Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στην Τυνησία - Ο στρατός στο πρωθυπουργικό μέγαρο - «Eισβολή» στο Al Jazeera

Χάος στην Τυνησία - Ο στρατός στο πρωθυπουργικό μέγαρο - «Eισβολή» στο Al Jazeera
Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας δεκαετίας βρίσκεται η δημοκρατία της Τυνησίας
Σχετικά Άρθρα
Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας δεκαετίας βρίσκεται η δημοκρατία της Τυνησίας, καθώς ο πρόεδρος Kai Saied αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για 30 ημέρες και να αναλάβει ο ίδιος την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας,

Η απόφαση ήρθε μετά από μια ημέρα που σημαδεύτηκε από μαζικές κινητοποιήσεις στη χώρα εναντίον κυρίως της βασικής συνιστώσας της κυβέρνησης, του ισλαμικού κόμματος Κίνημα Αναγέννησης, ή Ενάχντα, το οποίο από την πλευρά του κατήγγειλε «πραξικόπημα» από τον αρχηγό του κράτους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Rached Ghannouch, πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας, αφού εμποδίστηκε να εισέλθει στο κτίριο από άνδρες του στρατού.
Ο στρατός της Τυνησίας έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρωθυπουργικό μέγαρο στην παλιά πόλη της Τύνιδας και εμποδίζει τους εργαζόμενους να εισέλθουν σε αυτό.
Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός βρίσκεται στο σπίτι του και δεν έχει συλληφθεί.
Οχήματα του στρατού περικύκλωσαν το κοινουβούλιο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία Ειδήσεων.
Εν τω μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, που έχει την έδρα του στο Κατάρ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η αστυνομία της Τυνησίας εισέβαλε στα γραφεία του στην Τύνιδα και έδιωξε το προσωπικό του.

Εξοργισμένοι οι Τυνήσιοι

Οι ραγδαίες εξελίξεις συνταράσσουν τη νεαρή τυνησιακή δημοκρατία, η λειτουργία της οποίας βασίζεται από το 2014 σε ένα Σύνταγμα που αποτέλεσε προϊόν συμβιβασμού, με μεικτό κοινοβουλευτικό σύστημα βάσει του οποίου ο πρόεδρος θεωρητικά δεν διατηρούσε παρά μόνο μερικά προνόμια στους τομείς της διπλωματίας και της εθνικής ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι από την Τυνησία ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη, η οποία έτρεψε σε φυγή τον πρόεδρο Ben Ali.
Πολλοί Τυνήσιοι, εξοργισμένοι από τις ατέρμονες συγκρούσεις για εξουσία και την πολύ αμφιλεγόμενη διαχείριση από την κυβέρνηση της κοινωνικής και υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού, βγήκαν στους δρόμους παρά την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, εκτοξεύοντας πυροτεχνήματα και ηχώντας τα κλάξον των αυτοκινήτων τους με ενθουσιασμό στην Τύνιδα και σε αρκετές άλλες πόλεις.
tynisia.jpg
Το μήνυμα του Προέδρου

«Δυνάμει του Συνάγματος, έλαβα αποφάσεις που καθιστούσε απαραίτητες η κατάσταση προκειμένου να σωθεί η Τυνησία, το τυνησιακό κράτος και ο τυνησιακός λαός», δήλωσε ο πρόεδρος Saied έπειτα από συνεδρίαση στο Παλάτι της Καρχηδόνας με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας.
«Περνάμε τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία της Τυνησίας», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, που έχει εμπλακεί εδώ και μήνες σε μπραντεφέρ με το Ενάχντα, το μεγαλύτερο κόμμα της Βουλής
«Δεν πρόκειται ούτε για αναστολή της ισχύος του Συντάγματος ούτε για εκτροπή από τη συνταγματική νομιμότητα, εργαζόμαστε εντός του πλαισίου του νόμου», διευκρινίζοντας ότι οι αποφάσεις του θα δημοσιοποιηθούν με μορφή διατάγματος.
Με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η προεδρία διευκρίνισε ότι η αναστολή της λειτουργίας του τυνησιακού κοινοβουλίου θα διαρκέσει 30 ημέρες.

Πραξικόπημα καταγγέλλει το Ενάχντα

Από την πλευρά του, το Ενάχντα κατήγγειλε «πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος», με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Η ισλαμιστική παράταξη κάλεσε τους «υποστηρικτές της» όπως και «τον τυνησιακό λαό» γενικά να «υπερασπιστούν την επανάσταση».
Η επανάσταση του 2011, η πρώτη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, είχε οδηγήσει στον διωγμό από την εξουσία του Zine El Abidine Ben Ali, βάζοντας την Τυνησία στον δρόμο του εκδημοκρατισμού, που συνέχισε να ακολουθεί παρά τις πολλές προκλήσεις, κοινωνικές, αλλά και ως προς την ασφάλεια.
Όμως, μετά την ανάδειξη το 2019 ενός κοινοβουλίου με την ισχύ κατακερματισμένη κι ενός παθιασμένα ακκομάτιστου προέδρου, που εκλέχθηκε εξαιτίας της δυσαρέσκειας έναντι της πολιτικής τάξης που βρέθηκε στην εξουσία από το 2011 κι έπειτα, η χώρα βυθίστηκε σε εξαιρετικά δυσεπίλυτη πολιτική κρίση.
Ο Saied που τασσόταν στην προεκλογική του εκστρατεία υπέρ νέας επανάστασης στο πλαίσιο του νόμου και υπέρ ριζοσπαστικών αλλαγών στο νέο καθεστώς, ανακοίνωσε πως απαλλάσσει από τα καθήκοντά του τον πρωθυπουργό Hishan Masisi.
Ο πρόεδρος «θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία με τη βοήθεια μιας κυβέρνησης ο επικεφαλής της οποίας θα οριστεί από τον αρχηγό του κράτους», πρόσθεσε.
«Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του κοινοβουλίου, επιτρέπει όμως την αναστολή των δραστηριοτήτων του», εξήγησε o Saied,  επικαλούμενος το Άρθρο 80 του θεμελιώδους νόμου, που προβλέπει τη λήψη τέτοιου μέτρου σε περίπτωση «άμεσου κινδύνου» για τη χώρα.
Ακόμη, ο πρόεδρος ανήγγειλε την άρση της ασυλίας των βουλευτών και υποσχέθηκε ότι θα ασκηθούν διώξεις σε όσους εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις.
Οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Masisi δεν είχαν αντιδράσει ως αργά το βράδυ της Κυριακής στις αποφάσεις του προέδρου.
Μέλη του Ενάχντα είπαν πως δεν γνώριζαν πού βρίσκεται ο επικεφαλής της κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο χθες το απόγευμα.

Σαρώνει την Τυνησία η πανδημία

Πολλοί προσάπτουν επίσης στην κυβέρνηση ότι ήταν εντελώς απροετοίμαστη και επέδειξε παντελή έλλειψη συντονισμού μπροστά στην υγειονομική κρίση· η Τυνησία είναι πλέον αντιμέτωπη με τεράστιες ελλείψεις, ιδίως οξυγόνου.
Με 18.600 θανάτους εξ αιτίας της COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 570.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, η αραβική χώρα των 12 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει έναν από τους χειρότερους επίσημους δείκτες θνητότητας στον κόσμο.
Διαδηλωτές φώναξαν χθες συνθήματα εναντίον του Ενάχντα και του πρωθυπουργού Masisi και «ο λαός θέλει να διαλυθεί το κοινοβούλιο». «Αλλαγή καθεστώτος», έγραφαν πλακάτ.
Γραφεία τοπικών οργανώσεων του Ενάχντα και σύμβολα του κόμματος έγιναν στόχοι.
Μέσω Facebook γίνονταν καλέσματα σε διαδηλώσεις την 25η Ιουλίου, ημέρα που εορτάζεται η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, από άγνωστες οργανώσεις.
Περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, αιτήματα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και μεταβατική κυβέρνηση με μεγαλύτερο ρόλο του στρατού και με τη διατήρηση του προέδρου Saied στο αξίωμά του.
Η πολυδιάστατη κρίση χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη δοκιμασία για την Τυνησία μετά τον ξεσηκωμό του 2011, που δεν έφερε σταθερή δημοκρατική κυβέρνηση ούτε μείωση των ανισοτήτων.
Η απογείωση του πληθωρισμού, ο οικονομικός και δημοσιονομικός μαρασμός – o Masisi διαπραγματευόταν τελευταία νέο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος – και οι διενέξεις για τις μεταρρυθμίσεις είχαν ήδη φέρει την κυβέρνηση στα πρόθυρα κατάρρευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης