Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζονται οι έρευνες για την προέλευση του κορωνοϊού - Biden: Να δοθούν 100 δολ. σε καθέναν που θα εμβολιαστεί

Συνεχίζονται οι έρευνες για την προέλευση του κορωνοϊού - Biden: Να δοθούν 100 δολ. σε καθέναν που θα εμβολιαστεί
Η Κίνα απέρριψε σχέδια για περισσότερους ελέγχους σε εργαστήρια και υπαίθριες αγορές στην επικράτειά της
Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που η μετάλλαξη Delta ανατρέπει τον σχεδιασμό των κυβερνήσεων στον πλανήτη, ΗΠΑ και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναζητούν την προέλευση της covid - 19, με την Κίνα να βρίσκεται στο στόχαστρο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Τετάρτη και επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στα σχέδια του παγκόσμιου οργανισμού υγείας για τη διεξαγωγή πρόσθετων μελετών για την προέλευση του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ΠΟΥ κάλεσε όλες τις χώρες να συνεργαστούν για να ερευνήσουν την προέλευση του κορωναϊού.
Η Κίνα απέρριψε σχέδια για περισσότερους ελέγχους σε εργαστήρια και υπαίθριες αγορές στην επικράτειά της.
Ο Blinken συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus στο Κουβέιτ και συζήτησε τα σχέδια για περαιτέρω μελέτη της προέλευσης της πανδημίας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
«Τόνισε την ανάγκη η επόμενη φάση να είναι έγκαιρη, τεκμηριωμένη, διαφανής, υπό την καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων και χωρίς παρεμβολές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department Ned Price
Τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα COVID-19 αναφέρθηκαν στην κινεζική πόλη Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019.
Η Κίνα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις θεωρίες ότι ο ιός διέρρευσε από τα εργαστήριά της.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ζητά από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές να καταβάλουν 100 δολάρια σε κάθε Αμερικανό πολίτη που θα εμβολιαστεί στο εξής, σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στο πρόγραμμα ανοσοποίησης κατά της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Η επιδημία με μια ματιά:

Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 196.377.558 και οι νεκροί σε 4.193.942
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 34.711.211 κρούσματα και 611.974 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.528.114 και τρίτη σε νεκρούς με 422.662.
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 553.179 τρίτη σε κρούσματα με 19.797.086
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 6.142.043
• Πέμπτη η Ρωσία με 6.138.958 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 5.828.114
• Έβδομη η Τουρκία με 5.660.469 και όγδοη η Αργεντινή με 4.891.810
• Ένατη η Κολομβία με 4.757.139 και δέκατη η Ισπανία με 4.422.291
dfsafdsafdas.JPG

Biden: Να δοθούν 100 δολάρια σε κάθε Αμερικανό που θα εμβολιαστεί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ζητά από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές να καταβάλουν 100 δολάρια σε κάθε Αμερικανό πολίτη που θα εμβολιαστεί στο εξής, σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στο πρόγραμμα ανοσοποίησης κατά της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πρωτοβουλίες τέτοιου είδους είναι μια επιτρεπτή χρήση των πόρων από το πακέτο ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λαμβάνουν ως βοήθεια οι αρχές των Πολιτειών, των Εδαφών, των Φυλών και οι τοπικές αρχές, με βάση το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης (American Rescue Plan Act).
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι θα παράσχει τεχνική βοήθεια για τη χρήση αυτών των πόρων, ώστε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

To Iσραήλ θα χορηγήσει τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών

Το Ισραήλ θα αρχίσει να προσφέρει μια τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/Biontech κατά της COVID-19 για τους άνω των 60 ετών, μια παγκόσμια πρώτη στις προσπάθειες να επιβραδυνθεί η διάδοση του πολύ μεταδοτικού στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού, μετέδωσαν η ισραηλινή τηλεόραση και ραδιοφωνία.
Τα άτομα αυτά θα μπορούν να λάβουν την ενισχυτική δόση εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε μήνες από τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με το Channel 13 TV και τη δημόσια ραδιοφωνία Kan.
Το Ισραήλ ήταν παγκόσμιος ηγέτης στην εκστρατεία εμβολιασμού, με πολλούς ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιό τους τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καθώς θεωρούνταν ως το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού.
Όμως αφότου εμφανίστηκε το στέλεχος Δέλτα, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει δύο φορές μια πτώση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μόλυνσης και μια μικρή μείωση στην προστασία που παρέχει απέναντι στη σοβαρή νόσηση.
Η εκστρατεία για την ενισχυτική δόση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σύντομα, θα μετατρέψει ουσιαστικά το Ισράηλ σε πεδίο δοκιμής για μια τρίτη δόση πριν από την έγκριση του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων (FDA).
Η Pfizer δήλωσε πως πιστεύει ότι χρειάζεται η επιπλέον δόση προκειμένου να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η προστασία απέναντι στον κορωνοϊό.
Η εταιρία λέει ότι μπορεί να υποβάλει αίτηση για άδεια επειγουσας χρήσης στις ΗΠΑ για ενισχυτικές δόσεις ακόμη και τον Αύγουστο.
Μέσα ενημέρωσης ανάφεραν πως ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ έδωσε στους οργανισμούς υγείας το πράσινο φως προκειμένου να χορηγήσουν την τρίτη δόση αφού Ισραηλινοί ειδικοί ενέκριναν την εκστρατεία αργά χθες.
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας εκτίμησε πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μόνο 41% στη διακοπή συμπτωματικών μολύνσεων τον τελευταίο μήνα.
Η προστασία απέναντι σε σοβαρή νόσηση παραμένει ισχυρή, στο 91%.
Ορισμένοι ειδικοί επέκριναν την ανάλυση του υπουργείου λόγω πιθανής μεροληψίας που θα μπορούσε να στρεβλώνει τα δεδομένα.
Άλλοι είπαν πως το Ισραήλ πρέπει να περιμένει λίγο περισσότερο προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μιας τρίτης δόσης.
Περίπου το 57% των 9,3 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ έχει εμβολιαστεί.
Περίπου 160 άνθρωποι νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα και οι ημερήσιες μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τις 2.000 από μια χούφτα την ημέρα λίγους μήνες νωρίτερα.
Η κυβέρνηση ελπίζει πως τα εμβόλια θα της επιτρέψουν να αποφύγει κοστοβόρα λοκντάουν προστατεύοντας όσους είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή νόσηση, ακόμη κι αν οι μολύνσεις αυξηθούν κατακόρυφα.

Η μετάλλαξη Delta «χτύπησε» την Κίνα - Κρούσματα μετά από μήνες

Η πιο πρόσφατη, περιορισμένη έξαρση των κρουσμάτων covid-19 στην Κίνα έχει πλέον επεκταθεί σε πολλές επαρχίες, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, ανακοίνωσαν οι αρχές, που είναι αντιμέτωπες με την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Delta του κορωνοϊού.
Η Κίνα, όπου πρωτοεντοπίστηκε η covid-19 στα τέλη του 2019, είχε καταφέρει ως την άνοιξη του 2020 σχεδόν να εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της. Όμως μια πρόσφατη εστία της ασθένειας που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιουλίου στην πόλη Νανκίν, στην ανατολική Κίνα, έχει εξαπλωθεί πλέον περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εδώ και μήνες.
Τα πρώτα κρούσματα της covid-19 εντοπίστηκαν σε εννέα εργαζόμενους του αεροδρομίου της παλιάς «πρωτεύουσας του νότου». Πλέον 171 άνθρωποι στην επαρχία Ζιανγκσού, γειτονική της Σανγκάης, είναι θετικοί στον SARS-CoV-2, ενώ η covid-19 έχει εξαπλωθεί σε άλλες τέσσερις επαρχίες.
Η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα που είχαν ήδη εμβολιαστεί, σύμφωνα με τις αρχές της Ζιανγκσού, εγείροντας ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων απέναντι στην παραλλαγή Delta.
Η Κίνα, η πιο πολυπληθής χώρα παγκοσμίως, έχει ήδη χορηγήσει 1,6 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 (αποκλειστικά κινεζικά), χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πόσοι κάτοικοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στόχος είναι να ανοσοποιηθεί το 65% του πληθυσμού του 1,4 δισεκ. κατοίκων της χώρας πριν το τέλος του έτους.
Άλλη μία εστία της covid-19 έχει εντοπιστεί στη χώρα στα νοτιοδυτικά πορώδη σύνορα της Κίνας με τη Μιανμάρ.
Στη Ζιανγκσού οι αρχές έχουν θέσει σε καραντίνα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, δήλωσε ο Λου Ζινγκ, υγειονομικός αξιωματούχος της επαρχίας.
«Τα ίντερνετ καφέ, τα γυμναστήρια, οι κινηματογράφοι, τα μπαρ καραόκε ακόμη και οι βιβλιοθήκες στη Νανκίν έχουν κλείσει», τόνισε.
Ήδη το σύνολο των 9,2 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης έχουν υποβληθεί δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για κορωνοϊό, ενώ από χθες Τετάρτη ξεκίνησε η τρίτη εκστρατεία τεστ, όπως ανακοίνωσε η δημαρχία της Νανκίν.
Στην τεράστια και πυκνοκατοικημένη επαρχία Σετσουάν εντοπίστηκαν σήμερα τρία νέα κρούσματα covid-19, ενώ στο Πεκίνο δύο, τα πρώτα εδώ και έξι μήνες.


Αυστραλία: Ρεκόρ 239 κρουσμάτων στο Σίδνεϊ - Αυξημένες εξουσίες στην αστυνομία, συνδρομή του στρατού


Το ξέσπασμα που αποδίδεται στην παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού συνεχίζει να παίρνει διαστάσεις στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας: στο Σίδνεϊ ανακοινώθηκε σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο διαγνώστηκαν 239 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός σε ημερήσια βάση από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην επικράτεια της χώρας-ηπείρου της Ωκεανίας, εξέλιξη που ώθησε τις αρχές να δώσουν περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία, ιδίως να κλείνουν καταστήματα που δεν συμμορφώνονται προς τα μέτρα, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή του στρατού.
Πάνω από δύο εκατομμύρια κάτοικοι σε οκτώ περιοχές της πόλης που χαρακτηρίζονται εστίες θα αναγκαστούν να φορούν μάσκες όταν βγαίνουν από το σπίτι και να παραμένουν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το σπίτι.

Παράταση του lockdown

Το Σίδνεϊ διανύει την πέμπτη από τις εννέα εβδομάδες του lockdown, που παρατάθηκε χθες και πλέον αναμένεται να αρθεί την 28η Αυγούστου, όμως η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που είναι πολύ πιο μολυσματικό, συνεχίζεται.
Τουλάχιστον 66 από τους ανθρώπους που διαγνώστηκε ότι έχουν μολυνθεί είχαν επαφές στην κοινότητα.
Οι αρχές έχουν διαμηνύσει ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν θα αρθούν προτού τα κρούσματα πλησιάσουν το μηδέν.
Την προηγουμένη, είχαν ανακοινωθεί 177 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Το Σίδνεϊ, όπου ζει το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της Αυστραλίας (25 εκατ.), είναι αντιμέτωπο με το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας φέτος.
Έχουν εντοπιστεί ως εδώ πάνω από 2.800 κρούσματα και 182 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία. Σήμερα ανακοινώθηκε πως άλλοι 2 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τα θύματα του τρέχοντος ξεσπάσματος σε 13.
Καθώς μόλις το 17% των πολιτών της Νέας Νότιας Ουαλίας έχουν εμβολιαστεί, τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται στο ευρύτερο Σίδνεϊ από την 26η Ιουλίου.
Το lockdown θα έχει βαρύ αντίκτυπο στην οικονομία της Αυστραλίας, καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να καταγράφει ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Κούβα: Για πρώτη φορά πάνω από 9.000 κρούσματα, 68 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 68 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 9.323 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Καραϊβικής ανέρχεται μέχρι εδώ σε 2.560 νεκρούς επί συνόλου 358.378 μολύνσεων.
Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που οι μολύνσεις ξεπέρασαν το όριο των 9.000 και ότι τις τελευταίες επτά ημέρες τα κρούσματα αυξήθηκαν στο επίπεδο των 7.000 κατά μέσον όρο, κάτι που αποδίδεται στα πιο μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του ιού.
Μέχρι χθες είχαν χορηγηθεί πάνω από 9 εκατ. δόσεις των εγχωρίως παραγόμενων εμβολίων Abdala και Soberana 2. Σήμερα προβλέπεται να αρχίσει ο εμβολιασμός των εγκύων. Σκοπός είναι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού εντός Αυγούστου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης