Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ και ΠΟΥ αναζητούν την προέλευση της covid -19 - Το Σίδνεϊ ζητά συνδρομή του στρατού

ΗΠΑ και ΠΟΥ αναζητούν την προέλευση της covid -19 - Το Σίδνεϊ ζητά συνδρομή του στρατού
Η Κίνα απέρριψε σχέδια για περισσότερους ελέγχους σε εργαστήρια και υπαίθριες αγορές στην επικράτειά της
Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που η μετάλλαξη Delta ανατρέπει τον σχεδιασμό των κυβερνήσεων στον πλανήτη, ΗΠΑ και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναζητούν την προέλευση της covid - 19, με την Κίνα να βρίσκεται στο στόχαστρο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Τετάρτη και επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στα σχέδια του παγκόσμιου οργανισμού υγείας για τη διεξαγωγή πρόσθετων μελετών για την προέλευση του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ΠΟΥ κάλεσε όλες τις χώρες να συνεργαστούν για να ερευνήσουν την προέλευση του κορωναϊού.
Η Κίνα απέρριψε σχέδια για περισσότερους ελέγχους σε εργαστήρια και υπαίθριες αγορές στην επικράτειά της.
Ο Blinken συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus στο Κουβέιτ και συζήτησε τα σχέδια για περαιτέρω μελέτη της προέλευσης της πανδημίας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
«Τόνισε την ανάγκη η επόμενη φάση να είναι έγκαιρη, τεκμηριωμένη, διαφανής, υπό την καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων και χωρίς παρεμβολές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department Ned Price
Τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα COVID-19 αναφέρθηκαν στην κινεζική πόλη Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019.
Η Κίνα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις θεωρίες ότι ο ιός διέρρευσε από τα εργαστήριά της.
Στην Αυστραλία, η αύξηση του κρουσμάτων προκαλεί μεγάλη ανησυχία, με την πρωτεύουσα Σίδνει να παρατείνει το lockdown έως τα τέλη Αυγούστου και να επιστρατεύει δυνάμεις της αστυνομία και του στρατού για την τήρησή του.
Ανησυχία επικρατεί και στην Κίνα, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους κρούσματα της μετάλλαξης Delta.

Η επιδημία με μια ματιά:

Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 196.105.125 και οι νεκροί σε 4.189.237
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 34.678.442 κρούσματα και 611.813 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.528.662 και τρίτη σε νεκρούς με 422.662.
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 551.179 τρίτη σε κρούσματα με 19.797.086
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 6.116.853
• Πέμπτη η Ρωσία με 6.138.958 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 5.797.451
• Έβδομη η Τουρκία με 5.660.469 και όγδοη η Αργεντινή με 4.891.810
• Ένατη η Κολομβία με 4.757.139 και δέκατη η Ισπανία με 4.395.602
Καταγραφή_99.JPG
Η μετάλλαξη Delta «χτύπησε» την Κίνα - Κρούσματα μετά από μήνες

Η πιο πρόσφατη, περιορισμένη έξαρση των κρουσμάτων covid-19 στην Κίνα έχει πλέον επεκταθεί σε πολλές επαρχίες, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, ανακοίνωσαν οι αρχές, που είναι αντιμέτωπες με την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Delta του κορωνοϊού.
Η Κίνα, όπου πρωτοεντοπίστηκε η covid-19 στα τέλη του 2019, είχε καταφέρει ως την άνοιξη του 2020 σχεδόν να εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της. Όμως μια πρόσφατη εστία της ασθένειας που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιουλίου στην πόλη Νανκίν, στην ανατολική Κίνα, έχει εξαπλωθεί πλέον περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εδώ και μήνες.
Τα πρώτα κρούσματα της covid-19 εντοπίστηκαν σε εννέα εργαζόμενους του αεροδρομίου της παλιάς «πρωτεύουσας του νότου». Πλέον 171 άνθρωποι στην επαρχία Ζιανγκσού, γειτονική της Σανγκάης, είναι θετικοί στον SARS-CoV-2, ενώ η covid-19 έχει εξαπλωθεί σε άλλες τέσσερις επαρχίες.
Η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα που είχαν ήδη εμβολιαστεί, σύμφωνα με τις αρχές της Ζιανγκσού, εγείροντας ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων απέναντι στην παραλλαγή Delta.
Η Κίνα, η πιο πολυπληθής χώρα παγκοσμίως, έχει ήδη χορηγήσει 1,6 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 (αποκλειστικά κινεζικά), χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πόσοι κάτοικοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στόχος είναι να ανοσοποιηθεί το 65% του πληθυσμού του 1,4 δισεκ. κατοίκων της χώρας πριν το τέλος του έτους.
Άλλη μία εστία της covid-19 έχει εντοπιστεί στη χώρα στα νοτιοδυτικά πορώδη σύνορα της Κίνας με τη Μιανμάρ.
Στη Ζιανγκσού οι αρχές έχουν θέσει σε καραντίνα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, δήλωσε ο Λου Ζινγκ, υγειονομικός αξιωματούχος της επαρχίας.
«Τα ίντερνετ καφέ, τα γυμναστήρια, οι κινηματογράφοι, τα μπαρ καραόκε ακόμη και οι βιβλιοθήκες στη Νανκίν έχουν κλείσει», τόνισε.
Ήδη το σύνολο των 9,2 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης έχουν υποβληθεί δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για κορωνοϊό, ενώ από χθες Τετάρτη ξεκίνησε η τρίτη εκστρατεία τεστ, όπως ανακοίνωσε η δημαρχία της Νανκίν.
Στην τεράστια και πυκνοκατοικημένη επαρχία Σετσουάν εντοπίστηκαν σήμερα τρία νέα κρούσματα covid-19, ενώ στο Πεκίνο δύο, τα πρώτα εδώ και έξι μήνες.

Biden: Δεν θα ανακοινώσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους

Οι περίπου δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι του ομοσπονδιακού κράτους θα χρειαστεί να εμβολιαστούν για την COVID-19, ή σε διαφορετική περίπτωση θα υποβάλλονται σε τακτικά τεστ, θα υποχρεούνται να τηρούν μέτρα κοινωνικής απόστασης, να φορούν μάσκες και θα αντιμετωπίζουν περιορισμούς στα ταξίδια, σύμφωνα με όσα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
O Biden, ο οποίος θα εκφραστεί για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον Λευκό Οίκο σήμερα περί τις 16:00 (τοπική ώρα• 23:00 ώρα Ελλάδας), δεν θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.
Όσοι αποφασίσουν να μη λάβουν το εμβόλιο δεν διατρέχουν κίνδυνο απόλυσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μοντέλο Νέας Υόρκης

Το σχέδιο είναι παρόμοιο με αυτό που ανακοίνωσαν οι κυβερνήτες αρκετών πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης.
Ο κυβερνήτης πολιτείας, Andrew Cuomo, δήλωσε πως οι δημόσιοι λειτουργοί της θα χρειαστεί να εμβολιαστούν ή θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τεστ μια φορά την εβδομάδα.
Ήδη την Τρίτη ο Biden είπε πως η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει τις ίδιες προϋποθέσεις για τους λειτουργούς του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού.
Αρκετές ομοσπονδιακές υπηρεσίες έκαναν υποχρεωτική χθες Τετάρτη τη χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτίρια στις περιοχές όπου σημειώνονται εξάρσεις των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, κατ’ εντολή του γραφείου διαχείρισης και προϋπολογισμού (Office of Management and Budget, OMB) της προεδρίας. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του OMB προς τις υπηρεσίες αυτές περιήλθε σε γνώση του Reuters.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε επίσης ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στο εσωτερικό των ομοσπονδιακών κτιρίων για όλους τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι, στις περιοχές όπου σημειώνεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Χθες Τετάρτη τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν ότι στο 67% των κομητειών καταγράφονται αρκετά ως πολύ υψηλά επίπεδα μετάδοσης του ιού, από 63,4% την προηγουμένη.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια στην οποία έχει αποδυθεί να περιορίσει την πανδημία με την ελπίδα ότι θα αποφύγει τον κίνδυνο να χρειαστούν νέα lockdowns, καθώς η πολύ πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα γίνεται πλέον η κυρίαρχη, ειδικά σε τομείς της χώρας όπου ο εμβολιασμός δεν έχει προχωρήσει τόσο.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σε απόλυτους αριθμούς, με 611.708 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 34,76 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2

Αυστραλία: Ρεκόρ 239 κρουσμάτων στο Σίδνεϊ - Αυξημένες εξουσίες στην αστυνομία, συνδρομή του στρατού

Το ξέσπασμα που αποδίδεται στην παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού συνεχίζει να παίρνει διαστάσεις στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας: στο Σίδνεϊ ανακοινώθηκε σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο διαγνώστηκαν 239 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός σε ημερήσια βάση από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην επικράτεια της χώρας-ηπείρου της Ωκεανίας, εξέλιξη που ώθησε τις αρχές να δώσουν περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία, ιδίως να κλείνουν καταστήματα που δεν συμμορφώνονται προς τα μέτρα, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή του στρατού.
Πάνω από δύο εκατομμύρια κάτοικοι σε οκτώ περιοχές της πόλης που χαρακτηρίζονται εστίες θα αναγκαστούν να φορούν μάσκες όταν βγαίνουν από το σπίτι και να παραμένουν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το σπίτι.

Παράταση του lockdown

Το Σίδνεϊ διανύει την πέμπτη από τις εννέα εβδομάδες του lockdown, που παρατάθηκε χθες και πλέον αναμένεται να αρθεί την 28η Αυγούστου, όμως η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που είναι πολύ πιο μολυσματικό, συνεχίζεται.
Τουλάχιστον 66 από τους ανθρώπους που διαγνώστηκε ότι έχουν μολυνθεί είχαν επαφές στην κοινότητα.
Οι αρχές έχουν διαμηνύσει ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν θα αρθούν προτού τα κρούσματα πλησιάσουν το μηδέν.
Την προηγουμένη, είχαν ανακοινωθεί 177 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Το Σίδνεϊ, όπου ζει το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της Αυστραλίας (25 εκατ.), είναι αντιμέτωπο με το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας φέτος.
Έχουν εντοπιστεί ως εδώ πάνω από 2.800 κρούσματα και 182 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία. Σήμερα ανακοινώθηκε πως άλλοι 2 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τα θύματα του τρέχοντος ξεσπάσματος σε 13.
Καθώς μόλις το 17% των πολιτών της Νέας Νότιας Ουαλίας έχουν εμβολιαστεί, τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται στο ευρύτερο Σίδνεϊ από την 26η Ιουλίου.
Το lockdown θα έχει βαρύ αντίκτυπο στην οικονομία της Αυστραλίας, καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να καταγράφει ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ινδία: Πάνω από 43.500 νέα κρούσματα και 640 θάνατοι

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 640 ασθενείς με την COVID-19, ισάριθμοι με την προηγουμένη, ενώ διαγνώστηκαν 43.509 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ινδία έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 422.662 νεκρούς επί συνόλου 31,53 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Η χώρα καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως, πίσω από εκείνους των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ.
Γερμανία: Πάνω από 3.500 κρούσματα, 10 θάνατοι
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3.520 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.769.608, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Οι θάνατοι δέκα ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 91.702 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Κούβα: Για πρώτη φορά πάνω από 9.000 κρούσματα, 68 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 68 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 9.323 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Καραϊβικής ανέρχεται μέχρι εδώ σε 2.560 νεκρούς επί συνόλου 358.378 μολύνσεων.
Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που οι μολύνσεις ξεπέρασαν το όριο των 9.000 και ότι τις τελευταίες επτά ημέρες τα κρούσματα αυξήθηκαν στο επίπεδο των 7.000 κατά μέσον όρο, κάτι που αποδίδεται στα πιο μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του ιού.
Μέχρι χθες είχαν χορηγηθεί πάνω από 9 εκατ. δόσεις των εγχωρίως παραγόμενων εμβολίων Abdala και Soberana 2. Σήμερα προβλέπεται να αρχίσει ο εμβολιασμός των εγκύων. Σκοπός είναι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού εντός Αυγούστου.

Tο Ιράν θα αρχίσει να παράγει ένα από τα κουβανικά εμβόλια κατά της covid-19

Το Ιράν θα γίνει την επόμενη εβδομάδα η πρώτη χώρα εκτός Κούβας που θα παράγει ένα από τα κουβανικά εμβόλια κατά της covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα τα κρατικά, κουβανικά μέσα ενημέρωσης.
Οι δύο χώρες, εναντίον των οποίων οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις, δυσκολεύονται εδώ και χρόνια να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και δραστικές ουσίες, κάτι που τις έχει αναγκάσει να γίνουν αυτάρκεις.
Τόσο η Κούβα όσο και το Ιράν έχουν παράξει εγχώρια εμβόλια κατά της covid-19.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά κουβανικά στοιχεία, οι κλινικές δοκιμές των κουβανικών εμβολίων Soberana 2 και το Abdala δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα με αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη του 90%, αν και οι επικριτές τους παραμένουν επιφυλακτικοί αναμένοντας τα στοιχεία αυτά να δημοσιευθούν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και να ελεγχθούν από ομότιμους.
Το Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν είχε συμφωνήσει νωρίτερα φέτος να συνεργαστεί με το ινστιτούτου Finlay της Κούβας, το οποίο παρασκεύασε το Soberana 2, προκειμένου να διεξάγει κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης του σκευάσματος στην Ισλαμική Δημοκρατία. Μετά το πέρας των δοκιμών αυτών το εμβόλιο εγκρίθηκε για έκτακτη χρήση στο Ιράν νωρίτερα τον Ιούλιο.
Το Ιράν και η Κούβα θα παράξουν εκατομμύρια δόσεις του Soberana 2, με την ονομασία PastuCovac.
Ο τομέας βιοτεχνολογίας της Κούβας έχει μακρά ιστορία στην παραγωγή εμβολίων, καθώς παράγει το 80% των εμβολίων που χορηγούνται στη χώρα και εξάγει κάποια από αυτά.
Το Μεξικό, το Βιετνάμ, η Αργεντινή και η Τζαμάικα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να παράξουν ή να αγοράσουν τα κουβανικά εμβόλια κατά της covid-19.

Βραζιλία: Επιπλέον 1.344 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.344 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 48.013 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που μετρά 212 εκατ. κατοίκους, έφθασε μέχρι εδώ τους 553.179 νεκρούς επί συνόλου 19,8 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων μολύνσεων.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο επίσημο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης