Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα ο μεγάλος ρυθμιστής των αγορών – Μετά το bitcoin, βυθίζει και τον τεχνολογικό κλάδο – Στο έλεος των ρυθμίσεων οι αναδυόμενες

Η Κίνα ο μεγάλος ρυθμιστής των αγορών – Μετά το bitcoin, βυθίζει και τον τεχνολογικό κλάδο – Στο έλεος των ρυθμίσεων οι αναδυόμενες
Η κυβέρνηση της Κίνας, με τις αυστηρές της ρυθμίσεις σε πλήθος δραστηριοτήτων, φαίνεται όμως ότι ρυθμίζει τις αγορές
Σχετικά Άρθρα
Η σκληρότητα των κανονιστικών μέτρων εναντίον των εταιρειών τεχνολογίας και ενισχυτικής διδασκαλίας είναι η τελευταία προειδοποίηση για τους επενδυτές σε κινεζικές μετοχές - και τις αναδυόμενες αγορές ευρύτερα.
Η κυβέρνηση της Κίνας, με τις αυστηρές της ρυθμίσεις σε πλήθος δραστηριοτήτων, φαίνεται όμως ότι ρυθμίζει τις αγορές, προκαλώντας μεγάλες αναταράξεις τόσο εντός των κινεζικών αγορών, όσο και εκτός.

Η "επίθεση" στον τεχνολογικό κλάδο

Η εντεινόμενη καταστολή της Κίνας στους τεχνολογικούς της γίγαντες έχει προκαλέσει ένα πρωτοφανές sell off στον κλάδο.
Η Κινεζική Επιτροπή Ανταγωνισμού διέταξε στις 26 Ιουλίου 2021 την Tencent να εγκαταλείψει τα αποκλειστικά δικαιώματα αδειοδότησης μουσικής, επιβάλλοντας μάλιστα και πρόστιμο για μονοπωλιακή συμπεριφορά.
Η ρυθμιστική παρέμβαση όμως εναντίον της Tencent αποτελεί μόνο το τελευταίο επεισόδιο στις πιέσεις που ασκεί το Πεκίνο στις εγχώριες τεχνολογικές εταιρείες οι οποίες έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν τόσο ώστε να έχουν καταστεί από τις πλέον πολύτιμες εταιρείες σε παγκόσμια κλίμακα.
Μόνο τον τελευταίο μήνα, οι κινεζικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα κατά της Didi μετά την Αρχική Δημόσια Προσφορά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Είχε προηγηθεί η επιβολή προστίμου ρεκόρ 2,8 δισ. δολαρίων στην Alibaba και η αναστολή Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς της Ant Group αξίας 34,5 δισ. δολαρίων.
Αυτή η καταστολή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις από την Κίνα επηρεάζει σημαντικά το κλίμα στις αγορές παγκοσμίως, επισημαίνουν οι αναλυτές, που τονίζουν ότι οι κανονιστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές εταιρείες έρχονται στην κορυφή της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και της μετάλλαξης Delta που απειλεί τον ρυθμό της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, ειδικά για μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Η «επίθεση» στα κρυπτονομίσματα

Η αυξημένη κανονιστική διάθεση της Κίνας δεν είχε αφήσει ούτε την αγορά κρυπτονομισμάτων, με την κυβέρνηση να απαγορεύει τη δραστηριοποίηση των miners στις αρχές Μαΐου, προκαλώντας την κατάρρευση κατά 40% του Bitcoin.
Η Κίνα ήταν υπεύθυνη για περίπου το 65% της παραγωγής Bitcoin πέρσι, με τη Σιτσουάν να κατατάσσεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός Bitcoin, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Cambridge.
Στόχος της κινεζικής κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, να περιορίσει τους χρηματοποικονομικούς κινδύνους μέσω των περιορισμών την παραγωγή και χρήση κρυπτονομισμάτων, ωστόσο πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι για κάποιο διάστημα αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες αναταράξεις στις αγορές.
Επίσης, η κεντρική τράπεζα της χώρας διέταξε αρχές Ιουλίου το κλείσιμο μιας εταιρείας που «υποψιάστηκε ότι παρέχει υπηρεσίες software για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης