Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολική επαναφορά covid: Ρεκόρ 6μηνου στα κρούσματα στις ΗΠΑ – Έξαρση στην Ασία – Δεν αποδίδει το lockdown στο Σίδνεϊ

Ολική επαναφορά covid: Ρεκόρ 6μηνου στα κρούσματα στις ΗΠΑ – Έξαρση στην Ασία – Δεν αποδίδει το lockdown στο Σίδνεϊ
Αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΠΟΥ για το μορατόριουμ στα εμβόλια – Ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Σχετικά Άρθρα

(upd) Ανεξέλεγκτα εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανά τον κόσμο η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία χάρη στη μετάλλαξη Delta πλήττει και κράτη που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων πολιτών.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ΗΠΑ, όπου το 70% των ενήλικων πολιτών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, κατέγραψαν χθες Τετάρτη 5/8 τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων – άνω των 100.000 – του τελευταίου εξαμήνου, καθώς η παράλλαξη Delta πλήττει Πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων, τη στιγμή που η covid πλήττει με σφοδρότητα το μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής Ασίας, με τις χώρες της περιοχής να αναφέρουν τις μεγαλύτερες εξάρσεις μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας.
Στην Αυστραλία, το Σίδνεϊ, το οποίο βρίσκεται για έβδομη εβδομάδα σε lockdown, ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο είχε τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους λόγω της covid και ενώ οι ΗΠΑ απέρριψαν την έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να επιβληθεί moratorium στην χορήγηση τρίτης δόσης σε εμβολιασμένους έως ότου εμβολιαστεί τουλάχιστον 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 200.343.944 και οι νεκροί σε 4.259.640
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 35.334.271 κρούσματα και 614.804 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.812.114 και τρίτη σε νεκρούς με 426.290
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 559.607 και τρίτη σε κρούσματα με 20.026.533
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 6.274.006
• Πέμπτη η Γαλλία με 6.272.189 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 5.980.887
• Έβδομη η Τουρκία με 5.822.487 και όγδοη η Αργεντινή με 4.975.616
• Ένατη η Κολομβία με 4.815.063 και δέκατη η Ισπανία με 4.545.184

54343434543534345345543.JPG
ΗΠΑ: Ρεκόρ εξαμήνου στα κρούσματα

Ρεκόρ εξαμήνου όσον αφορά τα κρούσματα κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ, καθώς ανακοινώθηκαν περισσότερες από 100.000 μολύνσεις, κάτι που αποδίδεται στην εξάπλωση της παράλλαξης Delta σε Πολιτείες και περιοχές που εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων – πάνω από 94.000 κρούσματα – έχει πενταπλασιαστεί σε λιγότερο από ένα μήνα.
Μάλιστα ο Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci προειδοποίησε ότι τις επόμενες εβδομάδες, οι μολύνσεις θα μπορούσαν να φτάσουν στις 200.000.
Σημειώνεται πως η παράλλαξη Delta ευθύνεται αυτή τη στιγμή για το 83% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.
Παράλληλα αναφέρεται, πως ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε κατά 33% την περασμένη εβδομάδα, με 377 θανάτους κατά μέσο όρο την ημέρα, ενώ επισημαίνεται πως το 97% των σοβαρών νοσήσεων αφορά ανεμβολίαστους πολίτες.

Ανοίγουν τα σύνορα για τους πλήρως εμβολιασμένους

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθενται να ανοίξουν τα σύνορα τους σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η κυβέρνηση καταρτίζει νέα, «προοδευτική προσέγγιση, που θα σημάνει, με λίγες εξαιρέσεις, ότι οι αλλοδαποί που θα έρχονται στις ΗΠΑ – από όλες τις χώρες – θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι».
Ωστόσο, δεν δόθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εφαρμοστεί αυτή η νέα πολιτική.
«Ομάδες εργασίας αφιερωμένες στο ζήτημα, βρίσκονται στην πορεία της κατάρτισης της νέας πολιτικής, ώστε να είμαστε έτοιμοι, όταν έρθει η στιγμή, να κινηθούμε προς αυτό το νέο σύστημα» επεσήμανε ο αξιωματούχος.
Σημειώνεται πως οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη, την Ινδία, τη Βραζιλία, όπως και από την Κίνα, δεν μπορούν να εισέλθουν στην αμερικανική επικράτεια εκτός αν υπάρχει επιτακτικός και συγκεκριμένος λόγος.
654544445645.JPG
Έξαρση στη νοτιοανατολική Ασία λόγω Delta

Αντιμέτωπα με τις χειρότερες εξάρσεις της πανδημίας της covid είναι τα περισσότερα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας, γεγονός που αποδίδεται αφενός στην κυριαρχία της παράλλαξης Delta και αφετέρου στον χαμηλό αριθμό εμβολιασμένων.
Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων να αυξάνεται ραγδαία και να κάνουν λόγο για έλλειψη κλινών, εξοπλισμού και οξυγόνου, τη στιγμή που μόλις έναν χρόνο πριν είχαν καταφέρει να ελέγξουν σχεδόν πλήρως την εξάπλωση του ιού.
Μάλιστα σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τον ιό, τα εν λόγω κράτη επιβάλλουν εκ νέου lockdown και περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις πολιτών, οι οποίοι αντιδρούν έντονα καθώς βλέπουν και πάλι να περιορίζονται οι ελευθερίες τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν τις προηγούμενες ημέρες σε Μαλαισία και Ταϊλάνδη.
Την ίδια στιγμή πάντως, εντύπωση προκαλούν τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων σε αυτές τις χώρες.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Βιετνάμ έχει εμβολιαστεί πλήρως λιγότερο από το 1% του πληθυσμού, στην Ταϊλάνδη το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 5%, στις Φιλιππίνες στο 7,2% και στην Ινδονησία στο 7,6%.

Αυστραλία: Δεν αποδίδει το lockdown στο Σίδνεϊ

Αν και το Σίδνεϊ βρίσκεται στην έβδομη εβδομάδα του lockdown, ανέφερε το τελευταίο 24ωρο τον υψηλότερο αριθμό εγχώριων κρουσμάτων και θανάτων.
Συγκεκριμένα, ανέφερε 5 θανάτους, εκ των οποίων οι 4 ήταν ανεμβολίαστοι ενώ ο πέμπτος είχε κάνει τη μία δόση του εμβολίου.
Οι αρχές εκλιπαρούν τους κατοίκους να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν στο Σίδνεϊ 259 νέα κρούσματα, όταν σε όλη την Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας αναφέρθηκαν 262 μολύνσεις.
Αν και η Αυστραλία μετρά 35.200 κρούσματα και 932 θανάτους, οι εμβολιασμοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς μόλις το 20% του πληθυσμού της άνω των 16 ετών, έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Σημειώνεται πως η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει θέσει ως στόχο για την άρση του lockdown στο Σίδνεϊ που θα είναι σε ισχύ έως τις 28/8, τον εμβολιασμό τουλάχιστον του μισού ενήλικου πληθυσμού της Πολιτείας.

Ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως

Τα 200 εκατομμύρια ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως, καθώς όπως αναφέρεται, οι μολύνσεις αυξάνονται σε τουλάχιστον 83 από τις 240 χώρες.
Όπως επισημαίνεται η μεγαλύτερη διασπορά διαπιστώνεται σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων πολιτών.
Εκτιμάται πως τουλάχιστον το 2,6% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί, με τον πραγματικό απολογισμό να είναι πιθανόν υψηλότερος λόγω του χαμηλού αριθμού τεστ σε πολλές περιοχές.
Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος προκειμένου τα κρούσματα Covid-19 να φθάσουν στο ορόσημο των 100 εκατομμυρίων, ενώ τα επόμενα 100 εκατομμύρια καταγράφηκαν σε λίγο παραπάνω από έξι μήνες.
Οι χώρες που ανακοινώνουν τις περισσότερες μολύνσεις στον μέσο όρο επτά ημερών είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ινδία και το Ιράν.
Αντιπροσωπεύουν περίπου το 38% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως, που καταγράφονται καθημερινά.
Οι ΗΠΑ καταγράφουν τη μία στις επτά μολύνσεις που ανακοινώνονται παγκοσμίως.
Οι χώρες στη νοτιοανατολική Ασία καταγράφουν επίσης κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.
Με μόλις το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, η περιοχή αναφέρει σχεδόν 15% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως καθημερινά.
8768686868686786.JPG
Ισραήλ: Σε επίπεδο ρεκόρ τα ενεργά κρούσματα

Αν και το Ισραήλ είναι από τα κράτη με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων παγκοσμίως, παρόλο αυτά αναφέρει τον υψηλότερο αριθμό ενεργών κρουσμάτων από τον περασμένο Μάρτιο.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 8 ασθενείς με την COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων να υπολογίζεται σε 6.503.
Το ίδιο διάστημα, διαγνώστηκαν 3.375 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων στη χώρα να αυξάνεται στις 885.766.
Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων στα 24.268, στο υψηλότερο επίπεδο από την 16η Μαρτίου.
Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε σε 234 (+13 σε 24 ώρες).
Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, την 20ή Δεκεμβρίου 2020, πάνω από 5,79 εκατ. πολίτες της χώρας – το 62,1% του πληθυσμού – έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου τους για την COVID-19, ενώ 5,39 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει τη δεύτερη και πάνω από 205.000 και τρίτη αναμνηστική.

Όχι του Λευκού Οίκου στο moratorium του ΠΟΥ

Aπέρριψε o Λευκός Οίκος την έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ένα moratorium στη χορήγηση τρίτης δόσης για την Covid-19, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να επιλέξουν αν θα χορηγήσουν μια τρίτη δόση στους πολίτες τους ή αν θα δωρίσουν τα εμβόλια στις φτωχές χώρες.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki είπε ότι δεν τίθεται θέμα «επιλογής».
«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα κάνουμε και τα δύο» και «δεν είναι ανάγκη να επιλέξουμε» αν θα χορηγηθεί τρίτη δόση στους Αμερικανούς - κάτι που εξάλλου δεν έχει αποφασιστεί επισήμως - ή αν θα βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες, ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει πάνω από 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε διάφορες χώρες, δηλαδή περισσότερες από όλες τις άλλες χώρες του κόσμου όλες μαζί.
Σημειώνεται πως ο ΠΟΥ ζήτησε να επιβληθεί moratorium στις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, επισημαίνοντας το τεράστιο έλλειμμα εμβολίων που εξακολουθεί να επικρατεί σε χώρες του αναδυόμενου και τρίτου κόσμου.
Ο ΠΟΥ ζήτησε ένα moratorium χρονικής διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών, το οποίο θα μπορούσε μάλιστα να παραταθεί περαιτέρω, ώστε να δοθεί ο χρόνος για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 10% του πληθυσμού όλων των κρατών της υφηλίου, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Κάτι τέτοιο απαιτεί ένας μεγάλος αριθμός δόσεων να μεταφερθεί από τις ανεπτυγμένες χώρες στις φτωχότερες χώρες, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Μειώνει στο μισό τη μετάδοση της Delta ο πλήρης εμβολιασμός

Στο συμπέρασμα ότι ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις μειώνει στο μισό τη μετάδοση της παράλλαξης Delta καταλήγει η μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα React-1 του κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.
Βάσει της μελέτης που ανέλυσε στοιχεία από περίπου 98.000 άτομα στην Αγγλία, το 40% όσων διαγνώστηκαν θετικοί στην παράλλαξη Delta ήταν ασυμπτωματικοί ενώ πολλοί είχαν ήπια συμπτώματα.
Παράλληλα, η μελέτη έδειξε ότι ο πλήρης εμβολιασμός εμφανίζει αποτελεσματικότητα 60% στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19.
Όπως αναφέρεται, η χαμηλότερη αποτελεσματικότητα της τάξης του 60% των εμβολίων κατά της Delta που βρήκε η React-1 εξηγείται γιατί η βρετανική μελέτη συμπεριέλαβε την ικανότητα των εμβολίων να προλαμβάνουν ακόμη και τα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, όχι μόνο τα σοβαρά και την ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο.
«Ο εμβολιασμός παραμένει άκρως αποτελεσματικός κατά της Delta» αναφέρει η μελέτη του Imperial, σύμφωνα με την οποία πάντως, «ακόμα και μια πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, είναι πολύ πιθανό να έχουμε και άλλο κύμα λοιμώξεων το φθινόπωρο».

Ποιοι νοσούν από τη Delta

Ανεμβολίαστοι και νέοι ηλικίας 20 – 30 ετών είναι κυρίως οι νοσούντες από την παράλλαξη Delta, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες.
Μάλιστα αναφέρεται πως οι ασθενείς αυτοί νοσούν πιο γρήγορα και πιο σοβαρά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχων και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, στα τέλη Ιανουαρίου φέτος οι μισοί νοσηλευόμενοι ασθενείς λόγω κορωνοϊού ήταν άνω των 65 ετών και εκείνοι κάτω των 50 ήταν μόνο το 22%.
Ωστόσο, η κατάσταση έχει αντιστραφεί – ενδεχομένως λόγω της παράλλαξης Delta - και οι ασθενείς ηλικίας 18 έως 49 ετών είναι πλέον το 41%, ενώ εκείνοι άνω των 65 ετών περίπου το 25%.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στα νοσοκομεία συνεχώς πέφτει.
Κι ενώ το 2020 πολλοί ασθενείς που εισάγονταν σε αυτά λόγω Covid-19, είχαν υποκείμενα νοσήματα (διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία κ.α.) που δικαιολογούσαν την επιδείνωση της κατάστασής τους, αρκετοί νεαρότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς το 2021 δεν έχουν κανένα υποκείμενο νόσημα.
Παρόλο αυτά κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι το «προφίλ» οφείλεται κυρίως στα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στους νεότερους, ενώ άλλοι αποδίδουν το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι νέοι είναι πιο απρόσεχτοι στη συμπεριφορά τους, ιδίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και της - συχνά ανεξέλεγκτης- ανάγκης τους να διασκεδάσουν μαζικά χωρίς προφυλάξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης