Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: «Διαγωγή κοσμία» στις συζητήσεις της G7 για τους κανόνες του διεθνούς εμποριου

Κίνα: «Διαγωγή κοσμία» στις συζητήσεις της G7 για τους κανόνες του διεθνούς εμποριου
Οι πρώτες δηλώσεις σε δυτικά μέσα του Κινέζου επιτετραμμένου στον διεθνή οργανισμό Li Chenggang
Σχετικά Άρθρα
Υπάρχει περιθώριο εκ μέρους του Πεκίνου να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα δυτικά κράτη σε μια συμφωνία που αποσκοπεί στον καθορισμό των διεθνών εμπορικών κανόνων που βρέθηκαν  στο επίκεντρο του εμπορικου΄πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που εξακολουθεί να μαίνεται: Η Κίνα προσέρχεται με ανοικτό μυαλό», δήλωσε ο Li Chenggang στην πρώτη συνέντευξή του του Κινέζου επιτετραμμένου στη Γενεύη την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2021, σε δυτικό μέσο από τότε που διορίστηκε τον Φεβρουάριο, όπως μεταδίδει του Bloomberg τη Πέμπτη 20 Ιουλίου 2021.
«Εάν έχουμε μια δίκαιη και ειλικρινή συζήτηση για τα θέματα, νομίζω ότι η Κίνα θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό ώστε να προσέλθει στις συνομιλίες με ανοιχτό μυαλό».
Οι υπουργοί εμπορίου της ομάδας των G7 εργάζονται επί τη βάσει ενός σχεδίου για να αντιμετωπίσουν τις «παραβατικές συμπεριφορές της Κίνας σε μια σειρά από τομείς όπως η μεταφορά τεχνολογίας, οι επιδοτήσεις στις βιομηχανική παραγωγή που στρελβώνουν τη λειτουργία τη αγοράς και οι παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες.

Οι κανόνες του εμπορίου

Ο στόχος της Ομάδας των Επτά στις συνομιλίες, που συνεχίζονται από το 2017, είναι να καταλήξει σε μια συμφωνία όσον αφορά του κανόνες του διεθνούς εμπορίου που θα μπορούσε τελικά να υιοθετηθεί από τα μέλη του ΠΟΕ.
Όμως, η συμμετοχή της Κίνας στις συνομιλίες, οι οποίες φαινομενικά αποσκοπούν στον περιορισμό του κρατικιστικού μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης Πεκίνου, παραμένει ένα μεγάλο εμπόδιο.

Ερήμην

Εάν η Κίνα υιοθετήσει θετικό ρόλο, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη σημαντικότερη ιστορικάπροσπάθεια αναδιατύπωσης των κανόνων του ΠΟΕ, αφότου απέτυχε ο ύρος των εμπορικών διαπραγματεύσεων της Ντόχα που ξεκίνησε το 2001
Ωστόσο, ο Li προειδοποίησε ότι οι νέοι κανόνες για το διεθνές εμπόριο δεν πρέπει να διαπραγματεύονται ερήμην της Κίνας και στη συνέχεια να παρουσιάζονται ως τετελεσμένο γεγονός.
«Δεν μπορείτε να προδικάσετε το αποτέλεσμα και στη συνέχεια να βάλετε κανόνες στο τραπέζι και να ζητήσετε από τους άλλους να πουν απλά" ναι "ή" όχι ".
Αυτό θα κάνει τη συζήτηση πολύ δύσκολη».
Ένα ολοκληρωμένο πολυμερές ψήφισμα για τις πιο αμφισβητήσιμες εμπορικές πρακτικές της Κίνας θα πετύχει πολύ περισσότερα από την διμερή ανακωχή που υπέγραψαν ΗΠΑ και Κίνα το 2019, η οποία άφησε ανεπίλυτες πολλές από τις βασικές συγκρούσεις  στις εμπορικές τους σχέσεις, επισημαίνει το Bloomberg .

Ζητά.. αποδείξεις

Ο Li είπε ότι αυτά τα ζητήματα δεν αντιμετωπίστηκαν στην πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας επειδή η κυβέρνηση Trump δεν θεμελίωσε ποτέ τις κατηγορίες της με αποδεικτικά στοιχεία.
«Στις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις, ρωτάμε συχνά την άλλη πλευρά: Παρακαλώ πείτε= μας τα γεγονότα»," είπε ο Li.
«Εάν υπάρχει πραγματικά πρόβλημα στην πράξη, θα το διερευνήσουμε.
Αν κάτι δεν πάει καλά θα το διορθώσουμε.
Αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία.
Η άλλη πλευρά λέει ότι ίσως μια μέρα θα κάνετε αντίποινα στις εταιρείες μας », πρόσθεσε.
«Αλλά αν δεν μπορείτε να τεκμηριώσετε τις καταγγελίες με γεγονότα, τι μπορώ να κάνω;»,. υπογράμμισε.

Η έκθεση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δημοσίευσαν μια εκτενή έκθεση το 2018 που περιγράφει λεπτομερώς τους τρόπους με τους οποίους το «οικονομικό μοντέλο υπό την καθοδήγηση του κράτους, που εμποδίζει την ελευθερη λειτουργία της οικονομίας», της Κίνας βλάπτει υπόλοιοια κράτη.
Η έκθεση αναφέρει ότι η Κίνα παρέχει μαζικές επιδοτήσεις που στρεβλώνουν την αγορά στις εγχώριες βιομηχανίες της, ασκεί έλεγχο στις κρατικές της επιχειρήσεις και επηρεάζει την τιμή των βασικών παραγόντων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της γης, της εργασίας, της ενέργειας και του κεφαλαίου.

Η περίπτωση Alibaba

Η αμερικανική έκθεση συνδέεται με την κατάθεση ατην Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Alibaba Group Holding Ltd., η οποία ανέφερε ότι η κινεζική κυβέρνηση «ασκεί σημαντικό έλεγχο στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας όσον αφορά την κατανομή πόρων, τον έλεγχο της πληρωμής των υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα, τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, τη ρύθμιση χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ιδρύματα και υιοθέτηση προτιμησιακού καθεστώτος σε συγκεκριμένες βιομηχανίες ή εταιρείες».

Κλοπή τεχνολογίας

Όσον αφορά την κλοπή τεχνολογίας, οι ΗΠΑ δημοσίευσαν μια έκθεση το 2018 που περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι περιορισμοί στην ιδιοκτησία της Κίνας στο εξωτερικό, οι διοικητικές άδειες και οι απαιτήσεις κοινοπραξίας σε τομείς όπως τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και η αεροναυπηγική απαιτούσαν από τις ξένες εταιρείες να μεταφέρουν τα τεχνολογικά τους μυστικά στους Κινέζους.
Η έκθεση αναφέρει ότι «οι ξένες εταιρείες δεν έχουν ουσιαστική προστασία στην Κίνα και διστάζουν να αναφέρουν αυτές τις άτυπες πιέσεις φοβούμενες τα αντίποινα της κινεζικής κυβέρνησης και την πιθανή απώλεια επιχειρηματικών ευκαιριών», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης