Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύγκριση φορολογικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο - Η θέση της Ελλάδας

Σύγκριση φορολογικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο - Η θέση της Ελλάδας
Αναλογία φόρου προς ΑΕΠ: Σύγκριση φορολογικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο - η Θέση της Ελλάδας
Σχετικά Άρθρα

Οι φόροι αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τις περισσότερες χώρες.
Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνει η Carmen Ang της Visual Capitalist, οι φόροι παρέχουν περίπου το 50% ή περισσότερο των κρατικών κεφαλαίων σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Πώς συγκρίνεται το φορολογικό σύστημα κάθε χώρας μεταξύ τους;
Αυτή η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί.
Δεδομένου ότι οι πληθυσμοί και οι οικονομίες των χωρών διαφέρουν πολύ, η μέτρηση των συνολικών φορολογικών εσόδων δεν είναι ο καλύτερος τρόπος σύγκρισης των διεθνών φορολογικών συστημάτων.
Αντ 'αυτού, η χρήση του λόγου φόρου/ΑΕΠ είναι ένας από τους πιο χρήσιμους τρόπους σύγκρισης των φορολογικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο.
Tax-to-GDP-ratio_DS-article.jpg

Τι είναι ο λόγος Φόρου προς ΑΕΠ;

Ο λόγος φόρου/ΑΕΠ συγκρίνει τα φορολογικά έσοδα μιας χώρας με το μέγεθος της οικονομίας της, το οποίο σε αυτή την περίπτωση μετριέται με το ΑΕΠ της.
Όσο υψηλότερη είναι η αναλογία, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των χρημάτων που πηγαίνουν στο ταμείο της κυβέρνησης.
Εάν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αυτό μπορεί να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία μιας οικονομίας.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι χώρες θα πρέπει να έχουν λόγο φόρου/ΑΕΠ τουλάχιστον 12% για να επιτύχουν επιταχυνόμενη οικονομική ανάπτυξη.
Όλες οι χώρες που αποτελούν μέρος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) πληρούν όλες αυτό το όριο, με μέσο λόγο φόρο/ΑΕΠ 33,8%.

Κατάταξη: Οι λόγοι φορολογίας προς το ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ

2021-07-31_12-15-44.jpg

Το σύνολο δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε για αυτό το γράφημα εξετάζει 35 από τις 37 χώρες του ΟΟΣΑ, αφού τα πρόσφατα δεδομένα για την Αυστραλία και την Ιαπωνία δεν ήταν διαθέσιμα.
Με 46,3%, η Δανία έχει την υψηλότερη αναλογία στη λίστα.
Η χώρα χρησιμοποιεί τα σχετικά υψηλά φορολογικά της έσοδα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επιδότηση της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης-στη Δανία, το πανεπιστήμιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες της ΕΕ.
Στο λιγότερο φορολογημένο τέλος του φάσματος, οι ΗΠΑ κατατάσσονται στις 30 από τις 35, με αναλογία 24,5%-που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ 33,8%.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή ΑΕΠ μέτρα από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.
Από πού προέρχονται τα φορολογικά έσοδα των ΗΠΑ;
Κερδίζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Στην πραγματικότητα, το 41% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας προέρχεται από φόρους επί του προσωπικού εισοδήματος, καθώς και από ατομικά κέρδη και κέρδη - για τα πλαίσια, ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 24%.
Με την πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου Biden για αύξηση των εταιρικών φόρων και των προσωπικών επενδυτικών κερδών, η αναλογία της Αμερικής μπορεί να φαίνεται πολύ διαφορετική στο εγγύς μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης