Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Γενικεύονται οι αντιδράσεις για το υγειονονομικό «πάσο» - Πέμπτο Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων

Γαλλία: Γενικεύονται οι αντιδράσεις για το υγειονονομικό «πάσο» - Πέμπτο Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων

Σην κυβέρνηση φοβούνται μήπως το κίνημα κατά των εμβολίων εξελιχθεί στο πρότυπο του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».

Σχετικά Άρθρα
Για ένα ακόμη Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων, το πέμπτο συνεχόμενο στη σειρά, ετοιμάζεται η γαλλική κοινωνία και οι μεγάλε πόλεις της χώρας, καθώς οι αρνητές των εμβολίων και του νέου υγειονομικού πάσου επιμένουν σθεναρά στις αντιδράσεις τους κατά του νέου καθεστώτος που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση Macron προκειμένου να επιβραβεύσει τους εμβολιασμένους και να κάνει δυσκολότερη τη ζωή των ανεμβολίαστων, όπως μεταδίδει το Reuters την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021.

Κλειστοί χώροι

Θυμίζουμε πως η είσοδος σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, στα νοσοκομεία αλλά και στις μεταφορές γίνεται μόνο με την επίδειξη του υγειονομικού πάσου, το οποίο διασφαλίζεται είτε με εμβολιασμό είτε με νόσηση είτε με αρνητικό τεστ 72 ωρών.
Μάλιστα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε συνταγματικό το νόμο που διέπει το υγειονομικό πάσο όπως και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Λαϊκή εξέγερση

Παρά το γεγονός πως για την κυβέρνηση το θέμα έχει… κλείσει, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και περαιτέρω σκλήρυνση των μέτρων από το φθινόπωρο, η αντεπίθεση των αρνητών έχει λάβει τη μορφή μιας νέας λαϊκής εξέγερσης στο πρότυπο του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».
Αυτό φαίνεται και από την προσέλευση του κόσμου στις μέχρι τώρα διαδηλώσεις.
Ωστόσο η πίεση που ασκεί η κυβέρνηση αποδίδει καρπούς, δεδομένου πως καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των ραντεβού για εμβολιασμό.

Διενέργεια ελέγχων

Άλλωστε, οι αρχές έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους του τόνους ότι θα είναι ελαστικές στους ελέγχους μόνο αυτή την εβδομάδα.
Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται σαρωτικοί έλεγχοι που μεταφράζονται σε τσουχτερά πρόστιμα, ενώ για τους υγειονομικούς και τους εργαζομένους σε δομές υγείας ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος, αν θέλουν να διατηρήσουν το μισθό τους.

Υγειονομικοί

Για τους υγειονομικούς, το χρονικό τελεσίγραφο για να εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις έχει οριστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου και οι αρχές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία παράταση. Πέραν της ημερομηνίας αυτής, οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν σε αναστολή.
Με την αύξηση των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες, υπολογίζεται πως πάνω από 45 εκατ. Γάλλοι πολίτες έχουν πλέον εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση.

Καφέ και ποτό στο Βέλγιο

Πάντως, για αυτούς που επιμένουν στο «όχι» και θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν μια έξοδο για φαγητό ή ποτό, η λύση έχει βρεθεί με το πέρασμα των συνόρων.
Ενδεικτικά στις βελγικές πόλεις που βρίσκονται κοντά στα γαλλικά σύνορα έχει διαπιστωθεί μια θεαματική αύξηση της προσέλευσης σε μπαρ και εστιατόρια από Γάλλους που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το πιο… χαλαρό καθεστώς που επικρατεί στη χώρα.
Ειδικά δε, τα Σαββατοκύριακα δημιουργούνται κυριολεκτικά ουρές, με αποτέλεσμα οι εστιάτορες να κάνουν έξαφνα… χρυσές δουλειές και να ελπίζουν πως με τον τρόπο αυτό θα ανακτήσουν μέρος της ζημιάς της περσινής χρονιάς όπου βρέθηκαν σε γενικευμένο lockdown.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης