Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν - Ουγγαρία: Παιχνίδι … νεύρων με την έγκριση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης

Κομισιόν - Ουγγαρία: Παιχνίδι … νεύρων με την έγκριση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη μετάθεση της έγκρισης για τη λήψη των κονδυλίων για το τέλος Σεπτεμβρίου

Σχετικά Άρθρα

Την παράταση της έγκριση του εθνικού σχεδίου της Ουγγαρίας για το Ταμείο Ανάκαμψης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αυξάνονται οι εντάσιες στις σχέσεις της Βουδαπέστης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως σχολιάζεται σε δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021
«Η αξιολόγηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας βρίσκεται σε εξέλιξη, και πράγματι η επιτροπή πρότεινε στις ουγγρικές αρχές να παρατείνουν την προθεσμία αξιολόγησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Valdis Dombrovskis.

Πιέσεις για το κράτος δικαίου

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από την ΕΕ με αιχμή την εφαρμογή των κανόνων δικαίου ενώ ρην ίδια ώρα προετοιμάζεται για κοινοβουλευτικές εκλογές το επόμενο έτος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη καθυστερήσει την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης της Ουγγαρίας, επισημαίνοντας ότι δεν προχωρά αρκετά στην καταπολέμηση της διαφθοράς και ενδεχομένως να διακινδυνεύσει η έγκαιρη άντληση χρηματοδότησης ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ξεχωριστά, η επιτροπή κίνησε επίσης νομική δράση επί παραβάσει κατά της νομοθεσίας στην Ουγγαρία που επεκτείνει την καταστολή των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ

«Εμπιστοσύνη»

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης ερωτηθείς εάν ο Orban θα μπορούσε να πιέσει και να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανάκαμψης της χώρας με εθνικά κεφάλαια και να ζητήσει χρήματα από τις Βρυξέλλες αργότερα, ο Dombrovskis είπε ότι «πρώτα απ 'όλα, φυσικά, το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί» για να βοηθήσει την εμπιστοσύνη ότι αυτά τα μέτρα θα χρηματοδοτείται από το εθνικό σχέδιο.

Δημοκρατικές αρχές

Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Πολωνία επικρίθηκαν σε μια έκθεση της επιτροπής όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίυο νωρίτερα αυτό το μήνα επισημαίνοντας το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των κυβερνήσεών τους και των κανόνων της ΕΕ για την εφαρμογή τω δημοκρατικών αρχων .
Τα δύο έθνη παραμένουν αιτία «σοβαρής ανησυχίας» μετά από μια σειρά νέων νομοθετημάτων που υιοθέτησαν που περιόριζαν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και των δικαστών, σύμφωνα με την έκθεση για την αφορμογή που αφορούν το «κράτος δικαίου» στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Μηχανισμός του κράτους δικαίου

Η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα τους παραβάτες του κράτους δικαίου χρησιμοποιώντας το λεγόμενο «μηχανισμό» υπό όρους για να παγώσει την εκταμίευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κινδυνεύει ενδεχομένως να χάσει έως και 7,2 δισ. ευρώ (8,5 δισεκατομμύρια δολάρια) ευρωπαϊκών ενισχύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης