Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sos εκπέμπει το Μπουρούντι καθώς έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο - Ποιες όμως χώρες έχουν τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα;

Sos εκπέμπει το Μπουρούντι καθώς έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο - Ποιες όμως χώρες έχουν τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα;
Το Λουξεμβούργο, είναι πάνω από 471 φορές πιο πλούσια από το φτωχότερο, το Μπουρούντι
Σχετικά Άρθρα

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά σε παγκόσμιο επίπεδο με την πάροδο του χρόνου και, όπως σημειώνει ο Avery Koop του Visual Capitalist, παράλληλα, το βιοτικό επίπεδο παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά πολύ.
Αυτός είναι ο χάρτης με δεδομένα από το ΔΝΤ που δείχνει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σχεδόν κάθε χώρας και εδάφους στον κόσμο.
map-gdp-per-capita.jpg

 

Το επίπεδο ζωής με την πάροδο του χρόνου

Ατενίζοντας το παρελθόν, το βιοτικό μας επίπεδο έχει αυξηθεί δραστικά. Σύμφωνα με το Our World in Data, από το 1820 έως το 2018, το μέσο παγκόσμιο κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε σχεδόν κατά 15 φορές.
Τα ποσοστά αλφαβητισμού, η πρόσβαση στα εμβόλια και η βασική εκπαίδευση έχουν επίσης βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας, ενώ τα θέματα όπως τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας και η φτώχεια έχουν μειωθεί.
Για παράδειγμα, το 1990, 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε ακραία φτώχεια, που ήταν το 36% του παγκόσμιου πληθυσμού εκείνη την εποχή. Τα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός μειώνεται σταθερά - έως το 2030, εκτιμάται ότι 479 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε ακραία φτώχεια, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πληθυσμού του ΟΗΕ , θα αντιπροσωπεύει μόνο το 6% του πληθυσμού.
Τούτου λεχθέντος, η οικονομική ανισότητα μεταξύ των διαφόρων περιοχών εξακολουθεί να επικρατεί.
Στην πραγματικότητα, η πλουσιότερη χώρα σήμερα (σε σχέση με το ονομαστικό κατά κεφαλήν εισόδημα) το Λουξεμβούργο, είναι πάνω από 471 φορές πιο πλούσια από το φτωχότερο, το Μπουρούντι.
gdp-per-capita-top-10-countries_1.jpg

Ακολουθεί μια ματιά στις 10 χώρες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2021:

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι πολίτες στο Λουξεμβούργο εξαιρετικά πλούσιοι. Στην πραγματικότητα:

Το 29% των ανθρώπων ξοδεύουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για έξοδα στέγασης

Το 31% θα κινδύνευε να πέσει στη φτώχεια αν έπρεπε να εγκαταλείψει 3 μήνες εισοδήματος

Το κόστος ζωής είναι ακριβό στο Λουξεμβούργο - αλλά το βιοτικό επίπεδο όσον αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται είναι το υψηλότερο στον κόσμο. Επιπλέον, μόνο το 4% του πληθυσμού αναφέρει χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή.

Αναδυόμενες οικονομίες και αναπτυσσόμενες χώρες

Αν και δεν έχουμε ζήσει ποτέ σε μια πιο ευημερούσα περίοδο και τα ποσοστά φτώχειας έχουν μειωθεί συνολικά, φέτος η παγκόσμια ακραία φτώχεια αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες.
Περίπου 120 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας ως αποτέλεσμα της πανδημίας, με το σύνολο να αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 150 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021.
Πολλές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου θεωρούνται επίσης Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες από τον ΟΗΕ . Σε αυτές τις χώρες, περισσότερο από το 75% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ακολουθεί μια ματιά στις 10 χώρες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ:

Η ζωή σε αυτές τις χώρες προσφέρει μια έντονη αντίθεση σε σύγκριση με τα κορυφαία 10.
Δείτε για παράδειγμα την ποιότητα ζωής στη φτωχότερη χώρα, το Μπουρούντι:

- Το 80% του πληθυσμού εργάζεται στη γεωργία

- 1 στους 3 στο Μπουρούντι χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια

- Τα μέσα νοικοκυριά ξοδεύουν έως και τα δύο τρίτα του εισοδήματός τους για φαγητό

Ωστόσο, πολλές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου μπορούν επίσης να ταξινομηθούν ως αναδυόμενες αγορές με τεράστιο οικονομικό δυναμικό στο μέλλον.

Συνεχώς αυξάνοντας τον πήχη

Η ευημερία είναι μια πολύ πρόσφατη πραγματικότητα που χαρακτηρίζει μόνο τα τελευταία εκατό χρόνια. Στις προηγούμενες κοινωνίες, ο μέσος άνθρωπος ζούσε σε συνθήκες που θα θεωρούνταν ακραία φτώχεια με τα σημερινά πρότυπα.

Συνολικά, το βιοτικό επίπεδο για όλους σήμερα είναι εξαιρετικά βελτιωμένο σε σύγκριση με την πρόσφατη ιστορία και ορισμένες χώρες θα βιώσουν ραγδαία οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον.

www.bankingnews.gr 



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης