Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΜΑ: Εξετάζονται τρία νέα περιστατικά πιθανών παρενεργειών για τα εμβόλια mRNA των Pfizer και Moderna

ΕΜΑ: Εξετάζονται τρία νέα περιστατικά πιθανών παρενεργειών για τα εμβόλια mRNA των Pfizer και Moderna

Οι παρενέργειες αφορούν αλλεργική δερματική αντίδραση, διαταραχές στα νεφρά και απώλειες πρωτεϊνών στα ούρα

Σχετικά Άρθρα

Τρία νέα περιστατικά παρενεργειών που αναφέρθηκαν από μικρό αριθμό ατόμων μετά τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19 με σκευάσματα των Pfizer και Moderna, μελετώνται για να εκτιμηθεί εάν μπορεί να συνιστούν πιθανές παρενέργειες, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021, η αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Η επιτροπή για τη μελέτη της ασφάλειας την φαρμακευτικών σκευασμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) μελετά την περίπτωση για πολύμορφο ερύθημα, μια μορφή αλλεργικής δερματικής αντίδρασης και για διαταραχές στα νεφρά μεταξύ άλλων και για μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλες απώλειες πρωτεϊνών στα ούρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σημείο καμπής

Η επιτυχία του κώδικα mRNA που χρησιμοποιείται από τα δύο εμβόλια ήταν ένα σημείο καμπής για την πανδημία και την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο μελετώνται μερικές σπάνιες παρενέργειες την ώρα που οι άνθρωποι εμβολιάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Λίγο περισσότερες από 43,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna, έχουν χορηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο από τις 29 Ιουλίου 2021, σύμφωνα με τον EMA, σε σύγκριση με τις περισσότερες από 330 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech.

Φλεγμονή στην καρδιά

Τον περασμένο μήνα, ο EMA βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ μιας πολύ σπάνιας φλεγμονής της καρδιάς και των εμβολίων mRNA.
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισαν ότι τα οφέλη από αυτά τα εμβόλια υπερτερούν των κινδύνων που ενέχει η χρήση τους.
Ο Οργανισμός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον αριθμό των περιπτώσεων που καταγράφηκαν, ωστόσο ανέφερε ότι ζήτησε περισσότερα στοιχεία από τις εταιρείες για να μελετήσουν τυχόν πιθανές σχέσεις μεταξύ τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης