Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Άνοδος των αποδόσεων πλην των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων

Ευρωζώνη: Άνοδος των αποδόσεων πλην των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων
Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας υποχώρησε στο 0,56%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας αποκλιμακώθηκε στο 0,57%.
Σχετικά Άρθρα

Με άνοδο ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς η αισιοδοξία για τα εκτεταμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ και η ανάκαμψη των αγορών στην Κίνα έδωσαν στους επενδυτές το σήμα για ανάληψη κινδύνου, σχολιάζει το Reuters τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021.
Η εξαίρεση ωστόσο ήταν και πάλι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που συνέχισαν μαζί με τα ιταλικά το ράλι στις τιμές τους.

Ελλάδα – Ιταλία

Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας υποχώρησε στο 0,56%, παρότι κινήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, με το spread στις 108 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο -0,20%, φθάνοντας προς στιγμή και στο -0,21%.
Ο όγκος των συναλλαγών ωστόσο στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 79 εκατ.ευρώ.
Από κοντά και η Ιταλία, με την αποδοση του 10ετούς ομολόγου της να αποκλιμακώνεται στο 0,57%.

ΕΚΤ: Αγορές ομολόγων

Στην υπόλοιπη αγορά, η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων ήταν συγκρατημένη, χάρη στη σταθερή υποστηρικτική στάση της ΕΚΤ.
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αγόρασε τους δύο τελευταίους μήνες πολύ περισσότερα ομόλογα απ΄αυτά που πώλησαν οι τέσσερις μεγαλύτερες χώρες του ευρώ σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την άνοδο του κόστους δανεισμού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UniCredit, η ΕΚΤ αγόρασε κρατικά ομόλογα της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας αξίας 124,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο συγκριτικά με την προσφορά των 89 δισ. ευρώ από τις χώρες αυτές.
Οι μεγάλες αυτές αγορές θορύβησαν ωστόσο κάποιους από τους πλέον συντηρητικούς αξιωματούχους της ΕΚΤ.

Το ράλι του Ιουλίου

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των κρατικών ομολόγων επιδόθηκαν τον Ιούλιο στο μεγαλύτερο μηνιαίο ράλι τουλάχιστον απο το Μάρτιο του 2020, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Delta στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και τις διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζών ότι η μείωση των μέτρων στήριξης βρίσκεται προς το παρόν εκτός ατζέντας.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, στη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση από τον Αύγουστο του 2019.
Παρά τις ανησυχίες οι οποίες έστρεψαν τους επενδυτές στο ασφαλές ενεργητικό τυο κρατικου΄χρέους, το γενικό επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά σήμερα, με τις μετοχές να επιστρέψουν σε δυναμική ανάκαμψη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κίνα και αυτό ήταν επόμενο να ασκήσει κάποιες ανοδικές πιέσεις στις ομολογιακές αποδόσεις.

ΗΠΑ: Μέτρα στήριξης

Από τις ΗΠΑ είναι πλέον ανοικτή η πόρτα για νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, καθώς Γερουσιαστές βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο για υποδομές ύψους 1 τρισ.δολαρίων, που είναι πολύ πιθανόν να περάσει και εντός της εβδομάδας.
Στην Ευρωζώνη, τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση τον Ιούνιο.
Ε
λαφρώς καλύτερα του αναμενομένου ήταν και τα τελικά στοιχεία για τη μεταποίηση Ιουλίου στην Ευρωζώνη.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε μία μονάδα βάσης, στο -0,45%, ενώ σε άνοδο γύρισαν και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ.

Άρνητικές αποδόσεις

Η αξία των κρατικών ομολόγων του ευρώ με αρνητική απόδοση αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο φθάνοντας τα 6,54 τρισ.ευρώ – εκπροσωπώντας το 70,8% του συνόλου, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb.
Αντίστοιχα και τα βρετανικά κρατικά ομόλογα με αρνητικό κόστος δανεισμού «είδαν» την αξία τους να αυξανεται ελαφρώς στα 684 δισ. στερλίνες, ήτοι στο 26% του συνόλου της αγοράς.
Αναφορικά με τα εταιρικά ομόλογα του ευρώ στη διαβάθμιση investment grade (επενδυτική βαθμίδα) με αρνητική απόδοση εκτινάχθηκαν τον Ιούλιο στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, όσον αφορά στην αξία τους.
Στην πλατφόρμα της Tradeweb διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή εταιρικά ομόλογα με αρνητικη απόδοση αξίας 1,87 τρισ. ευρώ, εκπροσωπώντας το 50,7% του συνόλου της αγοράς αξίας 3,7 τρισ.ευρώ.
Πρόκειται για το το υψηλότερο ποσό από το 2016, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης