Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Τα κρατίδια επιστρέφουν αδιάθετες δόσεις εμβολίων – Καταγράφεται μείωση της ζήτησης

Γερμανία: Τα κρατίδια επιστρέφουν αδιάθετες δόσεις εμβολίων – Καταγράφεται μείωση της ζήτησης

Tα εμβόλια που αναμένεται να επιστραφούν πρώτα είναι αυτά των AstraZeneca και Johnson & Johnson

Σχετικά Άρθρα

Tο τελευταίο διάστημα καταγράφεται σε πολλά κρατίδια μείωση της ζήτησης εμβολίων κατά του κορωνοϊού, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2021.
Στο πλαίσιο αυτό το Αμβούργο και το Βερολίνο προτίθενται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίων.
Την ίδια ώρα και άλλα γερμανικά κρατίδια εξετάζουν το ίδιο ενδεχόμενο, σήμειώνεται στο δημοσίευμα.

Υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με επιστολή του γερμανικού υπουργείου Υγείας προς τα κρατίδια, μέρος της οποίας δημοσιοποίησε το γερμανικό δίκτυο ZDF, παρέχεται στα κρατίδια η δυνατότητα να «επιστρέψουν στην κεντρική, ομοσπονδιακή αποθήκη δόσεις εμβολίων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον στην εθνική εμβολιαστική εκστρατεία προκειμένου να μεταβιβαστούν σε τρίτες χώρες ως δωρεές».
Για την ώρα βέβαια το γερμανικό υπ. Υγείας αναμένει μικρό πλεόνασμα εμβολίων τον Αύγουστου.

AstraZeneca και Johnson & Johnson

Τα εμβόλια δεν πρέπει ωστόσο να είναι παλαιότερα των δύο μηνών, ενώ εμβόλια που βρίσκονται στη διάθεση οικογενειακών γιατρών ή ιατρείων επιχειρήσεων θα εξαιρούνται.
Tα εμβόλια που αναμένεται να επιστραφούν πρώτα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι αυτά των AstraZeneca και Johnson & Johnson.
«Το Αμβούργο θα κάνει χρήση της δυνατότητας" ανέφερε ο Martin Sondenberg, εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών τους Αμβούργου, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Πρόκειται για ένα απόθεμα 60.000 δόσεων AstraZeneca και 24.000 Johnson & Johnson.
Και το Βερολίνο προτίθεται να θέσει στη διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης 62.000 πλεονασματικές δόσεις AstraZeneca.
Την ίδια οδό πιθανώς να ακολουθήσει και η Κάτω Σαξονία, ενώ το ενδεχόμενο επιστροφής δόσεων AstraZeneca φαίνεται να εξετάζουν Ανόβερο, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.
Και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, σύμφωνα με εκπρόσωπο των υγειονομικών αρχών της, ήθελε να επιστρέψει 4.000 δόσεις AstraZeneca, ωστόσο αυτές λήγουν τέλη Ιουλίου.
Το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου προς το παρόν δεν εξετάζει το ζήτημα.

Διάθεση σε τρίτες χώρες

Όπως φαίνεται, στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να διαθέσει τις δόσεις εμβολίων που έχουν περισσέψει σε τρίτες χώρες, δηλαδή χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες έχουν ανάγκη, σύμφωνα με το Spiegel.
H γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε να διαθέσει μέχρι το τέλος του έτους περίπου 3 εκατομ. δόσεις εμβολίων σε τρίτες χώρες - κυρίως AstraZeneca.
Tα εμβόλια των BionTech/Pfizer και Moderna που επιστρέφονται δεν προβλέπεται να διανεμηθούν σε άλλες χώρες αλλά θα αποθηκεύονται στον κεντρικό αποθηκευτικό χώρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Το γερμανικό υπ. Υγείας πάντως παραπέμπει στην ΕΕ τονίζοντας ότι τηρούνται όλες οι συμβατικές συμφωνίες μεταξύ Κομισιόν και φαρμακευτικών εταιρειών, τονίζοντας ότι στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες εξαιτίας ληγμένων δόσεων εμβολίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης