Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λευκορωσία: Ο Lukashenko δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες με τη Δύση

Λευκορωσία: Ο Lukashenko δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες με τη Δύση

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Alexander Lukashenko δήλωσε ότι καλεί τα δυτικά κράτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μην κλιμακωθεί ο πόλεμος των κυρώσεων.
Παράλληλα, ο Λουκασένκο απέρριψε τις νέες κυρώσεις από τη Βρετανία τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί κάθε χρόνο ο Lukashenko, είπε πως κέρδισε δίκαια τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν πέρυσι στις 9 Αυγούστου και πως προστάτευε τη χώρα του απέναντι σε μια βίαιη εξέγερση.
«Σήμερα η Λευκορωσία είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλου του κόσμου», είπε.
Πέρυσι, κάποιοι «ετοιμάζονταν για δίκαιες εκλογές, ενώ άλλοι καλούσαν... για πραξικόπημα».
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους το 2020 στη μεγαλύτερη πρόκληση στη διακυβέρνηση του Lukashenko αφότου έγινε πρόεδρος το 1994.
Ο Lukashenko εξαπέλυσε καταστολή στη διάρκεια της οποίας οι κύριοι αντίπαλοί του φυλακίστηκαν ή διέφυγαν στο εξωτερικό.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως περισσότεροι από 600 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται στις φυλακές.
Οι διαδηλώσεις στο εσωτερικό της Λευκορωσίας έχουν ηρεμήσει.
Σε αντιπαράθεση με δυτικές χώρες, οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις στην κυβέρνησή του, ο Lukashenko παρέμεινε στην εξουσία χάρη στην πολιτική και οικονομική υποστήριξη της παραδοσιακής συμμάχου του, της Ρωσίας.
Ο Lukashenko δήλωσε πως προσκαλεί τις χώρες της Δύσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντί για την κλιμάκωση ενός πολέμου κυρώσεων.
Την ίδια στιγμή, απέρριψε τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανία, λέγοντας πως το Λονδίνο «θα μπορούσε να πνιγεί με αυτές».
Η Λευκορωσία ήρθε στο διεθνές προσκήνιο ξανά την περασμένη εβδομάδα όταν η Λευκορωσίδα σπρίντερ Kristina Timanovskaya αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές της ομάδας της να επιστρέψει στην πατρίδα της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και ζήτησε καταφύγιο στην Πολωνία.
Ο Lukashenko έχει έρθει επίσης σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αφότου οι λευκορωσικές αρχές ανάγκασαν μια πτήση της Ryanair που βρισκόταν πάνω από τη Λευκορωσία να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα, Μινσκ, τον Μάιο και συνέλαβε έναν Λευκορώσο μπλόγκερ που επέβαινε στο αεροπλάνο.
Επίσης οι γειτονικές και μέλη της ΕΕ χώρες Λιθουανία και Πολωνία κατηγορούν την κυβέρνηση στο Μινσκ ότι προσπαθεί να προκαλέσει μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας σε αντίποινα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Ο Lukashenko επιρρίπτει την ευθύνη στη Λιθουανία και την Πολωνία.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της καταστολής την οποία υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτήρισε «κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Λευκορώσοι που ζουν στο εξωτερικό πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις κατά του Λουκασένκο χθες, Κυριακή σε ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσά τους το Κίεβο, το Λονδίνο, η Βαρσοβία και το Βίλνιους.
«Πριν από ένα χρόνο σαν σήμερα, το δικαίωμα να εκλέγει ελεύθερα τον ηγέτη του αφαιρέθηκε από τον λαό της #Belarus.
Η ΕΕ παραμένει σταθερά στο πλευρό σας και θα συνεχίσει να το πράττει», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου C. Michell.
Εξάλλου, ο Lukashenko διέψευσε ότι η χώρα του είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στον ύποπτο θάνατο του Vitali Sisov, ενός διαφωνούντα ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος στην Ουκρανία και η οργάνωση του οποίου κατηγόρησε το καθεστώς του Lukashenko για δολοφονία.
«Ποιος ήταν για τη Λευκορωσία και για μένα ο Sisov;...
Δεν ήταν κανείς για εμάς», είπε ο Λευκορώσος ηγέτης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Sisov βρέθηκε απαγχονισμένος σε δασώδη περιοχή στα προάστια του Κιέβου, πρωτεύουσας της Ουκρανίας, την περασμένη εβδομάδα.
Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξετάζει δύο υποθέσεις, εκείνες «μιας αυτοκτονίας και ενός φόνου που παρουσιάστηκε ως αυτοκτονία», ενώ προσκείμενοι στον ακτιβιστή, που ήταν επικεφαλής μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που βοηθά διωκόμενους Λευκορώσους, κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας ότι τον δολοφόνησαν.
Ο Lukashenko επιτέθηκε επίσης στη Λευκορωσίδα σπρίντερ Kristina Timanovskaya η οποία είπε πως διέφυγε από τον αναγκαστικό επαναπατρισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, αφού επέκρινε τους αθλητικούς αξιωματούχους της χώρας της.
«Δεν θα το έκανε ποτέ μόνη της αυτό (να επικρίνει τους Λευκορώσους προπονητές), είχε καθοδηγηθεί από μακριά από τους Πολωνούς φίλους της», είπε.
Η νεαρή γυναίκα, που λέει πως φοβάται ότι μπορεί να φυλακιστεί στη χώρα της, βρίσκεται τώρα στην Πολωνία, χώρα που υποστηρίζει ένθερμα την εξόριστη αντιπολίτευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης