Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδικά η Wall Street, ώθηση από τον πληθωρισμό - Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P 500

Ανοδικά η Wall Street, ώθηση από τον πληθωρισμό - Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P 500

Διπλό ρεκόρ στη Wall Street με ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Νέα ιστορικά υψηλά σημείωσαν σήμερα 11/8 Dow Jones και S&P 500, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα συνέκλιναν στις προσδοκίες των αναλυτών, μετριάζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Το θετικό κλίμα δεν ακολούθησε ο Nasdaq που έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, έναντι συγκλινουσών εκτιμήσεων για 5,3%. Σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούνιο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 0,5%.
Μη λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές στα πεδία των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,3% σε ετήσια και στο 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση σε μηνιαία βάση 0,4%.
Η ένταση της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε σειρά κλάδων, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να χτίσουν εκ νέου τα αποθέματά τους και να υπερκεράσουν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία της Covid-19.
Η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά τις πιέσεις στις τιμές ώστε να αποφασίσει πότε θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που έχει ξεκινήσει από την αρχή της πανδημίας, αλλά και πότε θα αρχίσει σταδιακά να αυξάνει τα σχεδόν μηδενικά -σήμερα- επιτόκιά της.
Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, στα 302 δισ. δολάρια σκαρφάλωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ τον Ιούλιο, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού παρέμειναν αυξημένες.
Το ίδιο διάστημα ωστόσο οι εισπράξεις του κράτους επέστρεψαν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι εισπράξεις τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν στα 262 δισ. δολάρια, μειωμένες κατά 54% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, ενώ οι δαπάνες κυμάνθηκαν στα 564 δισ. δολάρια, μειωμένες επίσης σε σχέση με πέρυσι, αλλά μόνο κατά 10%.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,62% στις 35.484,97 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκς +0,25% στις 4.447,70 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά -0,16% στις 14.765,14 μονάδες

Ο πρόεδρος της Fed Ντάλλας, R. Kaplan, δήλωσε ότι η Fed θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων από τον Οκτώβριο, εκτιμώντας ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται εν μέσω υγιούς ανάκαμψης.
Στο ίδιο κλίμα, η πρόεδρος της Federal Reserve του Κάνσας Σίτι, Esther George, επισήμανε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η άρση των μέτρων στήριξης και η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Στο μεταξύ, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νωρίς σήμερα ένα σχέδιο δαπανών 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κορυφαίες προτεραιότητες του προέδρου Biden με 50 ψήφους έναντι 49, καθώς οι γερουσιαστές ψήφισαν με βάση τις κομματικές γραμμές.
Την Τρίτη η Γερουσία ψήφισε ένα νομοσχέδιο 1 τρισ. δολαρίων για τις υποδομές με 69 ψήφους έναντι 30, το οποίο αποτελούσε δέσμευση του προέδρου Biden, στο πλαίσιο της ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας από την κρίση του κορωνοϊού.
Καλύτερα των προσδοκιών διαμορφώθηκε η αύξηση των συγκρίσιμων πωλήσεων στις ΗΠΑ για τη Wendys, καθώς οι καταναλωτές επέστρεψαν στα εστιατόρια μετά από τη χαλάρωση των μέτρων για περιορισμό του κορωνοϊού.
Η χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια και στη χωρητικότητας των εστιατορίων, καθώς και το εκ νέου άνοιγμα των γραφείων, έχουν αυξήσει τις πωλήσεις στις μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες εστιατορίων, συμπεριλαμβανομένων των McDonalds, Starbucks, Chipotle.
Η Wendy’s επίσης επωφελήθηκε από το μενού γι πρωινό που εισήγαγε το προηγούμενο έτος.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις στις ΗΠΑ για το β΄ τρίμηνο αυξήθηκαν 16,1%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 15,3%.
Η αλυσίδα χάμπουργκερ προβλέπει επίσης ότι οι πωλήσεις της παγκοσμίως θα αυξηθούν 11%-13% στο 2021, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 8%-10%.
Πτώση 1,2% κατέγραψε η μετοχή της Southwest Airlines, καθώς η αεροπορική εταιρεία δήλωσε πως η επιβράδυνση των κρατήσεων και η αύξηση των ακυρώσεων τον Αύγουστο εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, σημαίνει ότι ειναι απίθανο να είναι κερδοφόρα στο γ΄ τρίμηνο.
Επίσης, η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά έσοδα του Ιουλίου διαμορφώθηκαν αντίστοιχα των εκτιμήσεων, με τα ναύλα και την επιβατική κίνηση για ψυχαγωγία, να διαμορφώνονται υψηλότερα του επιπέδου του 2019.
Η εταιρεία τώρα αναμένει ότι τα λειτουργικά έσοδα το Ιουλίου θα μειωθούν 12% σε σχέση με το 2019, έναντι προηγουμένων εκτιμήσεων για πτώση 10%-15%.
Αναμένει ότι τα λειτουργικά έσοδα Αυγούστου θα μειωθούν 15%-25%, αφήνοντας τα έσοδα γ΄ τριμήνου χαμηλότερα κατά 15%-20%.
Στα εταιρικά νέα, η Coinbase, στην πρώτη της έκθεση ως δημόσια εταιρεία, ανακοίνωσε πωλήσεις και κέρδη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, ωστόσο βλέπει ήπια προοπτική για το γ' τρίμηνο. Η μετοχή της πρόσθεσε 3,24%.
Η Chesapeake Energy ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Vine Energy σε μια συμφωνία με μηδενικό τίμημα σε μετρητά και μετοχές, η οποία αποτιμάται σε περίπου 2,2 δισ. δολάρια.

Όγδοη διαδοχική συνεδρίαση με ρεκόρ για τον Stoxx 600

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήριαη, με τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να υπερβαίνουν την ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης λόγω της covid-19 και να ωθούν τον Stoxx 600 στο 8ο διαδοχικό ημερήσιο ρεκόρ.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,42%, στις 474,32 μονάδες, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό, με τον κατασκευαστικό κλάδο να προσθέτει 1,1% και να ηγείται των κερδών.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,35% στις 15.826,09 μονάδες που αποτελεί νέο ρεκόρ, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,55% στις 6.857,99 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,83% στις 7.220,14 μονάδες.
Αρνητικές ταμειακές ροές μέχρι και 1,5 δισ. Ευρώ προβλέπει η ThyssenKrupp για την τρέχουσα χρήση, επικαλούμενη το κόστος αναδιάρθρωσης καθώς ο γερμανικός όμιλος προσπαθεί να απλοποιήσει τη δομή της.

Η μετοχή της εταιρείας χάλυβα, μειώθηκε κατά 7,4%, καθώς ανακοίνωσε τις προοπτικές για τις ταμειακές ροές προ συγχωνεύσεων και εξαγορών, που τώρα αναμένεται να διαμορφωθούν σε -1,2 έως -1,5 δισ. Ευρώ για τη χρήση μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Προηγουμένως ανέμενε συρρίκνωση στα -1 δισ. Ευρώ, έναντι των -5,5 δισ. Ευρώ στο προηγούμενο έτος.
Οι προοπτικές για τις ταμειακές ροές επισκίασαν τις λειτουργικές βελτιώσεις, που εμφάνισαν επιστροφή στα λειτουργικά κέρδη στο γ΄ τρίμηνο, χάρη στις υψηλές τιμές των υλικών και της ζήτησης οχημάτων.
Στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, τα προσαρμοσμένα ΕΒΙΤ διαμορφώθηκαν στα 266 εκατ. Ευρώ, έναντι των ζημιών 683 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, όταν η πανδημία είχε πλήξει τις δραστηριότητες.
Η εταιρεία διαχείρισης καταστημάτων πώλησης τροφίμων Ahold Delhaize, ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου λειτουργικά κέρδη τριμήνου, παρά την επιβράδυνση της ζήτησης λόγω πανδημίας, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης.
Τα λειτουργικά κέρδη β΄ τριμήνου μειώθηκαν στα 817 εκατ. ευρώ έναντι των 1,04 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο, όταν τα lockdowns ήταν πιο αυστηρά.
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η Ahold, η οποία λειτουργεί καταστήματα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, θα εμφανίσει λειτουργικά κέρδη 750 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις μειώθηκαν 2,4% στα 18,65 δισ. ευρώ αλλά αυξήθηκαν σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, δεδομένης της υποχώρησης του δολαρίου.
Τα ευρωπαϊκά καταστήματα της εταιρείας είχαν καλύτερες επιδόσεις, με τις πωλήσεις να αυξάνονται 3,6% σε σταθερό νόμισμα στα 7,53 δισ. ευρώ.
Οι αναλυτές ανέμεναν σχεδόν αμετάβλητες πωλήσεις στην Ευρώπη, όπου η διάδοση των εμβολίων υστέρησε κατά δύο μήνες σε σχέση με αυτή στις ΗΠΑ.
Η Ahold αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα λειτουργικά περιθώρια στο 4,3% έναντι του 4% που ανέμενε τον Μάιο, και για την αύξηση των καθαρών κερδών ανά μετοχή σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, και αναμένει τώρα ποσοστό μεταξύ 16%-19%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 13%-16%.
Η εταιρεία δήλωσε ότι μια σύγκριση μεταξύ του 2019 και του 2021 ήταν χρήσιμη, καθώς το 2020 ήταν αποτελεί ένα έτος εξαίρεση.
Τη διανομή μερίσματος επαναφέρει η ολλανδική τράπεζα ABN Amro, καθώς η οικονομική ανάκαμψη βοήθησε στην αύξηση των κερδών πάνω από τις εκτιμήσεις.
Η ABN που εδρεύει στο Άμστερνταμ ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 393 εκατομμύρια ευρώ (460,48 εκατομμύρια δολάρια) το δεύτερο τρίμηνο του 2021, καθώς οι περιορισμοί του κορωνοϊού χαλάρωσαν και οι εταιρείες σταδιακά επανεκκίνησαν τις δραστηριότητές τους.
Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση ανέμεναν καθαρά κέρδη 266 εκατ. ευρώ για την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου.
«Η ζήτηση για δάνεια εταιρειών παραμένει στάσιμη καθώς συνεχίζεται η ισχυρή κρατική στήριξη, αλλά δείχνει σημάδια σταθεροποίησης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Robert Swaak.
Η κρατική ABN απελευθέρωσε 79 εκατομμύρια ευρώ απομειώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, η οποία αντιστάθμισε εν μέρει την απότομη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους καθώς τα χαμηλά επιτόκια συνέχισαν να πλήττουν τα περιθώρια κέρδους της.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 14% στα 1,3 δισ. ευρώ, κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών μετά από πτώση 11% τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.

Ήπιες μεταβολές στην Ασία

Ήπιες μεταβολές κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στον πληθωρισμό των ΗΠΑ και την πορεία της πανδημίας.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,65% στις 28.070 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε οριακές μεταβολές στις 26.614 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,1% στις 3.532 μονάδες.
Ο Asia Dow σημείωσε άνοδο +0,6% στις 3.918 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε απώλειες -0,2% στις 54.465 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης