Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγκάντα: Οργή ξεσήκωσαν τα 25 εκατ. ευρώ που μοιράστηκαν σε βουλευτές, για αγορές αυτοκινήτων μεσούσης της πανδημίας

Ουγκάντα: Οργή ξεσήκωσαν τα 25 εκατ. ευρώ που μοιράστηκαν σε βουλευτές, για αγορές αυτοκινήτων μεσούσης της πανδημίας
Για ηθική κατάπτωση του κράτους κάνουν λόγο οι ΜΚΟ, όταν οι βουλευτές λαμβάνουν μηνιαίο μισθό 7.000 ευρώ ενώ ο εργάτης 24 ευρώ και ο δάσκαλος 64 ευρώ!

Η Ουγκάντα μοίρασε αυτήν την εβδομάδα ποσό ίσο με περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ στους βουλευτές της, προκειμένου να αγοράσουν αυτοκίνητα, προκαλώντας κατακραυγή σε αυτήν τη χώρα της ανατολικής Αφρικής, όπου η κρίση Covid-19 πλήττει τους πιο ευάλωτους.
Ο καθένας από τους 529 βουλευτές της έλαβε το ποσό των 200 εκατομμυρίων σίλινγκ Ουγκάντας, ήτοι περίπου 48.000 ευρώ.
Στις 18 Ιουνίου, μπροστά στις μολύνσεις ρεκόρ, ο πρόεδρος Yoweri Museveni ανακοίνωσε την αναστολή των μετακινήσεων, όπως και το κλείσιμο των σχολείων, των εκκλησιών και των μπαρ για ένα διάστημα 6 εβδομάδων.
«Είναι απαράδεκτο μια κυβέρνηση να αγοράζει πολυτελή προϊόντα σε μια μικρή ομάδα του κοινοβουλίου, η οποία συνεχίζει να λαμβάνει μηνιαίο μισθό άνω των 30 εκατομμυρίων σίλινγκ (περίπου 7000 ευρώ), όταν η πλειονότητα του πληθυσμού δεν βγάζει τα προς το ζην», δήλωσε σήμερα 24 Ιουλίου στο Γαλλικό Πρακτορείο η Annette Nana Namata, διευθύντρια της Ένωσης Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουγκάντας.
Τα χαμηλά εισοδήματα, τα οποία αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, κυμαίνονται μεταξύ 100.000 σίλινγκ (24 ευρώ) για έναν εργάτη και 280.000 σίλινγκ (64 ευρώ) για έναν εκπαιδευτικό.

7.000 ευρώ πέρνουν οι βουλευτές όταν ο εργάτης παίρνει 24 ευρώ και ο δάσκαλος 64 ευρώ!

Για τον Moses Isooba, τον επικεφαλής του Εθνικού Φόρουμ των ΜΚΟ της Ουγκάντας, ο οποίος κάνει λόγο για «ηθική κατάπτωση» του κράτους, το ποσό που καταβλήθηκε θα μπορούσε να αποτελέσει μια δωρεά περίπου 20 ευρώ «για περισσότερους από 500.000 ανθρώπους ευάλωτα κοινωνικών ομάδων».
«Πρόκειται για μια επαίσχυντη πράξη, την ώρα που η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να συνεισφέρουν στην αγορά των εμβολίων κατά της Covid-19», δήλωσε στο AFP.
Μπροστά στην οργή των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Ofuono Oponto υπερασπίστηκε την απόφαση, υπογραμμίζοντας πως οι βουλευτές έχουν «δικαίωμα για μεταφορικό μέσο», σε μια «μακροχρόνια παράδοση».
Το 2018, η καταβολή αυτού του επιδόματος είχε επίσης προκαλέσει οργή.
Διαδηλωτές είχαν εισβάλει στο κοινοβούλιο, προτού η αστυνομία διαλύσει το πλήθος.
Η Ουγκάντα, με πληθυσμό 45 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά επισήμως 91.710 κρούσματα Covid-19 και 2.496 θανάτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης