Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ –πληθωρισμός: Οι ανατιμήσεις περιέκοψαν κατά 2% τους πραγματικούς μισθούς τον Ιούνιο 2021

ΗΠΑ –πληθωρισμός: Οι ανατιμήσεις περιέκοψαν κατά 2% τους πραγματικούς μισθούς τον Ιούνιο 2021
«Αν οι τιμές αυξάνονται ταχύτερα από τους μισθούς, τότε τα πραγματικά εισοδήματα πλήττονται από τον πληθωρισμό», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι
Σχετικά Άρθρα

Τα δεδομένα για τα πραγματικά εισοδήματα μπορεί να είναι παραπλανητικά: οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ είδαν το ωρομίσθιό τους τον Ιούνιο 2021 να αυξάνει τόσο όσο αυτό είχε να συμβεί εδώ και μια δεκαετία.
Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς είδαν τα όποια μισθολογικά τους οφέλη από τις αυξήσεις, να «εξαϋλώνονται» από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, επισημαίνεται σε ανάλυση του CNBC την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021.

Αυξήσεις τιμών – Μειώσεις αποδοχών

Οι «πραγματικοί μισθοί» – πρόκειται για ένα μέτρο του πραγματικού εισοδήματος ή της αγοραστικής αξίας μετά τον υπολογισμό του κόστους αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζουν οι άνθρωποι (ή άλλως αγοραστική δύναμη των μισθών)– μειώθηκαν κατά περίπου 2%, κατά μέσο όρο, τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με το 2020.
Οι Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν, στην πραγματικότητα, μείωση αποδοχών.
«Τα βασικά αγαθά διαβίωσης αυξάνονται εκθετικά», δήλωσε ο γερουσιαστής Tim Scott οποίος ανέφερε παραδείγματα όπως τις υψηλότερες τιμές για το φυσικό αέριο, το καθαριστήριο, τα αεροπορικά εισιτήρια, τα έξοδα μετακίνησης, τα ξενοδοχεία, το μπέικον και τις τηλεοράσεις.

Οι διαφοροποιήσεις

Η ουσία του επιχειρήματος – ότι ο πληθωρισμός κατατρώει τις αυξήσεις στους μισθούς – ισχύει, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις, πρόσθεσαν.
Πρώτον, εάν ένας καταναλωτής είχε μείωση ή όχι, εξαρτάται από το ατομικό του εισόδημα εν συνόλω και από τα αγαθά που αγοράζει.
«Αν οι τιμές αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τους μισθούς, τότε τα εισοδήματα πραγματικά πλήττονται από τον πληθωρισμό», σύμφωνα με τον Michael Strain, διευθυντή οικονομικών σπουδών στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων, μια δεξαμενή σκέψης.
Επιπλέον, ο πληθωρισμός είναι ασταθές μέγεθος (εφόσον πρόκειται για την καταγραφή του ρυθμού αύξησης των τιμών) και μπορεί να αποδειχθεί συγκυριακό φαινόμενο – πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης μπορεί να είναι βραχύβια, ανέφεραν οι οικονομολόγοι.
σσσσσσσσ.PNG
Τα στοιχεία

Το μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε 3,6%, στα 30,40 δολάρια, τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα, το 2020.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιανουάριο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένα μέτρο του καταγραφής του πληθωρισμού, σημείωσε άνοδο 5,4% την ίδια περίοδο – τον μεγαλύτερο από τον Αύγουστο του 2008.
Συνδυαστικά, αυτό ισοδυναμεί με απώλεια 1,7% στην αγοραστική δύναμη, κατά μέσο όρο, εάν ληφθούν υπόψη και οι εποχικές προσαρμογές, σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics.

Είναι… φόρος

«Ο πληθωρισμός ισοδυναμεί με φορολόγηση…», δήλωσε ο William Foster, αντιπρόεδρος της Moody’s.
Επηρεάζει περισσότερο τους χαμηλότερα αμειβομένους εργαζόμενους, οι οποίοι ξοδεύουν περισσότερο από το μέσο τους εισόδημα για βασικά αγαθά, όπως φυσικό αέριο, τρόφιμα και άλλα είδη που ενδέχεται να ανατιμώνται, εξήγησε ο Φόστερ.
Οι «κατέχοντες» άνθρωποι, που τείνουν να κατέχουν περισσότερα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές ή σπίτια, μπορεί να βρίσκονται σε καλύτερη θέση να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, πρόσθεσε.

Το... καλάθι του πληθωρισμού

Όμως δεν έχουν όλοι ως αποτέλεσμα της μείωση του εισοδήματός τους.
Το 5,4% του ετήσιου πληθωρισμού προκύπτει ως μέσος όρος της αυξησης της τιμής πολλών ειδών – και τα νοικοκυριά δεν αγοράζουν απαραίτητα όλα τα αγαθά που ακριβαίνουν.
Για παράδειγμα, η μέτρηση περιλαμβάνει και τις τιμές για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, οι οποίες έχουν αυξηθεί περίπου κατά 45% από τον Ιούνιο του 2020 – μια ανατίμηση ρεκόρ.
Αυτό το σοκ των τιμών δεν θα «χτυπούσε» το πορτοφόλι κάποιου, εκτός εάν έσπευδε να αγοράσει μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
Ομοίως, οι τιμές της βενζίνης είναι αυξημένες κατά 45%.
Αυτό το επιπλέον κόστος θα βαρύνει τους οδηγούς, αν και ίσως όχι τους κατοίκους της πόλης που κυκλοφορούν κυρίως με τις αστικές συγκοινωνίες.
Συγκριτικά, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί μόλις 2,4% σε σχέση με πέρσι, πολύ πιο κάτω από την ευρύτερη τιμή του πληθωρισμού.

Προσωρινό ή μακροχρόνιο φαινόμενο;

Δεν έχει καταστεί ακόμξη σαφές εάν οι υψηλότερες τιμές στα καταναλωτικά αγαθά και οι υψηλότεροι μισθοί θα αποτελέσουν προσωρινή τάση ή μονιμότερο χαρακτηριστικό της οικονομικής πραγματικότητας, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
Ωστόσο, τουλάχιστον ένα μέρος του πληθωρισμού είναι δυνατόν να ερμηνευθεί από πιθανές βραχυπρόθεσμες δυναμικές, όπως οι περιορισμοί της προσφοράς και η αύξηση της ζήτησης καθώς οι καταναλωτές βγαίνουν από μια κατάσταση αδράνειας που προκλήθηκε από την πανδημία.

Η εφοδιαστική αλυσίδα

Για παράδειγμα, οι υψηλές πρόσφατες τιμές φυσικού αερίου προκλήθηκαν εν μέρει επειδή οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για αύξηση του εφοδιασμού με πετρέλαιο στις αρχές Ιουλίου.
Και η έλλειψη ημιαγωγών και μικροεπεξεργαστών οδήγησε σε αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων.
Μερικοί όμως αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα αποτελέσει μόνιμο χαρακτηριστικό της οικονομίας θέτοντας προσκόμματα στην ανάκαμψή της – όπως έχει δείξει και ο προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί στο συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της Fed.

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης