Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόβλεψη - σοκ: Ο κόσμος δεν θα φτάσει ποτέ στην ανοσία της αγέλης - Ο Covid θα καταστεί ενδημικός με συνεχείς μεταλλάξεις

Πρόβλεψη - σοκ: Ο κόσμος δεν θα φτάσει ποτέ στην ανοσία της αγέλης -  Ο Covid θα καταστεί ενδημικός με συνεχείς μεταλλάξεις
Επιστήμονες εξηγούν γιατί είναι αδύνατον να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης και γιατί η πανδημία θα παραμείνει στον πλανήτη για καιρό ακόμη
Σχετικά Άρθρα

Με φαντασίωση μοιάζει πλέον ο στόχος πολλών κυβερνήσεων ανά τον κόσμο να φτάσουν στην πολυπόθητη ανοσία της αγέλης απέναντι στον Covid – 19.
Η αρχική σκέψη ήταν ότι η πανδημία θα υποχωρήσει και στη συνέχεια θα εξασθενίσει όταν ένα κομμάτι του πληθυσμού, πιθανώς 60% έως 70%, θα έχει εμβολιαστεί ή θα έχει αντισώματα, λόγω προηγούμενης νόσησης από τη λοίμωξη.
Αλλά νέες παραλλαγές όπως η Delta, οι οποίες είναι πιο μεταδoτικές και ορισμένες φορές αποφεύγουν το τείχος ασφαλείας των εμβολίων, μετακινούν τον πήχη για την ανοσία της αγέλης σε απίθανα υψηλά επίπεδα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Η μετάλλαξη Delta πυροδοτεί συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν ήδη πληγεί από τον ιό και πιθανότατα έχουν κάποιο μέτρο φυσικής ανοσίας επιπλέον των ποσοστών εμβολιασμού άνω του 50%.
Πλήττει επίσης τα κράτη που είχαν καταφέρει μέχρι τώρα να αναχαιτίσουν τον ιό, όπως η Αυστραλία και η Κίνα.

«Απίθανο να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης»

«Θα φτάσουμε στην τελικά στην ανοσία της αγέλης;
Όχι, είναι απίθανο, εξ ορισμού », δήλωσε ο Greg Poland, διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας Εμβολίων στην Κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
Ούτε ένα ποσοστό εμβολιασμού έως και 95% δεν θα το πετύχει, υπογράμμισε.
«Είναι μία σκληρή μάχη μεταξύ της ανάπτυξης όλο και πιο μεταδοτικών παραλλαγών που αναπτύσσουν την ικανότητα αποφυγής της ανοσίας και των ποσοστών ανοσοποίησης», συνέχισε.
Ούτε η φύση θα λύσει το πρόβλημα.
Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η φυσική ανοσία που αποκτήθηκε με την επιβίωση απέναντι στον Covid-19 και αν θα είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση νέων στελεχών.

Ο κίνδυνος των νέων μεταλλάξεων

Οι μελλοντικές παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που θα μπορούσαν να αποφύγουν την ασυλία ακόμη πιο αποτελεσματικά από τη Delta, εγείρουν ερωτήματα για το πώς - και πότε - θα τελειώσει αυτό.
«Αν ήταν τόσο απλό, ότι η ανοσία επιτυγχάνεται μία άπαξ έκθεση στον ιό, αυτό θα ήταν υπέροχο, αλλά δεν νομίζω πως συμβαίνει αυτό», σημείωσε ο S.V. Mahadevan, διευθυντής του South Asia Outreach στο Κέντρο Ασιατικής Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Υγεία στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
«Αυτό είναι ένα προβληματικό πρόβλημα», συμπλήρωσε.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι άνθρωποι και ορισμένα κράτη - όπως η Βραζιλία και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής - πλήττονται για δεύτερη φορά από νεότερα κύματα.
Χωρίς ανοσία της αγέλης ο ιός θα μπορούσε να παραμείνει για δεκαετίες σε κάποια μορφή, πιθανώς αναγκάζοντας τα πιο ισχυρά κράτη του κόσμου να προσαρμόσουν τις αποκλίνουσες στρατηγικές τους στο άνοιγμα συνόρων και οικονομιών.
Χώρες όπως η Κίνα που έχουν ακολουθήσει αυστηρές πολιτικές για τον Covid προσπαθώντας να εξαλείψουν κάθε μόλυνση, μπορεί τελικά να πρέπει να εξετάσουν μια πιο χαλαρή στάση.
Άλλες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν ανοίξει τις οικονομίες τους παρά την αναζωπύρωση του ιού διατρέχουν τον κίνδυνο νέου μεγάλου κύματος μολύνσεων.

Τα εμβόλια δεν ήταν η γρήγορη λύση

Τα εμβόλια μέχρι τώρα δεν ήταν η γρήγορη λύση που κάποιοι ήλπιζαν.
Το Ισραήλ, μεταξύ των πιο εμβολιασμένων χωρών στον κόσμο, έχει ήδη αρχίσει να χορηγεί αναμνηστικές δόσεις εν μέσω στοιχείων ότι οι τρέχοντες εμβολιασμοί δεν προσφέρουν την αναμενόμενη προστασία.
Τα πιο ισχυρά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των mRNA από την Pfizer- BioNTech SE και Moderna εκτιμάτο πως θα διευκόλυναν την απόκτηση υψηλών επιπέδων ανοσίας, καθώς έδειχναν αποτελεσματικά.
Ωστόσο είναι δυνατές οι μολύνσεις από τον ιό ακόμη και με τη χορήγηση των εμβολίων.
Άλλα εμβόλια συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρασκευάστηκαν από την Κίνα, της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, δείχνουν να προσφέρουν ακόμη μικρότερη προστασία.
Η ανοσία της αγέλης προστατεύει μεγάλος μέρος του πληθυσμού από ιικές απειλές από την ιλαρά έως την πολιομυελίτιδα.
Οι επιστήμονες το πιστεύουν ότι βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς.
Ο στόχος αυτός έπεισε τον κόσμο να υιοθετήσει μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση.
Δημιούργησε όμως και ένα ψευδές αφήγημα.
«Η προσήλωση στην ‘’ανοσία της αγέλης’’ ήταν κατά τη γνώμη μου, ήταν αρκετά επιζήμια», δήλωσε ο William Hanage, επιδημιολόγος και ειδικός στη δυναμική των μεταδοτικών ασθενειών στο Harvard .
«Παρουσιάζει στους ανθρώπους ένα μη ρεαλιστικό όραμα ότι, η πανδημία φτάνει στο τέλος της κάποια στιγμή και δεν εξηγεί ούτε την εμφάνιση του ιού, την εξέλιξη της ασθένειας και τις επανεμφανίσεις της», επισήμανε.

Σκληρό μάθημα

Ορισμένα κράτη διδάχτηκαν με σκληρό τρόπο την αδυναμία να φτάσουν στην ανοσία της αγέλης.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson αρχικά σχεδίαζε να τη χρησιμοποιήσει ως πρωταρχική προσέγγιση για τον Covid-19, υποδεικνύοντας ότι οι Βρετανοί πολίτες με φυσικές μολύνσεις, θα μπορούσαν να φτάσουν εκεί. Μετά έγινε αντιληπτό το μέγεθος της ζημιές.
Η Ινδονησία, το τέταρτο σε πληθυσμό κράτος στον κόσμο αποφάσισε πως είναι αδύνατο να σταματήσει ο ιός ακόμα κι αν όλοι στη χώρα ήταν ανοσοποιημένοι.
Διπλασιάζει τις προσπάθειές της να προωθήσει τη χρήση μάσκας και την κοινωνική απόσταση, ενώ συνεχίζει να αυξάνει το ποσοστό εμβολιασμού.
Εν τω μεταξύ, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία αίρουν τα ανοίγματα των δραστηριοτήτων, υποσχόμενες πως θα τα επαναφέρουν όταν φτάσουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού.
1_92.JPG

Το τέλος

Παρά τις ενδείξεις ότι θα είναι δύσκολο ή αδύνατο να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, πολλοί αξιωματούχοι δημόσιας υγείας δεν είναι πρόθυμοι να την εγκαταλείψουν.
Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως εστιάζουν στη διεύρυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.
Ωστόσο, η ατομική προσέγγιση από πολλές χώρες και η έλλειψη εμβολίων συμβάλλουν στο παγκόσμιο πρόβλημα.
Ο κίνδυνος θα παραμένει για όλους, όσο οποιοδήποτε κράτος στον κόσμο έχει μαζικές εστίες του ιού.
Ο κόσμος είναι απίθανο να αφήσει την πανδημία πίσω του μέχρι το 2022 το νωρίτερο, λένε οι ειδικοί.
Αυτός ο στόχος θα μπορούσε να πάει ακόμη πιο μακριά εάν ο ιός παρουσιάσει μια άλλη μετάλλαξη για να γίνει ακόμη πιο μεταδοτικός ή ακόμα καλύτερος στην αποφυγή αντισωμάτων.
Υπάρχει η ελπίδα για νέα εμβόλια και άλλες προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να σταματήσουν τη μετάδοση πιο δραστικά, αλλά κανένα από αυτά δεν βρίσκεται ακόμη σε δοκιμές σε ανθρώπους.
Θα περάσουν ακόμη λίγα χρόνια πριν αυτό είναι μια πραγματική πιθανότητα.
Ανεξάρτητα από αυτό, το τέλος μπορεί να μην έρθει μέσω της ανοσίας της αγέλης.
Αντ 'αυτού, ο ιός έχει μεγάλη πιθανότητα να παραμείνει εγκλωβισμένος παγκοσμίως, προκαλώντας εστίες που υπάρχει η ελπίδα να μετριαστούν εν μέρει με εμβολιασμούς, μάσκες και άλλες παρεμβάσεις.
«Η Delta δεν είναι κάτι που θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε», δήλωσε ο Hanage.
«Ακόμα και με την Alpha θα ήταν δύσκολο.
Ωστόσο, με επαρκή ανοσία, που επιτυγχάνεται ιδανικά με τον εμβολιασμό, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα γίνει μια πολύ πιο ήπια ασθένεια », συνέχισε.
2_87.JPG

Μαθήματα από το 1918

Η ισπανική γρίπη του 1918 ίσως μας δείχνει πώς μπορεί να εξελιχθεί ο Covid, ανέφερε ο Poland της Mayo Clinic.
Είναι πιθανό οι παραλλαγές να συνεχίσουν να εμφανίζονται, οδηγώντας στη χρήση ενισχυτικών ή τακτικών εμβολιασμών, που απαντάνε στα νεότερα στελέχη του ιού.
«Τότε, αν είμαστε τυχεροί, αυτό που είναι πιθανό να συμβεί είναι να γίνει κάτι παρόμοιο με τη γρίπη και θα έχουμε αυτό τον ιό για πάντα», συμπλήρωσε.
«Θα γίνει πιο εποχιακός, όπως και οι κορωνοϊοί που ήδη κυκλοφορούν, και θα πρέπει απλώς να συνεχίσουμε την ανοσοποίηση», εκτίμησε.
Εάν τα πράγματα πάνε όπως η γρίπη, ο κόσμος μπορεί να έχει κάποια έκδοση του Covid-19 100 χρόνια από τώρα.

Capture_82.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης