Τελευταία Νέα
Διεθνή

UEFA: Εξετάζει πακέτο ενίσχυσης 6 δισ. ευρώ για τη διάσωση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

UEFA: Εξετάζει πακέτο ενίσχυσης 6 δισ. ευρώ για τη διάσωση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

ο σχέδιο περιλαμβάνει πέραν από τις χρηματοδοτήσεις, και νέους κανόνες για το οικονομικό «fair play»

Σχετικά Άρθρα

Tις τελευταίες πινελιές βάζει η UEFA σε ένα «πακέτο διάσωσης» αξίας έως και 6 δισ. ευρώ (7 δισ. δολ.) προκειμένου να βοηθήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να ανακάμψει από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώσεις του ζητήματος την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021.

Η τριπλή στρατηγική

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χρηματοδότηση είναι μέρος μιας προτεινόμενης τριπλής στρατηγικής από την UEFA, που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, με σκοπό να βοηθήσει τους συλλόγους που έχουν πληγεί μετά από ένα διάστημα άνω του ενός έτους δίχως θεατές στα γήπεδα και την πτώση εσόδων από τις μεταδόσεις.

Οικονομικό «fair play»

Το σχέδιο της UEFA περιλαμβάνει χρηματοδοτική διευκόλυνση από 2 έως 6 δισ. ευρώ, χρήματα έκτακτης ανάγκης για προστασία από μελλοντικές κρίσεις και νέους κανόνες για το οικονομικό «fair play», ανέφεραν οι πηγές.

Κεφαλαιακή ενίσχυση

Σύμφωνα με τις προτάσεις, οι σύλλογοι θα έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και θα μπορούν να αναδιαρθρώσουν το υπάρχον χρέος για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, από πέντε έως επτά έτη, ανέφεραν οι πηγές.
Σημειώνεται πως τον Απρίλιο, το Bloomberg μετέδωσε ότι η UEFA βρίσκεται σε συνομιλίες με την επενδυτική εταιρεία Centricus Asset Management με έδρα το Λονδίνο για τη χρηματοδότηση των σχεδίων.

Οι συνέπειες της πανδημίας

Τα σχέδια αυτά έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με την πανδημία να έχει διαταράξει τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Champions League.
Να σημειωθεί πως η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση τη σεζόν 2019/2020, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte τον Ιούλιο, με τα έσοδα να μειώνονται κατά 13% στα 25,2 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση των μεγάλων συλλόγων

Ακόμη και οι μεγαλύτεροι σύλλογοι επηρεάστηκαν από την πανδημία.
Η ισπανική ομάδα Barcelona για παράδειγμα δεν μπόρεσε να βρει τα χρήματα για να κρατήσει τον Lionel Messi στο ρόστερ της, που θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος.
Υπενθυμίζεται πως ο Messi αυτή την εβδομάδα υπέγραψε συμβόλαιο με τον γαλλικό σύλλογο Paris Saint-Germain, που υποστηρίζεται από το Κατάρ.

Αθέμιτο πλεονέκτημα

Η UEFA θα επιδιώξει να αποτρέψει συλλόγους με πολύ πλούσιους ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών συλλόγων Chelsea και Manchester City, από το να αποκτήσουν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εισάγοντας νέα όρια στους μισθούς των παικτών, ανέφερε μία από τις πηγές.

European Super League

Νωρίτερα φέτος, η Barcelona ήταν μεταξύ μερικών συλλόγων που προσπάθησαν να ενισχύσουν και να διαφυλάξουν τα μελλοντικά έσοδά τους, εγκαταλείποντας το Champions League της UEFA με σκοπό να σχηματίσουν μια νέα κλειστή λίγκα, το European Super League.
Ωστόσο το πρότζεκτ αυτό, το οποίο υποστηρίχθηκε από την JPMorgan Chase & Co., κατέρρευσε μέσα σε λίγες μέρες μετά από σφοδρές αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του κόσμου και πολιτικές προσωπικότητες.

Η CVC Capital Partners

Την Πέμπτη 12 Αυγούστου, οι κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ισπανίας συμφώνησαν με την πρόταση της CVC Capital Partners να επενδύσει 2,1 δισ. ευρώ στο ισπανικό πρωτάθλημα ονόματι La Liga, για να το βοηθήσει να ανακάμψει από την πανδημία.
Η Barcelona και η Real Madrid ήταν ισχυροί αντίπαλοι του σχεδίου λόγω φόβων για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η συμφωνία για τα μελλοντικά έσοδα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης