Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Αίτημα του συνδικάτου Verdi για μεγάλες αυξήσεις μισθών - Παρέμβαση Weidmann

Γερμανία: Αίτημα του συνδικάτου Verdi για μεγάλες αυξήσεις μισθών  -  Παρέμβαση Weidmann

Ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann προειδοποίησε για άνοδο του πληθωρισμού στο 5% το 2021

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη αύξηση μισθών ζητά το γερμανικό εργατικό συνδικάτο Verdi μετά τα επίσημα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία σκαρφάλωσε στο 3,8% τον Ιούλιο σε ετησια βάση, επίπεδο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 13 ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Έχουμε ανάγκη από γενναίες αυξήσεις μισθών από τους εργοδότες λόγω των υψηλότερων τιμών», δήλωσε στο Reuters η αντιπρόεδρος του συνδικάτου, Andrea Kocsis .

Ο στόχος της ΕΚΤ

Η γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,8% σε ετήσια βάση, αρκετά υψηλότερα από το νέο στρατηγικό στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ και ο οποίος τοποθετείται «συμμετρικά» στο 2%.
Οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή σε μηναία βάση διαμορφώθηκαν στο 3,1% τον Ιούλιο έναντι 2,1% τον Ιούνιο, σημειώνοντας άνοδο κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο στο 2,9%.

Μείωση του ΦΠΑ

Η στατιστική υπηρεσία και το υποργείο Οικονομικών αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό την άνοδο στη μείωση του ΦΠΑ, που από τον Ιανουάριο του 2021 έχει περιοριστεί για σχεδόν όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Bindesbank, Jens Weidmann, δεν έχασε την ευκαιρία να υπογραμμίσει και πάλι τις ανησυχίες του από την προοπτική της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο ίδιος επικαλέστηκε τις προβλέψεις των συμβούλων του, οι οποίοι περιμένουν πληθωρισμό κοντά στο 5% στη Γερμανία έως τα τέλη του έτους.

Στο 4%...

Ο οικονομολόγος της ING, Carsten Brzesk, εκτιμά ότι οι ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και η αύξηση του κόστος εμπορευμάτωνλόγω των πρώτων υλών  θα ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στις τιμές.
«Μην αποκλείεται το ενδεχόμενο ο δομικός πληθωρισμός να φθάσει στο 4% στα τέλη του έτους, επηρεάζοντας σαφώς τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς το 2022».

Υπηρεσίες

Ο Holger Schmieding, οικονομολόγος της Berenberg Bank, δήλωσε ότι ορισμένες επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών είχαν επωφεληθεί της ευκαιρίας από το άνοιγμα της οικονομίας μετά το κλείσιμο του COVID-19 για να αυξήσουν τις τιμές τους.
«Τους επόμενους μήνες, το ποσοστό πληθωρισμού θα παραμείνει υψηλό και μάλιστα θα βαίνει αυξανόμενο», πρόσθεσε.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ για τον Ιούλιο αναμένονται την Παρασκευή 30 Ιουνίου .
Τον Ιούνιο, το ποσοστό κυμάνθηκε στο 1,9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης