Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτεθειμένο στην ατμοσφαιρική ρύπανση το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού

Εκτεθειμένο στην ατμοσφαιρική ρύπανση το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού

Τι είναι τα ανθρωπογενή δευτερογενή οργανικά αερολύματα (ASOA) που προκαλούνται και από πυρκαγιές και είναι πιθανό να συμβάλλουν σημαντικά στη αύξηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για τους θανάτους περίπου 7 εκατ. ανθρώπων κάθε χρόνο, ενώ το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σε αέρα που υπερβαίνει τα επιθυμητά όρια ρύπανσης που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα λεπτά σωματίδια αποτελούν βασική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτά μπορεί να παραχθούν άμεσα ή έμμεσα, όταν άλλοι ρύποι αντιδρούν με άλλες χημικές ουσίες στην ατμόσφαιρα.
Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές υπογραμμίζουν έναν άλλο τύπο ρύπων, που ονομάζονται ανθρωπογενή δευτερογενή οργανικά αερολύματα (ASOA), τα οποία επίσης αντιδρούν με άλλους ρύπους.
Οι ερευνητές δείχνουν ότι τα ASOA είναι πιθανό να συμβάλλουν σημαντικά στη αύξηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Για τους ερευνητές, τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Atmospheric Chemistry and Physics, υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη εστίαση σε αυτούς τους τύπους αερολυμάτων και για περαιτέρω έρευνα σχετικά με το πώς, πότε και πού αντιδρούν με άλλους ρύπους για να προκαλέσουν ατμοσφαιρική ρύπανση.

Λεπτά σωματίδια

Σύμφωνα λοιπόν με τον ΠΟΥ, περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ο Οργανισμός αναφέρει επίσης ότι πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει αέρα που υπερβαίνει τα πρότυπα ασφαλείας του ΠΟΥ για την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα λεπτά σωματίδια είναι η κύρια αιτία αυτής της ρύπανσης αι ότι οι θάνατοι από αυτά αυξήθηκαν από 3,5 εκατ. ετησίως το 1990 σε 4,2 εκατ. ετησίως το 2015.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, τα λεπτά σωματίδια μπορεί να προκληθούν άμεσα ή έμμεσα.
Ορισμένες άμεσες πηγές δημιουργίας λεπτών σωματιδίων είναι οι πυρκαγιές και τα εργοτάξια.
Στις έμμεσες πηγές περιλαμβάνονται διάφορα χημικά όπως οξείδια του αζώτου και διοξείδιο του θείου, τα οποία μπορούν να εκπέμπονται από την καύση ορυκτών καυσίμων και να αντιδρούν με άλλα χημικά στην ατμόσφαιρα για να παράγουν λεπτά σωματίδια.

ASOA

Ένας τύπος χημικής ουσίας που μπορεί να συμβάλει στον σχηματισμό λεπτών σωματιδίων είναι τα ASOA.
Προηγουμένως, η έρευνα είχε δείξει ότι αυτές οι χημικές ουσίες - που βρίσκονται σε μελάνια, προϊόντα καθαρισμού, κόλλες και χρώματα, για παράδειγμα - είναι μια σημαντική πηγή πτητικών οργανικών ενώσεων που συμβάλλουν στη δημιουργία των λεπτών σωματιδίων.
Μιλώντας στο Medical News Today, ο Δρ Benjamin A. Nault, από το Κέντρο Χημείας Αερολυμάτων και Νεφών, στην Aerodyne Research Inc., στη Billerica και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, ορίζει τα ASOA ως «σωματίδια που σχηματίζονται μέσω των οργανικών ενώσεων που εκπέμπονται από ανθρώπινες δραστηριότητες ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης