Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία απομακρύνει διπλωμάτες και υπηκόους από την Καμπούλ – Σφίγγει ο κλοιός των Ταλιμπάν

Η Ιταλία απομακρύνει διπλωμάτες και υπηκόους από την Καμπούλ – Σφίγγει ο κλοιός των Ταλιμπάν
«Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένου εκείνου της εκκένωσης», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα

Η Ιταλία είναι έτοιμη να απομακρύνει «γρήγορα» τους διπλωμάτες και υπηκόους της από την Καμπούλ, την οποία πολιορκούν οι Ταλιμπάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Luigi Di Maio σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Corriere della Sera.
«Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένου εκείνου της εκκένωσης.
Πρέπει να σκεφτούμε την ασφάλεια του προσωπικού της πρεσβείας μας και των συμπατριωτών μας.
Εάν αυτό κριθεί αναγκαίο (…) θα τους επαναπατρίσουμε όλους με ασφάλεια στην Ιταλία γρήγορα», διαβεβαίωσε ο Di Maio.
«Στην περίπτωση εκκένωσης, η πρεσβεία θα παραμείνει λειτουργική από τη Ρώμη και οι πόροι που προορίζονται για τη στήριξη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας θα μπορούν να μεταφερθούν για την προστασία των συνεργατών των διπλωματικών, στρατιωτικών και πολιτικών υπηρεσιών μας», διευκρίνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Επαναπάτρισε τους τελευταίους στρατιώτες

Η Ιταλία επαναπάτρισε ήδη τον Ιούνιο τους τελευταίους στρατιώτες της στο πλαίσιο της απόσυρσης των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.
Επτακόσιοι είκοσι τρεις Ιταλοί στρατιώτες τραυματίστηκαν και 53 σκοτώθηκαν, από ένα σύνολο 50.000 στρατιωτικών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στο Αφγανιστάν.
«Τώρα πρέπει να εργαστούμε με όλες τις δυνάμεις που είναι παρούσες προκειμένου οι Ταλιμπάν να δώσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις για τον σεβασμό των κεκτημένων δικαιωμάτων», τόνισε ο Di Maio.
«Η Δύση έκανε λάθη και είναι δίκαιο να το παραδεχθεί.
Τώρα, η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο και να εμφανιστεί ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής στη γεωπολιτική σκακιέρα».
«Πρέπει να σκεφτούμε μια κοινή στρατηγική προκειμένου να αποφύγουμε το ενδεχόμενο αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν να επαναληφθεί αλλού», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης