Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός για νέο «συγγενή» της COVID-19 που εντοπίστηκε σε νυχτερίδες

Συναγερμός για νέο «συγγενή» της COVID-19 που εντοπίστηκε σε νυχτερίδες
Το θηλαστικό ωστόσο που φιλοξενεί έναν κορωνοϊό, ο οποίος μοιάζει με τον SARS, μπορεί να δράσει «σαν χωνευτήριο για μεταλλάξεις ιών»
Σχετικά Άρθρα
Και ενώ οι νυχτερίδες παραμένουν μία από τις πιθανές πηγές εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς θεωρούνται φυσικές «δεξαμενές» πολλών κορονοϊών, εντοπίστηκε σε αυτές ένα ακόμη «ξαδερφάκι» του SARS-CoV-2.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως αυτός ο νέος ιός είναι απίθανο να αποτελέσει άμεσο κίνδυνο για τον άνθρωπο, εκτός εάν μεταλλαχθεί», ξεκαθαρίζει το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, οι ερευνητές του οποίου πήραν δείγματα κοπράνων από περισσότερες από 50 μικρορινόλοφες νυχτερίδες σε διάφορα σημεία της Βρετανίας.
Η αλληλούχιση του γονιδιώματος αποκάλυψε έναν νέο κορωνοϊό, ο οποίος ονομάστηκε «RhGB01». Είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε ένας κορονοϊός, ο οποίος σχετίζεται με τον SARS, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε νυχτερίδες.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, η πρωτεΐνη S του RhGB01 είναι κατά 77% ίδια με εκείνη του SARS-CoV-2 και κατά 81% με αυτή του SARS-CoV.«Οι μικρορινόλοφες νυχτερίδες απαντώνται στην Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.
Παρόμοιοι ιοί έχουν βρεθεί και σε άλλες αντίστοιχες νυχτερίδες στην Κίνα, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε η καθηγήτρια πανεπιστημίου Diana Bell, ειδική στις ζωονοσογόνες ασθένειες.
«Οι νυχτερίδες αυτές κουβαλούν σχεδόν τον ιό για πολύ καιρό - πιθανώς για αρκετές χιλιάδες χρόνια», πρόσθεσε.
«Σαν χωνευτήριο μεταλλάξεων»
Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, ο νέος ιός ανήκει στην ίδια υποομάδα τόσο με τον SARS-CoV-2 που ευθύνεται για το ξέσπασμα της σημερινής επιδημίας, όσο και με τον SRAS-CoV της SARS το 2003.
«Αυτός ο βρετανικός ιός δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο, επειδή ο τομέας δέσμευσης των υποδοχέων (RBD) - το τμήμα του ιού που προσκολλάται στα κύτταρα του ξενιστή για να τα μολύνει - δεν είναι συμβατό με τα ανθρώπινα κύτταρα», σημειώνει ο καθηγητής Andrew Cunningham, της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου.
Το θηλαστικό ωστόσο που φιλοξενεί έναν κορωνοϊό, ο οποίος μοιάζει με τον SARS, μπορεί να δράσει «σαν χωνευτήριο για μεταλλάξεις ιών», εξηγεί.
«Έτσι, εάν μια νυχτερίδα μολυσμένη με RhGB01 έχει μολυνθεί και με SARS-CoV-2, υπάρχει ο κίνδυνος αυτοί οι ιοί να αλληλοεπιδράσουν και να δημιουργήσουν έναν νέο ιό, ο οποίος να περάσει στον άνθρωπο», πρόσθεσε.
Ως εκ τούτου, η Diana Bell διευκρίνισε πως κίνδυνος υπάρχει όταν έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο ένα ζώο που φέρει τον κορωνοϊό και έχει μολυνθεί με τον SARS-CoV2, δημιουργώντας έναν γενετικό ανασυνδυασμό.

«Ωρολογιακή βόμβα»

Μια μελέτη του 2007 για την επιδημία SARS 2002-2003 κατέληξε πάντως στο συμπέρασμα ότι: «ο μεγάλος αριθμός ιών τύπου Sars-CoV σε νυχτερίδες, καθώς και η κουλτούρα της κατανάλωσης εξωτικών θηλαστικών στη νότια Κίνα, είναι μια ωρολογιακή βόμβα».
Βάσει, δε, μιας άλλης μελέτης, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2001, το 75% όλων των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών που προέρχονται από ζωονοσογόνα παθογόνα, δηλαδή μεταφέρονται από έναν ιό, βακτήρια ή παράσιτα, μεταδίδονται στον άνθρωπο από ζώα ή έντομα.
Ωστόσο, «τα τρέχοντα δεδομένα επιτρέπουν να γίνονται μόνο υποθέσεις για τη ζωική προέλευση της COVID-19 και την επιμονή των κυρίαρχων παραλλαγών του SARS-CoV-2 στο μέλλον», καθιστά σαφές μια έκθεση της Κτηνιατρικής Ακαδημίας της Γαλλίας και της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής που δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης