Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ουραγός το σύστημα υγείας μεταξύ των 11 πλουσιότερων κρατών του ΟΟΣΑ

ΗΠΑ: Ουραγός το σύστημα υγείας μεταξύ των 11 πλουσιότερων κρατών του ΟΟΣΑ
Οι ΗΠΑ καταγράφουν, μεταξύ άλλων, την υψηλότερη βρεφική θνησιμότητα και το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής

Το χειρότερο σύστημα υγείας διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος για την προώθηση της υγειονομικής περίθαλψης Commonwealth Fund, μεταξύ των έντεκα πλουσιότερων κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του BBC την Τρίτη 10 Αυγούστου 2021.
Και αυτό παρά το γεγονός πως οι δαπάνες για τον τομέα της δημόσιας υγείας είναι μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως.

Ανισότητα εισοδημάτων

«Σε καμία άλλη χώρα, η ανισότητα των εισοδημάτων δεν περιορίζει τόσο ουσιαστικά την πρόσβαση στο σύστημα υγείας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Commonwealth Fund, εξηγώντας πως σε πολλές κατηγορίες, όπως οι προσιτές τιμές, η αποτελεσματικότητα, η πρωταρχική φροντίδα, οι κοινωνικές υπηρεσίες, το αμερικανικό σύστημα βγήκε τελευταίο.
Δεν είναι ίσως τυχαίο πως οι ΗΠΑ παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας βρεφών, το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας περιπτώσεων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν και το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των κρατών της έρευνας.

Δημόσιες δαπάνες

Οι υπόλοιπες χώρες που έλαβαν χώρα στην έρευνα ήταν η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς.
Δεν είναι η πρώτη φορά βεβαίως που το αμερικανικό σύστημα υγείας στοχοποιείται και όχι άδικα.
Κι αυτό παρά το γεγονός πως οι συνολικές δαπάνες αυξάνονται σταθερά από το 1980 φτάνοντας μάλιστα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από πολλές χώρες.
Ενδεικτικά το 2019, οι δαπάνες για την Υγεία ανήλθαν σε 3,8 τρισ. δολάρια, ήτοι στο 17,7% του ΑΕΠ.

Ανασφάλιστοι 30 εκατ. Αμερικανοί

Όμως, από το ποσό αυτό λιγότερο από το 3% δαπανήθηκε για τη δημόσια υγεία και μόλις 5% για την προληπτική ιατρική, κάτι που για τους ειδικούς απαιτεί πολύ μεγάλη βελτίωση.
Η έκθεση επίσης εντοπίζει πολλά προβλήματα γραφειοκρατίας σε σχέση με τις ασφαλιστικές εταιρείες που αποτρέπει τους γιατρούς να «γράψουν» στους ασθενείς τις αναγκαίες καλύψεις σε φάρμακα και νοσηλείες.
Ένα πρόβλημα που έρχεται βέβαια να προστεθεί στον μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων, δίχως υγειονομική κάλυψη.
Σύμφωνα με στοιχεία του Health and Human Services, 30 εκατ. Αμερικανοί δεν είχαν υγειονομική κάλυψη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης