Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bezos (Blue Origin): Προσφέρει 2 δισ. δολ. στη NASA για την κατασκευή σταθμού προσσελήνωσης

Bezos (Blue Origin): Προσφέρει 2 δισ.  δολ. στη NASA για την κατασκευή σταθμού προσσελήνωσης
Στα 420 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται η αγορά του διαστήματος
Σχετικά Άρθρα

Στην προσφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα την υπογραφή συμβολαίου με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία NASA με αντικείμενο την κατασκευή ενός σταθμού για την προσσελήνωση αστροναυτών στο δορυφόρο της Γης προχώρησε ο  ιδρυτής της Blue Origin, Jeff Bezos, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021
.
Συμβόλαιο

Ο Bezos δήλωσε ότι η Blue Origin θα παραιτηθεί από όλες τις απαιτήσεις έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τη NASA στα επόμενα τρία οικονομικά έτη.
Η Blue Origin θα χρηματοδοτήσει τη δική της διαστημική αποστολή σε χαμηλή τροχιά πέριξ της Γης, σύμφωνα με τον Bezos.
Σε αντάλλαγμα, η εταιρεία ζήτησε την υπογραφή συμβολάιο σταθερής τιμής με την αμερικανικη΄διαστημική υπηρεσία.
«Αυτή η προσφορά δεν αποτελεί αναβολή, αλλά αποτελεί πλήρη και μόνιμη παραίτηση από αυτές τις πληρωμές.
Αυτή η προσφορά παρέχει χρόνο για να καλυφθούν οι κυβερνητικές πιστώσεις », δήλωσε ο Bezos σε ανοιχτή επιστολή προς τον επικεφαλής της NASA Bill Nelson..

Το συμβόλαιο με την SpaceX

Η NASA τον Απρίλιο ανέθεσε στην SpaceX του Elon Musk συμβόλαιο 2,89 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή σταθμού προσσελήνωση διαστημικών οχημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος Human Landing Systems.
Πριν από τη κατακύρωση του διαγωνισμού, η NASA σύναψε συμβάσεις διάρκειας 10 μηνών με τις SpaceX, Blue Origin και Dynetics για να αρχίσουν να εργάζονται στο project κατασκευής βάσης στην Δελ’ήνη

Ανταγωνισμός

«Αντί αυτής της προσέγγισης, η NASA θα πρέπει να υιοθετήσει μια στρατηγική ανταγωνισμού», δήλωσε ο Bezos.
«Χωρίς ανταγωνισμό, σύντομο χρονικό διάστημα στη σύμβαση, η NASA θα βρεθεί με περιορισμένες επιλογές καθώς προσπαθεί να διαπραγματευτεί τις χαμένες προθεσμίες, τις αλλαγές στο σχεδιασμό και τις υπερβάσεις κόστους».
Ο Bezos, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, ξεκίνησε στο διάστημα νωρίτερα αυτό το μήνα με μια βόλτα στην πρώτη πτήση πυραύλων New Shepard, ένα έργο της εταιρείας Blue Origin.

Και ο Branson

Αυτήν τη στιγμή, ο Bezos  και ο επίσης δισεκατομμυριούχος Richard Branson είναι οι μόνοι δύο σημαντικοί επιχειρηματίες στην αγορά που ξεκινούν τουρίστες στην άκρη του διαστήματος.
Η Virgin Galactic του Branson, η οποία επίσης πρόσφατα ολοκλήρωσε μια πτήση με πλήρωμα, έχει πουλήσει θέσεις στις πτήσεις της μεταξύ 200.000 και 250.000 δολ. ανά εισιτήριο.

Διαστημικός τουρισμός και αγορά

Η τουριστική αγορά είναι ένα μόνο συστατικό μιας διαστημικής... οικονομίας, αξίας τουλάχιστον 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Blue Origin έχει πουλήσει εισιτήρια αξίας σχεδόν 100 εκατομμυρίων δολαρίων για μελλοντικές επιβατικές πτήσεις στην άκρη του διαστήματος, δήλωσε η Bezos την περασμένη εβδομάδα.
Η εταιρεία εργάζεται ενεργά για την κατασκευή περισσότερων διαστημικών οχημάτων για να πετάει συχνότερα με το «πολύ υψηλό» ποσοστό πτήσεων που ελπίζει ο Bezos.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης