Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nέα μέτρα και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς φέρνoυν οι παραλλάξεις του κορωνοϊού - Πιο κοντά η τρίτη δόση

Nέα μέτρα και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς φέρνoυν οι παραλλάξεις του κορωνοϊού - Πιο κοντά η τρίτη δόση
Πολλές χώρες - όπως το Ισραήλ - εξετάζουν τη χορήγηση μίας τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer

Το 4ο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και σαρώνει ΗΠΑ και Ευρώπη, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν τη μετάλλαξη Delta να ξεγλιστράει ακόμα και από τα εμβόλια κατά της covid 19 και την επίτευξη της ανοσίας να φαντάζει μακρινό όνειρο.
Υπό αυτό το πρίσμα, πολλές χώρες προχωρούν στην επαναφορά των περιοριστικών μέτρων εν όψει του φθινοπώρου, ενώ εξετάζουν και την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού για κάποιες ομάδες επαγγελματιών, όπως οι υγειονομικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι, προκειμένου να ενισχυθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων.
Παράλληλα, πολλές χώρες - όπως το Ισραήλ - εξετάζουν τη χορήγηση μίας τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer.
Μάλιστα, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι είναι έτοινη η πρώτη παρτίδα εμβολίων που στοχεύουν τη μετάλλαξη Delta και ότι η σχετική έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο.

Η επιδημία με μια ματιά:

Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 195.753.384 και οι νεκροί σε 4.182.790
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 34.644.238 κρούσματα και 611.652 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.484.605 και τρίτη σε νεκρούς με 422.022
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 551.835 τρίτη σε κρούσματα με 19.749.073
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 6.116.249
• Πέμπτη η Γαλλία με 6.116.711 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 5.797.269
• Έβδομη η Τουρκία με 5.638.178 και όγδοη η Αργεντινή με 4.875.927
• Ένατη η Κολομβία με 4.747.775 και δέκατη η Ισπανία με 4.395.602
fasd_2.JPG

HΠΑ: Επανέρχεται η μάσκα, εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει και πάλι να φορούν μάσκα προστασίας σε κλειστούς χώρους, σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ανακοίνωσαν σήμερα τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).
«Στις ζώνες όπου παρατηρείται υψηλή μεταδοτικότητα (σ.σ. της Covid-19) τα CDC συνιστούν στους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους να φορούν μάσκα στους κλειστούς δημόσιους χώρους», ανέφερε η Ροσέλ Ουαλένσκι, η διευθύντρια του οργανισμού αυτού. Όπως εξήγησε, αυτή η νέα οδηγία θεωρήθηκε αναγκαία λόγω της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά τα σχολεία, τα CDC συνιστούν την καθολική χρήση μάσκας από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όλων των βαθμίδων, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Η Ουαλένσκι τόνισε ότι συστήνεται επίσης να επιστρέψουν οι μαθητές στη δια ζώσης εκπαίδευση το φθινοπωρο.
Τα CDC κάλεσαν επίσης τα ηγετικά στελέχη των κοινοτήτων να ενθαρρύνουν τους εμβολιασμούς και τη χρήση μάσκας, ώστε να αποφευχθούν νέα ξεσπάσματα της πανδημίας σε περιοχές με υψηλή μεταδοτικότητα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των ομοσπονδιακών υπαλλήλων για την Covid-19.
«Αυτό είναι υπό εξέταση τώρα», απάντησε ο Biden όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν η κυβέρνηση μελετά αυτό το ενδεχόμενο.
Η δήλωση αυτή έγινε κατά την επίσκεψη του προέδρου στο Γραφείο της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών στο Μακλίν της Βιρτζίνιας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η σύσταση που έκαναν νωρίτερα τα CDC (Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών) καθιστά σαφές ότι η σημαντικότερη προστασία που έχουν οι άνθρωποι απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού είναι το εμβόλιο.
Πρόσθεσε ότι η χρήση μάσκας και οι εμβολιασμοί στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη Δέλτα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν τα λοκντάουν, όπως εκείνα που είχαν επιβληθεί το 2020.
Ο Biden εξέφρασε την ελπίδα όλοι οι Αμερικανοί που ζουν στις περιοχές εκείνες όπου παρατηρείται έξαρση της νέας παραλλαγής θα ακολουθήσουν τη σύσταση των CDC.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο ίδιος θα τηρεί την οδηγία, όταν επισκέπτεται αυτές τις περιοχές.
Αναφερόμενος στα σχολεία, παραδέχτηκε ότι είναι «άβολη» η χρήση μάσκας από τους μαθητές, ωστόσο επέμεινε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να διδαχθούν και να βρίσκονται μαζί με τους συμμαθητές τους, έχοντας την καλύτερη δυνατή προστασία.
Σύμφωνα με στοιχεία των CDC, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία σε μεγάλο μέρος του Νότου των ΗΠΑ – λιγότερο στις Βορειοανατολικές Πολιτείες, όπου τα ποσοστά εμβολιασμών είναι υψηλότερα.
Για να ανακοπεί η εξάπλωση της Delta, τα CDC συνιστούν επίσης στα σχολεία να ζητήσουν από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους επισκέπτες να φορούν μάσκα, είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε όχι.
Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα τα CDC επέμεναν στη σύσταση που είχαν κάνει τον Μάιο, σύμφωνα με την οποία οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους, στις περισσότερες περιπτώσεις. Εξαιρούνταν οι δημόσιες συγκοινωνίες και τα νοσοκομεία.
Όμως η Delta, που ευθύνεται πλέον για σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, άλλαξε τα δεδομένα.
Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (49%) είναι εμβολιασμένοι, όμως υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ανάλογα με την περιοχή.

Ινστιτούτο Robert Koch: Το 4ο κύμα της πανδημίας είναι εδώ - Να ληφθούν μέτρα εν όψει χειμώνα

«Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ήδη αρχίσει», φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, ο Lothar Willer, κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Η εφημερίδα Bild ανέφερε πως ο προσωπάρχης της καγκελαρίας Helge Braun είχε αργά χθες το απόγευμα σύσκεψη με τους επικεφαλής των γραφείων των πρωθυπουργών των κρατιδίων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των αντίστοιχων διαβουλεύσεων της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων.
Η διάσκεψη είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου, αλλά εξαιτίας της απειλητικής, συνεχούς αύξησης τω κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού επισπεύσθηκε: θα γίνει τη 10η Αυγούστου.

Αναθεώρηση του συστήματος ζητούν πρωθυπουργοί των κρατιδίων

Όπως εξήγησε η γερμανική εφημερίδα, ο κ.Willer παρουσίασε εμπιστευτικό έγγραφο του Ινστιτούτου σύμφωνα με το οποίο το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες πρέπει να παραμείνει το βασικό κριτήριο για τη λήψη μέτρων.
Το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται από αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει ωστόσο αποτέλεσμα αρκετοί κρατιδιακοί πρωθυπουργοί – μεταξύ των οποίων ο Marcus Soeder της Βαυαρίας – να ζητούν αναθεώρηση του συστήματος άμεσης λήψης μέτρων προστασίας σε περίπτωση που ο δείκτης υπερβεί το 50.
Όπως εξηγείται όμως στο έγγραφο του Ινστιτούτου, ο συγκεκριμένος δείκτης θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και ενδεχομένως να προστεθούν και άλλες παράμετροι.
Ο Braun φέρεται να τόνισε ότι η ενδεχόμενη αλλαγή αυτού του συστήματος θα ισοδυναμούσε με αλλαγή της κατεύθυνσης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ισραήλ: Στα 2.100 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, κανένας θάνατος - Πιο κοντά η τρίτη δόση του εμβολίου

Τη διάγνωση 2.100 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ τηνΤρίτη, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων μολύνσεων στη χώρα να αυξάνεται στις 864.470.
Το διάστημα αυτό δεν υπέκυψε κανείς ασθενής εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων να παραμένει αμετάβλητος στους 6.461 νεκρούς.
Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 746 φθάνοντας τα 13.408, το υψηλότερο επίπεδο από την 23η Μαρτίου.
Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε σε 145 (+24 σε 24 ώρες).
Ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται στο 2,3%, ενώ ο δείκτης R στο 1,33%.
Πάνω από τα μισά κρούσματα και τα δύο τρίτα των σοβαρά νοσούντων, αφορούν εμβολιασμένους ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους.
Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer κατά της covid-19, καθώς η προστασία του πληθυσμού μειώνεται σημαντικά, κυρίως για όσους εμβολιάστηκαν πρώτοι.
Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, την 20ή Δεκεμβρίου 2020, σχεδόν 5,77 εκατ. πολίτες της χώρας – το 61,9% του πληθυσμού – έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου τους για την COVID-19.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει πλέον τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών.
Ως τώρα, η εκστρατεία ανοσοποίησης αφορούσε τον πληθυσμό 12 ετών και άνω. 

Τουρκία: Πάνω από 20.000 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες

Η ανοδική τάση του αριθμού των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 και θανάτων εξαιτίας της νόσου στην Τουρκία συνεχίζεται, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες να ξεπερνά τις 20.000, ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές Μαΐου.
Συγκεκριμένα το τουρκικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 22.291 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες. Το ίδιο χρονικό διάστημα 76 άνθρωποι υπέκυψαν στην Covid-19, υψηλό έξι εβδομάδων.
Οι ημερήσιες μολύνσεις της Covid-19 κορυφώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο φτάνοντας τις 63.000, αλλά έπειτα από ένα αυστηρό lockdown στα μέσα Μαΐου, έπεσαν στο χαμηλό των 4.418 κρουσμάτων στις 4 Ιουλίου, πριν αρχίσουν έπειτα να σημειώνουν μια σταδιακή άνοδο σε συνέχεια της άρσης όλων των περιορισμών που είχαν τεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η τελευταία άνοδος ακολουθεί τις διακοπές της μουσουλμανικής εορτής Ιντ αλ-αντχά της περασμένης εβδομάδας, όταν πολλοί Τούρκοι συνέρρευσαν σε πολυσύχναστα παραλιακά θέρετρα. Αλλά οι αριθμοί μολύνσεων είναι υψηλότεροι στις ανατολικές περιοχές της χώρας όπου τα ποσοστά εμβολιασμών είναι χαμηλότεροι από τον εθνικό μέσο όρο.
Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε ότι το 87% των τρεχουσών κρουσμάτων ήταν μεταξύ ατόμων που δεν είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Το ποσοστό αυξήθηκε στο 95% για νοσηλείες, τόνισε ο Κοτζά σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, κάνοντας έκκληση στους ανθρώπους να εμβολιαστούν.
Πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται να επιβληθούν περιορισμοί για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού, αλλά δεν απέκλεισε η κυβέρνηση να το πράξει στο μέλλον.

Γαλλία: Νέα έκτακτα μέτρα μετά το διπλασιασμό των κρουσμάτων

Νέο υγειονομικό πρωτόκολλο στα σχολεία, γενίκευση του υγειονομικού πιστοποιητικού στις 9 Αυγούστου 2021, κήρυξη κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στις γαλλικές Αντίλλες: η Γαλλία υιοθετεί μια νέα σειρά μέτρων προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της Covid-19, εναντίον της οποίας έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% του πληθυσμού, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021.
Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, του οποίου προήδρευσε μέσω βιντεοδιάσκεψης ο πρόεδρος Emmanuel Macron, από το αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευε για επίσημη επίσκεψη στην Πολυνησία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για μια υγειονομική κατάσταση «που συνεχίζει να επιδεινώνεται και παραμένει ανησυχητική
«Μετράμε ήδη περισσότερα από 19.000 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο, πρόκειται για ένα ποσοστό 97% μεγαλύτερο σε σύγκριση με πριν από μία εβδομάδα», υπογράμμισε
Gabriel Attal περιγράφοντας έναν χάρτη της Γαλλίας «σχεδόν ολόκληρο κόκκινο».
Η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης θα κηρυχθεί επομένως στη Γουαδελούπη, τον Άγιο Μαρτίνο και τον Άγιο Βαρθολομαίο, λόγω ενός υψηλού δείκτη επίπτωσης και μιας πολύ μικρής εμβολιαστικής κάλυψης σε αυτά τα τρία γαλλικά νησιά των Αντιλλών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης