Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα άκρα η κόντρα ΗΠΑ – Κίνας για την προέλευση του κορωνοϊού - Τι σχεδιάζει το Πεκίνο και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Στα άκρα η κόντρα ΗΠΑ – Κίνας για την προέλευση του κορωνοϊού - Τι σχεδιάζει το Πεκίνο και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Εν αναμονή της έκθεσης της CIA για τον κορωνοϊό τα κινεζικά media επιτίθενται στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Στα άκρα η κόντρα ΗΠΑ – Κίνας για την προέλευση του κορωνοϊού – Τι σχεδιάζει το Πεκίνο και οι μυστικες υπηρεσίες των ΗΠΑ
Εν αναμονή της έκθεσης της CIA για τον κορωνοϊό τα κινεζικά media επιτίθενται στις ΗΠΑ

Καθώς οι αμερικανικές υπηρεσιών πληροφοριών θα εκπονήσουν έκθεση για την προέλευση του COVID-19 σε εβδομάδες, το κινεζικό καθεστώς έχει εξαπολύσει ένα νέο κύμα προπαγάνδας και παραπληροφόρησης με στόχο να απεικονίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πηγή πανδημίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το καθεστώς έχει διπλασιάσει τις προσπάθειές του να προωθήσει μια θεωρία συνωμοσίας ότι ο ιός προήλθε από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Λοιμωδών Νοσημάτων του Στρατού των ΗΠΑ στη στρατιωτική βάση του Fort Detrick στο Μέριλαντ, ισχυρισμός που προτάθηκε για πρώτη φορά από έναν εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών πέρυσι, χωρίς στοιχεία.
Η συντονισμένη προπαγανδιστική ώθηση έρχεται καθώς το καθεστώς αντιμετωπίζει αυξανόμενο διεθνή έλεγχο σχετικά με το αν ο ιός COVID-19 προήλθε από κινεζικό εργαστήριο στη Γουχάν, όπου ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται για πρώτη φορά. Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, μια ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Delta του ιού προκαλεί την δαπανηρή στρατηγική κλειδώματος του Πεκίνου.
Η κρατική Science and Technology Daily, την οποία το καθεστώς χαρακτήρισε ως «ένα σημαντικό κανάλι δημοσιότητας για τις κινεζικές κεντρικές αρχές», στις 29 Ιουλίου έγραψε ένα άρθρο επικαλούμενο το World News Network, έναν αγγλικό πρακτορείο ειδήσεων με έδρα τις ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ ο στρατός διέδωσε τον ιό COVID-19 στην Ευρώπη μέσω μιας προσπάθειας αιμοδοσίας. Η πηγή αυτής της θεωρίας συνωμοσίας φαίνεται να είναι ένα ιταλικό μέσο ενημέρωσης.
Ένα άλλο άρθρο στις 4 Αυγούστου στα αγγλικά, το οποίο έγραψαν δημοσιογράφοι του World News Network και επικαλέστηκαν ανώνυμους εμπειρογνώμονες, ισχυρίστηκε χωρίς στοιχεία ότι ορισμένοι ασθενείς που προσβλήθηκαν από το EVALI, μια ασθένεια που σχετίζεται με το άτμισμα, τον Ιούλιο του 2019 μπορεί να ήταν ασθενείς με COVID-19.
Οι Global Times, ένα κρατικό ταμπλόιντ, προχώρησε παραπέρα οργανώνοντας μια αναφορά που απαιτεί έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το εργαστήριο Fort Detrick. Η αναφορά προωθήθηκε ευρέως σε άλλα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Η πύλη ισχυρίζεται ότι έφερε συνολικά 25 εκατομμύρια υπογραφές σε τρεις εβδομάδες.
Άλλα κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που ελέγχονται από το κράτος έχουν προμοτάρει παρόμοιες απόψεις.
Το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV στις 29 Ιουλίου προβλήθηκε ένα τμήμα 20 λεπτών κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «εμπλέκονται στην τρομοκρατία εντοπισμού καταγωγής».
Ο βραχίονας του CCTV στο εξωτερικό, CGTN, παρήγαγε ένα σκίτσο που υποδηλώνει ότι η θεωρία διαρροών εργαστηρίου επινοήθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), την οποία ονόμασε «Συνωμοσίες που εφευρέθηκαν».

Επιθετική ώθηση

Τον Ιανουάριο του 2021, ένα πάνελ υπό την ηγεσία του ΠΟΥ πραγματοποίησε ένα ταξίδι στη Wuhan για να ερευνήσει την προέλευση του ιού και σε μια επόμενη κοινή έκθεση με Κινέζους επιστήμονες ανέφερε ότι ήταν «εξαιρετικά απίθανο» ότι το ξέσπασμα θα μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα της διαφυγής του ιού από ένα εργαστήριο στο Wuhan.
Έκτοτε, επιστήμονες και παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν ανησυχίες για την ακεραιότητα της έκθεσης του ΠΟΥ, δεδομένου ότι το καθεστώς δεν παρείχε στους ερευνητές κρίσιμα ακατέργαστα δεδομένα ούτε επέτρεψε την πρόσβαση σε αρχεία του Ινστιτούτου ιολογίας Wuhan (WIV).
«Ζητάμε από την Κίνα να είναι διαφανής, ανοιχτή και να συνεργάζεται ειδικά για τα δεδομένα, τα ακατέργαστα δεδομένα που ζητήσαμε τις πρώτες μέρες της πανδημίας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 15 Ιουλίου Ε
Αλλά το συμπέρασμα της έκθεσης του ΠΟΥ ήταν χρήσιμο για τους Κινέζους αξιωματούχους και τις κρατικές εφημερίδες στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο διεθνή έλεγχο.
Εκμεταλλευόμενοι την έκθεση ως μέσο για να αντικρούσουν την εξωτερική κριτική, ορισμένα κρατικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «απήγαγαν εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ» για να «αμαυρώσουν» την Κίνα.
«Μαγειρεύοντας συνωμοσίες, καταπιέζοντας τους επιστήμονες, πολιτικοποιώντας τον εντοπισμό καταγωγής, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αναμφίβολα ο« πολιτικός απαγωγέας »που προσπαθεί να αντιστρέψει το ασπρόμαυρο», γράφει ένα κρατικό δημοσίευμα της China News από την 1η Αυγούστου. Αναρτήθηκε στην Επιτροπή Υγείας της επίσημης ιστοσελίδας της επαρχίας Χεμπέι την επόμενη μέρα.
Το κινεζικό καθεστώς τον περασμένο μήνα απέρριψε μια πρόταση του ΠΟΥ για μια έρευνα δεύτερης φάσης για την προέλευση του ιού που περιλάμβανε έλεγχο εργαστηρίων στο Wuhan.
Το Πεκίνο υπέβαλε αργότερα μια «κινεζική πρόταση», στην οποία επιμένει ότι η νέα έρευνα θα στρέψει το ενδιαφέρον της σε άλλα μέρη του κόσμου και ότι «αυτό που έχει ήδη γίνει κατά την πρώτη φάση» δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Ο Su Tzu-yun, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια με έδρα την Ταϊβάν, δήλωσε στους Epoch Times: «Θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον δεύτερο έλεγχο για να κάνουν περισσότερη συγκάλυψη».
Σε δυτικές πλατφόρμες όπως το Twitter και το Facebook, οι οποίες παραμένουν αποκλεισμένες στην Κίνα, οι Κινέζοι διπλωμάτες έχουν διπλασιάσει την επιθετική τους ρητορική που στοχεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να μην κάνουν τίποτα και απλά κατηγορούν τυφλά την Κίνα, Τότε είναι ο πολιτικός ιός", έγραψε ο Zhao Lijian , εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ένα tweet του 5 Αυγούστου που περιελάμβανε μια γελοιογραφία ενός παθογόνου ιού που περιγελούσε τις ΗΠΑμε δεμένα μάτια από μάσκα. Το tweet κοινοποιήθηκε 1.400 φορές.
Ο Zhao Lijian κέρδισε φήμη πέρυσι για την προώθηση μιας θεωρίας συνωμοσίας ότι ο ιός εισήχθη στη Γουχάν από τον αμερικανικό στρατό.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Zhao Lijian ζήτησε επίσης μια έρευνα για το εργαστήριο Baric στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας με επικεφαλής τον ιολόγο Ραλφ Μπάριτς, ο οποίος είναι γνωστός για την τεχνογνωσία του στη μηχανική ιών σε ένα εργαστήριο.
Δεν ανέφερε ότι το εργαστήριο Baric, υπέγραψε μια επιστολή που υποστηρίζει μια βαθύτερη ματιά στη θεωρία προέλευσης διαρροών εργαστηρίου, είχε συνεργαστεί με το WIV και δημοσίευσε μια επιστημονική εργασία του 2015 σχετικά με ιό που μοιάζει με SARS σε κινεζικές νυχτερίδες.
Ο ιολόγος του εργαστηρίου Wuhan Shi Zhengli ως συν-συγγραφέας.
Ο Chen, συγγραφέας από την επαρχία Γκουανγκντόνγκ στη νότια Κίνα, ο οποίος έδωσε μόνο το επώνυμό του, δήλωσε στους Epoch Times: «Δεν πρόκειται για ξένους διπλωμάτες, μοιάζουν μάλλον με τους επικεφαλής των τρομοκρατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλαζονικούς και προκλητικούς.
«Αποκλείετε τη διεθνή έρευνα επειδή αισθάνεστε ανήσυχοι».
Ορισμένες δυτικές χώρες αντιτίθενται στις προσπάθειες παραπληροφόρησης του καθεστώτος.
Στις 10 Αυγούστου, η Ελβετική Πρεσβεία στην Κίνα ανέφερε στο Twitter ότι ένας Ελβετός βιολόγος που αναφέρθηκε πρόσφατα από πολλά κινεζικά ΜΜΕ πιθανότατα δεν υπάρχει και ζήτησε την κατάργηση των «ψευδών ειδήσεων».
Οι κινεζικές εκδόσεις είχαν επικαλεστεί ένα άτομο με το όνομα "Wilson Edwards", έναν φερόμενο Ελβετό βιολόγο που συζήτησε την προέλευση του ιού και επέκρινε την ανεξαρτησία του ΠΟΥ.
Οι παραπομπές διαγράφηκαν γρήγορα.
Ένα άρθρο της 30ης Ιουλίου στους Global Times σχετικά με τους ισχυρισμούς του Edwards εξαφανίστηκε ήσυχα από την όψη.
Στην κρατική China Daily, δύο παράγραφοι σε άρθρο του 10 Αυγούστου που επικαλούνταν τον λεγόμενο βιολόγο διαγράφηκαν επίσης.
Σε περίπου δύο εβδομάδες, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών πρόκειται να υποβάλει έκθεση στον Πρόεδρο Bdien για τα ευρήματα μιας τρίμηνης έρευνας για την προέλευση του ιού.
Μια έκθεση των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής στις 2 Αυγούστου βρήκε μια «υπεροχή αποδεικτικών στοιχείων» - από προσπάθειες «απόκρυψης και συγκάλυψης» της έρευνας που έγινε στο WIV για χαλάρωση των πρωτοκόλλων ασφάλειας εργαστηρίων - υποδεικνύοντας ότι μια τυχαία διαρροή εργαστηρίου ήταν η πιο πιθανή πηγή της πανδημίας Ε
Τον Μάιο του 2019, μήνες πριν από την επιδημία, ο διευθυντής του εργαστηρίου P-4 του WIV, Yuan Zhiming, είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις ελλείψεις ασφάλειας στα βιολογικά εργαστήρια υψηλού επιπέδου της Κίνας, λέγοντας ότι «χρειάζεται επίγνωση της βιοασφάλειας, επαγγελματική γνώση και εκπαίδευση λειτουργικών δεξιοτήτων». βελτιωθεί μεταξύ του προσωπικού του εργαστηρίου.
Παρά τις «ενέργειες του κινεζικού καθεστώτος για να αποτρέψει την ευθύνη», η αξιοπιστία του παρεμποδίστηκε από το ιστορικό απόκρυψης δυσμενών πληροφοριών, σύμφωνα με τον Κινέζο αναλυτή Σου, ο οποίος σημείωσε την καταστολή των αρχών από τον πραγματικό αριθμό νεκρών και ζημιών από τις πρόσφατες πλημμύρες στην κεντρική Κίνα ως παράδειγμα.
«Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας δεν έχει αλλάξει αλλά έχει χειροτερέψει», είπε.
Η πρόσφατη κίνηση του Πεκίνου να αναστείλει την έκδοση κινεζικών διαβατηρίων λόγω της πανδημίας είναι πιθανώς ένα σημάδι κάποιας μεγαλύτερης εσωτερικής κρίσης, είπε.
Ο Chen, ο Κινέζος συγγραφέας, προσυπογράφει επίσης τη θεωρία διαρροών εργαστηρίου. Είπε ότι οι κινεζικές αρχές «καταγγέλλουν ψευδείς αντιδικίες» εναντίον των Δυτικών επικριτών, ενώ έκλεισαν τις διαφωνίες εντός της Κίνας.
«Μόλις κάποιος στην Κίνα αναφέρει την προέλευση της πανδημίας σε μια συνομιλία WeChat ή QQ, οι λογαριασμοί και οι ομάδες αναστέλλονται», είπε αναφερόμενος στις δύο κινεζικές εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης που ανήκουν στην Tencent.
«Αυτό το θέμα είναι πολύ σοβαρό και φοβούνται.
Ως εκ τούτου, θα καθυστερήσουν, θα κρύψουν, θα πουν ψέματα και θα αποφύγουν την ευθύνη για όσο χρόνο μπορούν ».

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης