Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση Reuters: Οι Γερμανοί οικονομικοί αναλυτές δεν εμπιστεύονται την πολιτική της ΕKT για τον πληθωρισμό

Δημοσκόπηση Reuters: Οι Γερμανοί οικονομικοί αναλυτές δεν εμπιστεύονται την πολιτική της ΕKT για τον πληθωρισμό
Tο 46% των Γερμανών αναλυτών αναφέρει πως η νέα στρατηγική της ΕΚΤ δεν έχει αντίκτυπο στις προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού
Σχετικά Άρθρα

Η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην Ευρωζώνη έχει απογοητεύσει τους οικονομικούς αναλυτές στη Γερμανία, την ισχυρότερη δύναμη της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση από το ινστιτούτο ZEW σε συνεργασία με το Reuters στοιχεία της οποίας δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 46% των Γερμανών αναλυτών αναφέρει πως η νέα στρατηγική της ΕΚΤ δεν έχει αντίκτυπο στις προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού, οι οποίες ...βλέπουν το τέρας να ορθώνεται με μόλις το 5% εκ των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση να υποστηρίζει πως αναθεωώρησαν πτωτικά τις προβλέψεις τους για την πορεία του πληθωρισμού μετά από τη νέα στρατηγική που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Ιούλιο.
Το 49% των ερωτηθέντων υποστήριξαν πως η νέα στρατηγική της ΕΚΤ έχε θετικό ή πολύ θετικό αντίκτυπο στις εκτιμήσεις τους για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη εντός του 2021 - όπερ σημαίνει ότι αναμένουν ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η νέα στρατηγική

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη νέα της στρατηγική στις αρχές Ιουλίου, δεσμευόμενη ότι θα τηρήσει «προληπτική» και επίμονη στάση όσον αφορά την αύξηση των τιμών  και μάλιστα προέβλεψε τη δυνατότητα να υπεβληθεί ο στόχος της για "συμμετρικό" 2% για κάποιο (εύλογο) χρονικό διάστημα, επειδή τα επιτόκια βρίσκονται στο ναδίρ και δύσκολα μπορούν να μειωθούν περαιτέρω.
Ευελπίστεί ότι η νέα προσέγγιση θα πείσει τους επενδυτές ότι θα παραμείνει αταλάντευτη στην επίτευξη του στόχου της - στο οποίο αποτυγχάνει την τελευταία δεκαετία - και θα αυξήσουν οτις προσδοκίες τους για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού.

Η έρευνα

Ωστόσο, η έρευνα του ZEW έδειξε η πλειοψηφία των 147 αναλυτών που εργάζονται σε γερμανικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους δεν ήταν πεπεισμένη για την ορθότητα της πολτικής της ΕΚΤ.
Περίπου 70 ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση συμφώνησαν να δεσμευθούν σε ένα νούμερο για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού, αναθεωρώντας ανοδικά τις προβλέψεις τους τον πληθωρισμό κατά 40 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο για την περίοδο 2021-23.
Στα στοιχεία από τη δημοσκόπηση των αναλυτών του Reuters προβλέπεται ο πληθωρισμός στο 1,9% φέτος, 1,4% το 2022 και 1,5% το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης