Τελευταία Νέα
Διεθνή

Holzmann (ΕΚΤ): Επιφυλάξεις για τη νέα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής – Δεν θα έχουμε άνοδο των επιτοκίων έως το 2025

Holzmann (ΕΚΤ): Επιφυλάξεις για τη νέα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής – Δεν θα έχουμε άνοδο των επιτοκίων έως το 2025

Και τρίτος «αντάρτης» ο Robert Holzmann, μετά τους Weidmann και  Wunsch στο συμβούλιο της ΕΚΤ – Διευρύνεται το ρήγμα με την χαλαρή νομισματική πολιτική της Lagarde

Σχετικά Άρθρα

Ακόμη ένα μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε τις «επιφυλάξεις» του σχετικά με την τελευταία guidance (κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής) που ανακοινώθηκε, αναδεικνύοντας το διχασμό που επικρατεί εντός των διαμορφωτών της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του CNBC, την Τρίτη 27 Ιουνίου 2021.

Η συμμαχία

«Διατύπωσα, όπως ο κ. Weidmann και ο κ. Wunsch, τις επιφυλάξεις μου σχετικά με την πρόταση για την προσαρμογή της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Robert Holzmann, κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο CNBC αναφερόμενος στο Βέλγο και το Γερμανό συνάδελφό του στο συμβουλιο.

Δέσμευση

Την περασμένη εβδομάδας η ΕΚΤ ανακοίνωσε θα ακολουθήσει μια «επίμονα διευκολυντική» νομισματική πολιτική - όπερ σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για το προβλέψιμο μέλλον.
Η ΕΚΤ επισήμανε στο ανακοινωθέν της ότι αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα μέχρι ο στόχος που έχει τεθεί για τον πληθωρισμό να ευθυγραμμιστεί με 2% «πολύ πέραν» από το τέλος του ορίζοντα των προβλέψεων.
Τα «γεράκια» του ΔΣ θεωρούν ότι η ΕΚΤ δεσμεύεται για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα στην διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής και των επιτοκίων σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Έως το 2022

Σύμφωνα με τον Holzmann, αυτή η δήλωση όσον αφορά την guidance της κεντρική τράπεζας της Ευρωζώνης αποτέλεσε «ένα βήμα πολύ μακριά».
«Θα θέλαμε μια διαφορετική καθοδήγηση (guidance) για τη μελλοντική νομισματική πολιτική, η οποία δεν θα μας δεσμεύει gia πάρα πολύ καιρό στο μέλλον, προκειμένου να παραμείνουμε ευέλικτοι και έτοιμοι σε περίπτωση που οι πληθωριστικές πιέσεις μας οδηγήσουν σε νωρίτερη απόσυρη των χαλαρών μέτρων νομισματικής πολιτικής», είπε, υποδεικνύοντας ότι ως αποτέλεσμα της νέας καθοδήγησης το ύψος των επιτοκίων ενδέχεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο έως από το 2025» .

Οι αντάρτες

Μιλώντας στο CNBC την περασμένη εβδομάδα, το μέλος της ΕΚΤ, Pierre Wunsch, επιβεβαίωσε ότι είχε καταψηφίσει τις τελευταίες οδηγίες για τα επιτόκια, λέγοντας ότι ήταν απρόθυμος να δεσμευτεί για έναν πιθανό χρονικό ορίζοντα πέντε ή έξι ετών περαιτέρω εφαρμογής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Αναφορές των ΜΜΕ ανέφεραν επίσης ότι ο κυβερνήτης της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Jens Weidmann καταψήφισε επίσης τη νέα καθοδήγηση.

Πληθωρισμός

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ έφτασε στο στόχο του 2% της ΕΚΤ τον Μάιο, αλλά μειώθηκε ελαφρά στο 1,9% τον Ιούνιο.
Τα δεδομένα οδήγησαν σε ερωτήματα σχετικά με το αν θα παραμείνει υψηλότερος πληθωρισμός, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσε να αρθει σταδιακά η νομισματική στηριξή της οικονομίας.
Είναι «ουσιώδης κίνδυνος που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, ότι ο πληθωρισμός να εξελιχθεί πολύ πέρα από το στόχο και μπορεί να διατηρηθεί εκεί επί μακρόν», δήλωσε ο Holzmann.

Η εντολή της ΕΚΤ

«Η τρέχουσα δυναμική του πληθωρισμού μας επιτρέπει να περιμένουμε ότι θα ανέβει έως και πρόσκαιρα για να αποκλιμακωθεί αργότερα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν δίνουμε σημασία σε αυτό», πρόσθεσε.
Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για βασικό πληθωρισμό 1,9% έως το τέλος του έτους και 1,5% το 2022.
«Η εντολή μας παραβιάζεται από τη νέα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής αλλά θεωρών ότι θα ήταν πιο ειλικρινές στις αγορές να πούμε: Ναι, θέλουμε να διατηρήσουμε τη διευκολυντική πολιτική όπως είναι προς το παρόν, αλλά είμαστε έτοιμοι να ανεβάσουμε τα επιτόκια εάν αυτό καταστεί απαραίτητο», κατέληξε ο Holzmann.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης