Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aπώλειες στη Wall Street - Αρνητικός πρωταγωνιστή ο τεχνολογικός κλάδος

Aπώλειες στη Wall Street - Αρνητικός πρωταγωνιστή ο τεχνολογικός κλάδος
Απώλειες στη Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο
Σχετικά Άρθρα

Με απώλεις έκλεισαν σήμερα 30/7 οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, με τον τεχνολογικό κλάδο στο επίκεντρο των πιέσεων μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η Amazon.com.
Ειδικότερα, ο κλάδος της τεχνολογίας βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων μετά την ανακοίνωση από την Amazon.com αποτελεσμάτων που έχασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. O κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε υψηλότερα του αναμενομένου κέρδη, αλλά κατώτερα των προσδοκιών έσοδα για το β' τρίμηνο του 2021.
Παράλληλα, η Amazon εμφανίστηκε επιφυλακτική για το επόμενο τρίμηνο, σε μια ένδειξη ότι περιμένει η επιβράδυνση στο e-commerce να συνεχιστεί.
Η μετοχή της Amazon.com έκλεισε με απώλειες -7,6%.

Ο δείκτης Dow Jones διολίσθησε -0,42% στις 34.935 μονάδες
O δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -0,54% στις 4.395 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κινήθηκε -0,71% χαμηλότερα στις 14.672 μονάδες
Οι δείκτες έκλεισαν τον Ιούλιο με κέρδη. Ο Nasdaq και ο Dow Jones ενισχύθηκαν 1,2% και 1,2% αντίστοιχα, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 2,8%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1% τον Ιούνιο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ το προσωπικό εισόδημα σημείωσε μικρή άνοδο 0,1%, ανακάμπτοντας μετά από δύο διαδοχικούς μήνες πτώσης.
Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 1% από τον προηγούμενο μήνα, ενώ το προσωπικό εισόδημα σημείωσε μικρή άνοδο 0,1%, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 0,6% στις καταναλωτικές δαπάνες και πτώση 0,4% στο εισόδημα.
Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης - προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό - αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιούνιο από τον προηγούμενο μήνα.
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του περασμένου έτους ο δείκτης σημείωσε άλμα 4%.
Η εβδομάδα ολοκληρώνεται με άλλο ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Chevron εμφάνισε κέρδη και έσοδα στο β΄ τρίμηνο που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, ενώ και οι ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών.
Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει εκ νέου τις αγορές ίδιων μετοχών στο γ΄ τρίμηνο, ύψους 2-3 δισ. δολαρίων ετησίως.
Η Chevron ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 3,08 δισ. δολαρίων ή 1,60 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 8,27 δισ. δολαρίων ή 4,44 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα έτος.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,59 δολάρια κέρδη ανά μετοχή.
Τα συνολικά έσοδα σχεδόν τριπλασιάστηκαν στα 37,60 δισ. δολάρια από τα 13,49 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 36,33 δισ. δολάρια.
Οι ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα 5,2 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 4,8 δισ. δολάρια.
Η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε 55 στα 3,13 εκατ. Βαρέλια ημερησίως.
Η εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων Procter & Gamble ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις δ΄ τριμήνου υψηλότερα των προσδοκιών.
Τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο μέχρι τις 30 Ιουνίου αυξήθηκαν στα 2,91 δισ. δολάρια ή 1,13 δολάρια ανά μετοχή από τα 2,80 δισ. δολάρια ή 1,07 δολάρια πριν από έναν χρόνο.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή έκαναν λόγο για 1,09 δολάρια.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 7,1% στα 18,95 δισ. δολάρια, ενισχυμένες από τις αυξήσεις στους όγκους αποστολών και στην τιμολόγηση έναντι εκτιμήσεων για 18,40 δισ. δολάρια.
Όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι της P&G είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται έναντι του προηγουμένου έτους.
Για τη χρήση 2022, η εταιρεία αναμένει αύξηση 3%-6% των προσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή και αύξηση 2%-4% των πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των 5,90 δολαρίων υποδηλώνει αύξηση 4,2%, ενώ οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις στα 78,22 δισ. Δολάρια, υποδηλώνουν αύξηση 2,8%.
Η Colgate-Palmolive εμφάνισε καθαρά κέρδη 703 εκατ. Δολαρίων ή 83 σεντς ανά μετοχή στο τρίμηνο, υψηλότερα από τα 635 εκατ. Δολάρια ή 74 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 80 σεντ, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 4,26 δισ. Δολάρια από τα 3,89 δισ. Δολάρια , ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 4,25 δισ. Δολ΄άρια.
Η εταιρεία τόνισε πως παραμένει κυρίαρχη στον τομέα των οδοντόπαστων, κατέχοντας το 39,3% της αγοράς παγκοσμίως.
Ωστόσο τα περιθώρια κερδοφορίας μειώθηκαν κατά 80 μονάδες βάσης, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και μιας αγοράς που χαρακτηρίζεται από σημαντική μεταβλητότητα εξαιτίας του κορωνοϊού, της εύθραυστης καταναλωτικής ζήτησης και των προκλήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, τόνισε ο CEO, Noel Wallace, στην ανακοίνωση του.
"Αναμένουμε ότι το δύσκολο περιβάλλον κόστους θα συνεχίσει στο τέλος του έτους και παραμένουμε εστιασμένοι στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης μας και των πρωτοβουλιών για ανάπτυξη των εσόδων”, πρόσθεσε.
Ο πετρελαϊκός όμιλος Exxon Mobil εμφάνισε τα υψηλότερα κέρδη στο β΄ τρίμηνο από το τέλος του 2019, καθώς τα έσοδα υπερδιπλασιάστηκαν, αρκετά υψηλότερα των προσδοκιών.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 4,69 δισ. δολάρια ή 1,10 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 1,08 δισ. δολαρίων ή 26 σεντς ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,01 δολάρια ανά μετοχή.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 108% στα 67,74 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 64,64 δισ. δολάρια.
Η πετρελαϊκή παραγωγή μειώθηκε 2% στα 3,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εν μέσω αυξημένης δραστηριότητας συντήρησης.
Οι ταμειακές ροές από τις λειτουργικές δραστηριότητες, διαμορφώθηκαν στα 9,7 δισ. δολάρια, που τροφοδότησαν το μέρισμα, τις κεφαλαιακές επενδύσεις και τη μείωση του χρέος.


Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αξιολογούν μια σειρά από εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, αλλά και σημαντικά μάκρο για την Ευρώπη.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,45% στις 461,74 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση (-2,5%), ενώ ο κλάδος των χημικών προϊόντων κέρδισε 1%.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,61% στις 15.544,39 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,32% στις 6.612,76 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε κατά 0,65% στις 7.032,30 μονάδες.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, με τη BNP Paribas να ανακοινώνει άλμα 26% στα καθαρά κέρδη β΄τριμήνου 2021.
Η Renault κατέγραψε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας, ενώ η Air France KLM ανακοίνωσε εκτόξευση των εσόδων κατά 133%.
Η UniCredit έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά τμημάτων της Monte dei Pashi di Siena, της παλαιότερης τράπεζας του κόσμου η οποία διασώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση το 2016.
Όπως αναφέρουν οι FT, θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συμφωνία υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Andrea Orcel, ενώ είναι μια κίνηση την οποία ενθάρρυναν Ιταλοί πολιτικοί στο πλαίσιο του κύματος συγκέντρωσης των ιταλικών τραπεζών.
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο β’ τρίμηνο του 2021, με την οικονομία να ανακάμπτει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% σε επίπεδο τριμήνου και κατά 13,7% σε ετήσια βάση.
Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση με ρυθμό 1,5% σε επίπεδο τριμήνου και 13,2% σε ετήσια βάση.
Υψηλότερος του αναμενόμενου ήταν ο πληθωρισμός στην περιοχή τον Ιούλιο, ο οποίος αυξήθηκε στο 2,2% από 1,9% τον Ιούνιο, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 7,7% τον Ιούνιο από 8% τον Μάιο.
Αν και ο πληθωρισμός τον Ιούλιο είναι υψηλότερος από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει υποστηρίξει ότι το σημαντικό παραγωγικό κενό στην οικονομία συγκρατεί τους μισθούς, κάτι που περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Στην ανάπτυξη επέστρεψε η γερμανική οικονομία στο β΄τρίμηνο του 2021, με την αύξηση του ΑΕΠ ωστόσο να είναι μικρότερη των εκτιμήσεων.
Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,5% σε τριμηνιαία βάση από -2,1% το α’ τρίμηνο και 9,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, κυρίως λόγω της αυξημένης κατανάλωσης από τα νοικοκυριά και τις κυβερνητικές δαπάνες.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για άνοδο 2% σε τριμηνιαία βάση και 9,6% σε ετήσια βάση.
Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει 3,4% χαμηλότερα έναντι του δ΄ τριμήνου 2019, προ πανδημίας.
Στα νέα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων άλμα 26% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς.
Η γαλλική τράπεζα ανέφερε ότι τα καθαρά έσοδα έφτασαν τα 2,9 δισ. ευρώ κατά την περίοδο τριών μηνών που έληξε τον Ιούνιο.
Συγκριτικά, οι αναλυτές εκτίμησαν ότι κέρδη έως 2,24 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Refinitiv.
Τα έσοδα της BNP Paribas έφτασαν τα 11,8 δισ. ευρώ, παραμένοντας σταθερά σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ ο δείκτης CET 1, μέτρο φερεγγυότητας των τραπεζών, διαμορφώθηκε στο 12,9% έναντι 12,8% το προηγούμενο τρίμηνο.
Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με πέρυσι.
Άνοδο 26,8% σημείωσε ο κύκλος εργασιών της Renault το α’ εξάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και διαμορφώθηκε στα 23,4 δις. ευρώ, υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Οι παγκόσμιες πωλήσεις του ομίλου κατέγραψαν ετήσια άνοδο 18,7% το εξάμηνο, ενώ τα συνολικά αποθέματα μειώθηκαν από 547.000 πέρυσι σε 427.000 φέτος.
Τα καθαρά κέρδη της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας ανήλθαν σε 368 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιάς 7,39 δις. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τον κορονοϊό φέρνει τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης στην Air France-KLM, τόνισε ο αεροπορικός όμιλος καθώς ανακοίνωσε μικρότερες ζημιές στο β΄τρίμηνο.
Ενώ οι επιβάτες επιστρέφουν στον αέρα, η αβεβαιότητα για τους κανόνες αναφορικά με τον κορονοϊό συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα.
H KLM δήλωσε ότι με την πλειονότητα των Ευρωπαίων να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, οι χώρες θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για να εναρμονιστούν με τους κανονισμούς που επιτρέπουν περισσότερα αεροπορικά ταξίδια.
"Προφανώς το α΄ τρίμηνο ήταν τρομερό και πιθανώς ακόμη περισσότερο για την KLM, εξαιτίας του πολύ συγκεκριμένου μέτρου των διπλών τεστ”, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου για την ολλανδική μονάδα.
"Στο β΄ τρίμηνο είδαμε μια σημαντική βελτίωση. Είδαμε τους αριθμούς να ανακάμπτουν ακόμη και μέσα στο β΄ τρίμηνο, ο Ιούνιος ήταν καλύτερος από τον Απρίλιο και στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, το Άμστερνταμ ήταν το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ευρώπη”, τόνισε στο Reuters.
Ο γαλλό-ολλανδικός όμιλος εμφάνισε ζημιές ύψους 248 εκατ. Ευρώ σε επίπεδο EBITDA γι το τρίμηνο, σηματοδοτώντας μια βελτίωση 532 εκατ. Ευρώ από τις υψηλές ζημιές πριν από ένα χρόνο, όταν η πανδημία είχε οδηγήσει σε παγκόσμιο lockdown.
Τα EBITDA του γ΄ τριμήνου αναμένεται να είναι θετικά, ενώ ο στόχος για το μεσοπρόθεσμο λειτουργικό περιθώριο παρέμεινε αμετάβλητος.

Ασία: Πτώση στις αγορές, στο -2,2% ο Hang Seng

Ο χειρότερος μήνας από τον Μάρτιο του 2020 ήταν ο Ιούλιος για τα χρηματιστήρια της Ασίας, με την ανησυχία για τους ρυθμιστικούς κανόνες που επέβαλε η Κίνα σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς της οικονομίας, να διαμορφώνουν το αρνητικό κλίμα από τις αρχές της εβδομάδας.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 1,8% στις 27.284 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,5% στις 26.646 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες 1,05% στις 3.375 μονάδες.
Ο Asia Dow σημείωσε πτώση 0,9% στις 3.819 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε οριακή άνοδο 0,14% στις 52.722 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης