Τελευταία Νέα
Διεθνή

OHE: Κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα - Τεράστια απειλή η κλιματική αλλαγή

OHE: Κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα - Τεράστια απειλή η κλιματική αλλαγή
Δραματική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για την υπερθέρμανση του πλανήτη
Σχετικά Άρθρα
Δραματική προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη απευθύνει ο ΟΗΕ, ο οποίος σήμανε κόκκινο συναγερμό για την ανθρωπότητα.
Σύμφωνα με την επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα, ο πλανήτης βρίσκεται  επικίνδυνα κοντά στην υπερθέρμανση, με τον οργανισμό να είναι κατηγορηματικός ότι η ευθύνη για αυτή την εξέλιξη βαραίνει τους ανθρώπους.
'Ηδη, τα επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι αρκετά υψηλά ώστε να εγγυηθούν την διαταραχή του κλίματος για πολλές δεκαετίες, αν όχι αιώνες, προειδοποιούν οι επιστήμονες σε έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (IPCC).

Προς επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων

Τα θανατηφόρα κύματα καύσωνα, οι ισχυροί τυφώνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία πλήττουν ήδη τον πλανήτη, είναι πιθανό να ενταθούν περαιτέρω, προειδοποιεί η έκθεση του ΟΗΕ.
Περιγράφοντας την έκθεση ως «κόκκινο κώδικα για την ανθρωπότητα», ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, προέτρεψε για την άμεση διακοπή της χρήσης του άνθρακα και άλλων ορυκτών καυσίμων υψηλής ρύπανσης.
«Οι καμπάνες συναγερμού είναι εκκωφαντικές», αναφέρει σε δήλωσή του.
«Αυτή η έκθεση πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του θανάτου για τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα, πριν καταστρέψουν τον πλανήτη μας».
Η έκθεση της IPCC έρχεται μόλις τρεις μήνες πριν από μια μεγάλη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη της Σκωτίας, όπου τα έθνη θα πιεστούν να δεσμευτούν για φιλόδοξη δράση για το κλίμα και σημαντική χρηματοδότηση.

Μονόδρομος η μείωση των εκπομπών άνθρακα

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι παρατηρούν αλλαγές στο κλίμα της Γης σε κάθε περιοχή και σε ολόκληρο το κλιματικό σύστημα.
Η έκθεση δείχνει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ανθρώπινες δραστηριότητες ευθύνονται για περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου θέρμανσης από το 1850-1900 και διαπιστώνει ότι κατά μέσο όρο τα επόμενα 20 χρόνια, η παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει ή να ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Η επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα λέει ότι οι «ισχυρές και συνεχείς» μειώσεις των εκπομπών άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου θα περιορίσουν την κλιματική αλλαγή.
Οφέλη όπως η βελτίωση της ποιότητας του αέρα θα έρχονταν γρήγορα, ενώ θα μπορούσε να χρειαστούν 20 έως 30 χρόνια για να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία, προσθέτει.
Η έκθεση IPCC καθιστά σαφές ότι η κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο τη θερμοκρασία.
Προειδοποεί ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει διαφορετικές αλλαγές σε διαφορετικές περιοχές - και όλες θα επιδεινωθούν με την περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη.
Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν πιο έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, πιο έντονη ξηρασία σε πολλές περιοχές, παράκτιες περιοχές με συνεχή άνοδο της στάθμης της θάλασσας καθ 'όλη τη διάρκεια του 21ου αιώνα, λιώσιμο των πάγων κτλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης