Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠA – ΒIden: Η Fed έχει τα κατάλληλα μέσα για την τιθάσευση του πληθωρισμού – Στηρίζω την πολιτική της

tags :
ΗΠA – ΒIden: Η Fed έχει τα κατάλληλα μέσα για την τιθάσευση του πληθωρισμού – Στηρίζω την πολιτική της
Οι τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο στις ΗΠΑ έμειναν σε υψηλό 13 ετών σε ετήσια βάση, σε μηνιαία βάση όμως επιβραδύνθηκαν στο 0,5% από 0,9% τον Ιούνιο 

Ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφορικά με τις ενέργειες της για τον πληθωρισμό, δηλώνοντας ότι ξέρει ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021.

Στοιχεία Ιουλίου

Οι δηλώσεις αυτές του Joe Biden, έρχονται μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, ο οποίες μπορεί να έμειναν σε υψηλό 13 ετών σε ετήσια βάση, σε μηνιαία βάση όμως επιβραδύνθηκαν στο 0,5% από 0,9% τον Ιούνιο.
Η άνοδος του πληθωρισμού έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η Fed θα αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και μάλιστα μέλη του ΔΣ όπως ο Robert Kaplan ζητούν την επίσπευση του tapering (του ρυθμού αγοράς ομολόγων από τη κεντρική τράπεζα) ακόμη και τον προσεχή Οκτώβριο.

Ανατιμήσεις

Οι σημαντικές ανατιμήσεις στα αγαθά, από τις κατοικίες μέχρι τα καύσιμα και οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, απειλούν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, στόχος που ήταν ο βασικός άξονας της ατζέντας του Biden πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2021.

Παρακολουθούμε τα στοιχεία

«Αυτή τη στιγμή, οι ειδικοί μας πιστεύουν ότι -και μαζί τους συμφωνούν και οι σημαντικότεροι οικονομικοί αναλυτές- αυτά οι δυασκολίες που καταγράφονται στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι αυξήσεις των τιμών θα αμβλυνθούν καθώς η οικονομία μας συνεχίζει να ανακάμπτει», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Ενώ τα σημερινά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, θα παρακολουθούμε προσεκτικά τον πληθωρισμό κάθε μήνα και θα εμπιστευόμαστε τη Fed ότι θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα εάν και όταν χρειαστεί».

Tapering

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Fed, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, πιθανώς να μην χρειασθεί αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2023, ωστόσο η πρόσφατη επιτάχυνση του πληθωρισμού έχει εντείνει τη συζήτηση για το εάν χρειάζεται ταχύτερη δράση, όπως η μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων της Fed ύψους 120 δισ. δολαρίων το μήνα.
Ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell του οποίου η θητεία λήγει τον ερχόμενο Φεβρουάριο έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η τρέχουσα έκρηξη του πληθωρισμού είναι πιθανώς παροδική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης