Διεθνή

BIS: Κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την αυξημένη επιρροή των Big tech και fintechs

BIS: Κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την αυξημένη επιρροή των Big tech και fintechs

Στη μελέτη της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) επισημαίνεται ότι και η ενίσχυση των stablecoins μπορεί να εξελιχτεί σε «game changer» για τη νομισματική σταθερότητα

Σχετικά Άρθρα

Προειδοποίηση προς τις κεντρικές τράπεζες και τις διεθνείς εποπτικές αρχές για την ανάγκη να ενισχύσουν την εποπτεία των κορυφαίων τεχνολογικών κολοσσών, δεδομένης της αυξανόμενης επιρροής τους, εξέπεμψε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021.

Εποπτεία

«Η είσοδος των Big Techs στον χώρο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών οδηγεί σε νέες προκλήσεις αναφορικά με την συγκέντρωση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς και την διαχείριση στοιχείων» ανέφερε η BIS σε σημερινή έκθεση της.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε ένα διάστημα που ολοένα μεγαλύτερος αριθμός εθνικών εποπτικών αρχών έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το μέγεθος των πληροφοριών και στοιχείων που έχουν φτάσει να ελέγχουν εταιρείες-κολοσσοί όπως η Facebook, η Google, η Amazon και η Alibaba, φτάνοντας στο σημείο να μπορούν να επανακαθορίσουν ή και να αποσταθεροποιήσουν τα τραπεζικά συστήματα.

Νομισματική σταθερότητα 

Εξάλλου, οι τεχνολογικές εταιρείες και οι ανερχόμενες fintechs απλώνουν συνεχώς τα… δίχτυα τους σε νέους κλάδους και υπηρεσίες, φτάνοντας στο σημείο να διαχειρίζονται οικονομικές συναλλαγές, να προσφέρουν δανειοδοτήσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, ακόμη και να προσφέρουν ασφαλιστικά πακέτα.
Σύμφωνα με την έκθεση, οποιοσδήποτε αντίκτυπος προκύπτει για την ακεραιότητα του νομισματικού συστήματος από τις πλατφόρμες και τον αναδυόμενο ρόλο τους, οφείλει να είναι βασική πηγή ανησυχίας για κάθε κεντρική τράπεζα.

Για τα stablecoins

Εξάλλου, και η ενίσχυση των stablecoins μπορεί να εξελιχτεί σε «game changer» για τα νομισματικά συστήματα επισημαίνει η έκθεση.
«Οι κεντρικές τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές εποπτικές αρχές θα πρέπει να επενδύσουν άμεσα στην ενίσχυση της παρακολούθησης (των δραστηριοτήτων των Big Techs) και με τον τρόπο αυτό να είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση, όταν είναι απαραίτητο» καταλήγει η έκθεση επισημαίνοντας πως το τρέχον σύστημα πιθανότατα δεν έχει επαρκή απάντηση στις κινήσεις και τις επεκτατκές τάσεις των τεχνολογικών κολοσσών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης