Διεθνή

Apple: Πλήγμα στην παραγωγή των iPhone από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών

Apple: Πλήγμα στην παραγωγή των iPhone από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών

Αναμένεται η κατάσταση στην αλυσίδα εφοδιασμού να επιδεινωθεί το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας

Σχετικά Άρθρα
Η έλλειψη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για την παραγωγή των μικροεπεξεργαστών (chips) που επηρεάζει ήδη την παραγωγή υπολογιστών Mac και iPad θα επεκταθεί σύντομα και στο iPhone, πρόβλημα που αναμένεται να «φρεάναρει» την κερδοφορία της εταιρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Apple και την οποία επικαλείται δημοσίευμα του CNBC την Τετέρτη 28 Ιουλίου 2021.
Στελέχη της εταιρείας ενημέρωσαν τους μετόχους ότι η έλλειψη ημιαγωγών ήταν λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν το τρίτο τρίμηνο, θα επιδεινωθεί όμως στο τέταρτο.

Ζήτηση πέρα από τις προσδοκίες

Ο διευθύνων σύμβουλος Tim Cook είπε ότι η έλλειψη αφορά παραγωγής που παράγονται με παλαιότερη τεχνολογία, είναι όμως απαραίτητα ως συνοδευτικά κυκλώματα στα τελευταία μοντέλα iPhone.
«Έχουμε κάποιες ελλείψεις» είπε στους επενδυτές.
«Η ζήτηση ήταν τόσο υψηλή, τόσο πέρα από τις προσδοκίες μας, ώστε είναι δύσκολο να προμηθευτούμε όλα τα εξαρτήματα στους χρόνους που επιθυμούμε ώστε να αναποκριθούμε στις παραγγελίες».

Δημιουργία στοκ

Η Apple δεν αποκλείεται να στοκάρει ημιοαγωγούς για τα επόμενα μοντέλα της εις βάρος των σημερινών, εκτίμησε, ο Andrea di Pietro, αναλυτής της εταιρείας ερευνών CFRA.
Το προηγούμενο τρίμηνο, η εταιρεία είχε προειδοποιήσει τους μετόχους ότι η έλλειψη ημιαγωγών αναμενόταν να περιορίσει τις πωλήσεις κατά 3 με 4 δισ. δολάρια.
Τα έσοδα του φετινού τέταρτου τριμήνου αναμένονται να αυξηθούν κατά διψήφιο ποσοστό αλλά θα περιοριστούν κάτω από την άνοδο του 36,4% στο τρίτο τρίμηνο.
Οι πωλήσεις Mac και iPad έφτασαν το περασμένο τρίμηνο τα 7,37 δισ. και τα 8,24 δισ. δολάρια, κοντά στα νούμερα που περίμεναν οι επενδυτές.
Οι μετοχές της Apple, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία υπερδιπλασιάστηκε σε τρία χρόνια σε σχεδόν 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, υποχώρησαν μετά την ενημέρωση των επενδυτών κατά 1,7% στα 144,34 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης