Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street - Στο επίκεντρο μάκρο και πακέτο Biden και σύσφιξη από Fed

Νευρικότητα στη Wall Street - Στο επίκεντρο μάκρο και πακέτο Biden και σύσφιξη από Fed

Νευρικότητα στη Wall Street

Έχασε στο τέλος την ανοδική ορμή της η Wall Street, με τους Dow Jones και S&P 500 να χάνουν έδαφος, καθώς η μικτή εικόνα από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα 2/8 για τον κλάδο της μεταποίησης και οι δηλώσεις ενός στελέχους της Federal Reserve για σταδιακή απόσυρση της στήριξης ακόμα και από τον Οκτώβριο έπληξαν την επενδυτική ψυχολογία.

Το μέλος του Δ.Σ. της Federal Reserve, Christopher Waller δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει την στήριξη που παρέχει στην οικονομία από τον Οκτώβριο εάν οι επόμενες δύο μηνιαίες εκθέσεις για την αγορά εργασίας δείξουν ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 800.000 με 1 εκατ. άτομα, τον κάθε μήνα, όπως ο ίδιος περιμένει.
"Δεν υπάρχει λόγος" να πάμε αργά στον περιορισμό των αγορών ομολόγων από την Fed, δήλωσε ο Waller σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.
"Αν οι εκθέσεις για την αγορά εργασίας έρθουν όπως νομίζω τους επόμενους δύο μήνες, τότε κατά την άποψη μου όσον αφορά τον περιορισμό των αγορών στα ομόλογα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε νωρίς και με ταχύτητα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε τα επιτόκια το 2022, αν χρειαστεί", ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να δει την ανακοίνωση να γίνεται τον Σεπτέμβριο και την πρώτη επιβράδυνση στις αγορές τον Οκτώβριο.
Αυτό είναι αρκετά νωρίτερα απ' ό,τι περιμένει η Wall Street και ταχύτερο από το χρονοδιάγραμμα που περιέγραψε το μέλος του Δ.Σ. Lael Brainard η οποία σε ομιλία της την Παρασκευή το βράδυ άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα ανακοινώσει τη μείωση των αγορών ομολόγων στην ετήσια εκδήλωση του Jackson Hole στο τέλος του έτους.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,28% και έκλεισε στις 34.838,16 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,18% στις 4.387,16 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,06% στις 14.681,07 μονάδες


Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας, σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε τον Ιούλιο ο μεταποιητικός δείκτης PMI σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών IHS Markit
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 63,4 μονάδες τον Ιούλιο από 62,1 μονάδες τον Ιούνιο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική μέτρηση στις 63,1 μονάδες.
Η βελτίωση στην υγεία του μεταποιητικού κλάδου είναι η ισχυρότερη στα 14 χρόνια που πραγματοποιείται η έρευνα, όπως ανακοίνωσε η IHS Markit.
Η εταιρεία πάντως στην έκθεση της κάνει λόγο για «πρωτοφανείς ελλείψεις» και καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, κάτι που ασκεί «ανοδική πίεση στα κόστη» και δυσχεραίνει την ικανότητα των εταιρειών να επεξεργαστούν τις εισερχόμενες παραγγελίες.
Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία δίνει και το τελευταίο νομοσχέδιο της Γερουσίας για συνολικές δαπάνες 1 τρισ. δολ. σε έργα υποδομών όπως δρόμοι, γέφυρες αλλά και ίντερνετ υψηλής ταχύτητας.
Οι γερουσιαστές δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο των 2.702 σελίδων περιλαμβάνει νέες δαπάνες 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μία πενταετία, για δρόμους, σιδηροδρομικό δίκτυο, σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και την αντικατάσταση σωλήνων υδροδότησης που είναι κατασκευασμένοι από μόλυβδο, ενώ έρχεται να συμπληρώσει δαπάνες 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν εγκριθεί προηγούμενα.
Η ηγεσία των Δημοκρατικών το έχει συνδέσει με δαπάνες 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα διατεθούν στην εκπαίδευση, στη φροντίδα των παιδιών, στην κλιματική αλλαγή, αλλά και σε άλλες προτεραιότητες της πολιτικής ατζέντας των Δημοκρατικών.
Οι Δημοκρατικοί επιθυμούν επίσης, να αντισταθμίσουν αυτές τις κοινωνικές δαπάνες, με την αύξηση της φορολογίας στις εταιρίες και στους πλούσιους Αμερικάνους με εισοδήματα άνω των 400.000 δολαρίων τον χρόνο.
Από την άλλη μεριά, στα μέτρα αυτά εναντιώνονται οι Ρεπουμπλικάνοι, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη των δύο νομοσχεδίων.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις η Global Payments ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ήταν υψηλότερα των προσδοκιών, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης.
Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 263,6 εκατ. Δολαρίων ή 89 σεντς ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 37,3 εκατ. Δολάρια ή 12 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Σε προσαρμοσμένη βάση, η Global Payments κέρδισε 2,04 δολάρια ανά μετοχή έναντι των 1,31 δολαρίων πριν από ένα χρόνο, και υψηλότερα των εκτιμήσεων για 1,90 δολάρια.
Η Global Payments εμφάνισε έσοδα 2,14 δισ. δολαρίων σε σχέσση με τα 1,67 δισ. Δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Για το 2021 αναμένει τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 8,07-8,20 δολάρια, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 7,87-8,07.
Η Foot Locker διαθέτει περί τα 1,1 δισ. δολάρια σε μετρητά για να αγοράσει δύο εταιρείες λιανικής σε ξεχωριστές συμφωνίες, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal.
Το δημοσίευμα ανέφερε πως η εταιρεία αθλητικών ειδών πληρώνει 750 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει την ομόλογη της WSS, και άλλα 360 εκατ. δολάρια για να αγοράσει την ιαπωνική Atmos, καθώς προσπαθεί να επεκταθεί πέρα από τα αμερικανικά malls.
Η WSS, η οποία κατέγραψε έσοδα 425 εκατ. Δολάρια ο 2020, έχει 93 καταστήματα σε όλη τη δυτική ακτή και στα νοτιοδυτικά, αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ η Atmos κατέγρααψε 175 εκατ. Δολάρια το 2020 με την πλειονότητα των καταστημάτων της στην Ιαπωνία και έναν μικρό αριθμό στις ΗΠΑ.
H News Corp., εταιρεία στην οποία ανήκει η Wall Street Journal, συμφώνησε στην εξαγορά της Oil Price Information Service, εταιρείας δεδομένων για τον κλάδο του πετρελαίου έναντι 1,15 δισ. δολ.
Η πώληση από τις S&P και IHS Markit αναμένεται να κλείσει μέσα στο δ' τρίμηνο του έτους και υπόκειται σε ρυθμιιστικό έλεγχο, αλλά και στη συγχώνευση μεταξύ των πωλητών, ανέφερε η News Corp. σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.
Οι S&P Global και IHS Markit είχαν ανακοινώσει τον Μάιο ότι θα εξέταζαν μια πιθανή πώληση της OPIS προκειμένου να στρώσουν το έδαφος για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευσή τους.
Η πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών Square εξαγόρασε την αυστραλιανή εταιρεία Afterpay έναντι 29 δισ. δολ., στην μεγαλύτερη εξαγορά της ιστορίας της.
Η συμφωνία αποτιμά τη μετοχή της τελευταίας στα 126,21 αυστραλιανά δολάρια, 31% υψηλότερα από το κλείσιμό της την Παρασκευή, στα 96,66 αυστραλιανά δολ., σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταιρειών την οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Η τιμή, ωστόσο, βρίσκεται κάτω από το υψηλό της μετοχής της Afterpay του Φεβρουαρίου, στα 158,47 αυστραλιανά δολ.


Νέα ώθηση στις ευρωαγορές έδωσαν αποτελέσματα και μάκρο

Σε ανοδικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η επενδυτική ψυχολογία συνέχισε να αντλεί ώθηση από τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα.
Ο γερμανικός DAX έκλεισε με μικρά κέρδη 0,2% στις 15.568,73 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,95% στις 6.675,90 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,7% στις 7.081,72 μονάδες.
Ειδικότερα, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συνέχισε να επεκτείνεται με υψηλούς ρυθμούς τον Ιούλιο, καθώς το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας οδήγησε σε εκτίναξη της ζήτησης, αλλά τα προβλήματα στον εφοδιασμό έστειλαν σε άνοδο το κόστος εισαγωγών.
Αν και τα εργοστάσια παρέμειναν ανοιχτά κατά το μεγαλύτερο μέρος των lockdowns, η χαλάρωση των περιορισμών οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης.
Ο δείκτης μεταποίησης της IHS Markit επιβραδύνθηκε στις 62,8 μονάδες τον Ιούλιο, από το ιστορικό υψηλό των 63,4 μονάδων τον Ιούνιο, αλλά παρέμεινε υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων για 62,6 μονάδες.
Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, υποχώρησε από τις 62,6 μονάδες τον Ιούνιο στις 61,1 μονάδες τον Ιούλιο.
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, καλύτερα του αναμενόμενου ήταν τα προ φόρων κέρδη α΄ εξαμήνου της HSBC Holdings, τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τις ασθενείς επιδόσεις του προηγουμένου έτους, όταν είχε αναλάβει υψηλές προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.
Ενθαρρυμένη από την οικονομική ανάκαμψη στο Χονγκ Κονγκ και στη Βρετανία, στις δύο μεγαλύτερες αγορές της, η HSBC επανέφερε τις πληρωμές μερισμάτων και αποδέσμευσε 700 εκατ. δολάρια τα οποία είχε εξοικονομήσει για την κάλυψη επισφαλών δανείων.
Επιπλέον, η γαλλική ασφαλιστική AXA ανακοίνωσε αύξηση 180% στα καθαρά κέρδη του α΄ εξαμήνου 2021, καθώς η εταιρεία ανέκαμψε από την αύξηση των απαιτήσεων που συνδέονται με την πανδημία, και που οδήγησε σε χρεώσεις 1,5 δισ. Ευρώ στο προηγούμενο έτος.
Η Axa, η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ευρώπη μετά την Allianz, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,99 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο, υπερδιπλάσια σε σχέση με τα 1,43 δισ. Ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Υψηλότερα των προσδοκιών διαμορφώθηκαν τα κέρδη α΄ εξαμήνου της Heineken, της δεύτερης μεγαλύτερης ζυθοποιίας παγκοσμίως, με την εταιρεία ωστόσο να προειδοποιεί για εξασθένιση στο υπόλοιπο του έτους, καθώς το κόστος διαβρώνει τα περιθώρια και η πανδημία συνεχίζει να πλήττει τις βασικές αγορές.

Άνοδος στην Ασία

Άνοδο κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, παρά τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +1,8% στις 27.781 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1% στις 26.235 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +2% στις 3.464 μονάδες.
Ο Asia Dow σημείωσε άνοδο +1,2% στις 3.868 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άνοδο +0,7% στις 52.960 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης