Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: Η Κίνα υπαγόρευσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το περιεχόμενο της έκθεσης για την προέλευση του Covid

Washington Post: Η Κίνα υπαγόρευσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το περιεχόμενο της έκθεσης για την προέλευση του Covid
Η Κίνα επεδίωξε να κατευθύνει την έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποκαλύπτει το δημοσίευμα
Σχετικά Άρθρα

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την προέλευση του Covid παραδέχεται, πως η Κίνα υπαγόρευσε επί της ουσίας το περιεχόμενο της έκθεσής του.
Επίσης δέχθηκε τη «σύσταση» του Πεκίνου να αναφερθεί στη θεωρία της διαρροής αλλά χωρίς να ακολουθήσει περαιτέρω έρευνα.
Αυτό αποκαλύπτει η Washington Post σημειώνοντας πως ο Δανός επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΠΟΥ Ben Embarek προχώρησε στην παραδοχή αυτή, αφού ανέφερε πως ο «ασθενής 0» ήταν εργαζόμενος στο Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan, όπου διεξάγονταν πειράματα σε κορωνοϊούς.
Ο Embarek τόνισε, πως το «ανθρώπινο λάθος» ήταν αυτό που θα μπορούσε να οδηγήσει τον ιό στον άνθρωπο αλλά οι κινεζικές αρχές το απέκρυψαν.
Αρχικά η έρευνα του ΠΟΥ είχε απορρίψει την εκδοχή της διαρροής από το εργαστήριο, μετά από μία μόλις τρίωρη επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου της Wuhan τον Φεβρουάριο.
Η Κίνα είχε αρνηθεί να συνεργαστεί στον επικαιροποιημένο έλεγχο του ΠΟΥ λέγοντας ότι κάθε προσπάθεια εξέτασης της θεωρίας της διαρροής είναι «ενάντια στην επιστήμη».
Επίσης ισχυριζόταν πως εργαζόμενοι στο εργαστήριο νοσηλεύτηκαν με Covid το φθινόπωρο του 2020.

Επιθετική ώθηση

Τον Ιανουάριο του 2021, ένα πάνελ υπό την ηγεσία του ΠΟΥ πραγματοποίησε ένα ταξίδι στη Wuhan για να ερευνήσει την προέλευση του ιού και σε μια επόμενη κοινή έκθεση με Κινέζους επιστήμονες ανέφερε ότι ήταν «εξαιρετικά απίθανο» ότι το ξέσπασμα θα μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα της διαφυγής του ιού από ένα εργαστήριο στο Wuhan.
Έκτοτε, επιστήμονες και παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν ανησυχίες για την ακεραιότητα της έκθεσης του ΠΟΥ, δεδομένου ότι το καθεστώς δεν παρείχε στους ερευνητές κρίσιμα ακατέργαστα δεδομένα ούτε επέτρεψε την πρόσβαση σε αρχεία του Ινστιτούτου ιολογίας Wuhan (WIV).
«Ζητάμε από την Κίνα να είναι διαφανής, ανοιχτή και να συνεργάζεται ειδικά για τα δεδομένα, τα ακατέργαστα δεδομένα που ζητήσαμε τις πρώτες μέρες της πανδημίας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 15 Ιουλίου.
Αλλά το συμπέρασμα της έκθεσης του ΠΟΥ ήταν χρήσιμο για τους Κινέζους αξιωματούχους και τις κρατικές εφημερίδες στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο διεθνή έλεγχο.
Εκμεταλλευόμενοι την έκθεση ως μέσο για να αντικρούσουν την εξωτερική κριτική, ορισμένα κρατικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «απήγαγαν εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ» για να «αμαυρώσουν» την Κίνα.
«Μαγειρεύοντας συνωμοσίες, καταπιέζοντας τους επιστήμονες, πολιτικοποιώντας τον εντοπισμό καταγωγής, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αναμφίβολα ο« πολιτικός απαγωγέας »που προσπαθεί να αντιστρέψει το ασπρόμαυρο», γράφει ένα κρατικό δημοσίευμα της China News από την 1η Αυγούστου. Αναρτήθηκε στην Επιτροπή Υγείας της επίσημης ιστοσελίδας της επαρχίας Χεμπέι την επόμενη μέρα.
Το κινεζικό καθεστώς τον περασμένο μήνα απέρριψε μια πρόταση του ΠΟΥ για μια έρευνα δεύτερης φάσης για την προέλευση του ιού που περιλάμβανε έλεγχο εργαστηρίων στο Wuhan.
Το Πεκίνο υπέβαλε αργότερα μια «κινεζική πρόταση», στην οποία επιμένει ότι η νέα έρευνα θα στρέψει το ενδιαφέρον της σε άλλα μέρη του κόσμου και ότι «αυτό που έχει ήδη γίνει κατά την πρώτη φάση» δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Ο Su Tzu-yun, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια με έδρα την Ταϊβάν, δήλωσε στους Epoch Times:
«Θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον δεύτερο έλεγχο για να κάνουν περισσότερη συγκάλυψη».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης