Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα νυχτερινά κέντρα είναι το νέο πεδίο μάχης ενάντια στην Covid – Τα πικρά μαθήματα της Ολλανδίας και της Ισπανίας

Τα νυχτερινά κέντρα είναι το νέο πεδίο μάχης ενάντια στην Covid – Τα πικρά μαθήματα της Ολλανδίας και της Ισπανίας

Οι ειδικοί προειδοποιούν ήδη ότι η κίνηση της Αγγλίας είναι επικίνδυνη, ειδικά καθώς άλλες χώρες που άνοιξαν, αναγκάστηκαν να λάβουν εκ νέου μέτρα

Τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ γίνονται γρήγορα το νέο πεδίο μάχης για την καταπολέμηση του Covid-19, καθώς η "νυχτερινή οικονομία" ξανανοίγει σε ορισμένες χώρες αλλά εκτοξεύονται και τα κρούσματα κορωνοϊού, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Η πανδημία της Covid 19 έχει αναζωπυρωθεί στην Ευρώπη, καθώς η εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη Delta εξαπλώνεται μεταξύ του μη εμβολιασμένου και μερικώς ανοσοποιημένου πληθυσμού, ο οποίος είναι κυρίως νεαρός καθώς ήταν οι τελευταίοι που λαμβάνουν εμβόλιο.
Ταυτόχρονα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να ενισχύσουν τις "νυχτερινές" οικονομίες τους, επιτρέποντας σε μπαρ και κλαμπ να ξανανοίξουν ξανά στο κοινό, αν και μερικές, μετά από 16 μήνες lockdown, έθεσαν πολλούς εκτός αγοράς.
Στην Αγγλία, τα νυχτερινά κέντρα επετράπη να ξανανοίξουν καθώς το ρολόι χτύπησε τα μεσάνυχτα της Κυριακής με χιλιάδες νέους να διασκεδάζουν χωρίς μάσκες και τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ήδη ότι η κίνηση της Αγγλίας είναι επικίνδυνη, ειδικά καθώς άλλες χώρες που άνοιξαν, αναγκάστηκαν να λάβουν εκ νέου μέτρα.

Οπισθοχώρηση...

Πολλές κυβερνήσεις επέλεξαν να ανοίξουν ξανά τα νυχτερινά κέντρα τους τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας και της Ισπανίας, αλλά οπισθοχώρησαν γρήγορα λόγω της εξάπλωσης της Covid.
Στην Ολλανδία, τα νυχτερινά κέντρα άνοιξαν ξανά στις 26 Ιουνίου, αλλά η κυβέρνηση σύντομα εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση, κάνοντας μια στροφή U μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, κλείνοντάς τα ξανά στις 10 Ιουλίου, καθώς τα κρούσματα Covid ανέβηκαν στη χώρα, ιδίως μεταξύ των νέων.
Ενδεικτικό ήταν ότι περισσότερες από 1.000 μολύνσεις Covid συνδέθηκαν με ένα μουσικό φεστιβάλ στην ολλανδική πόλη της Ουτρέχτης στις αρχές Ιουλίου.
Ο Lawrence Young, ιολόγος και καθηγητής μοριακής ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η εμπειρία της Ολλανδίας ήταν μια προειδοποίηση για την Αγγλία.
«Αν κοιτάξετε τα δεδομένα από την Ολλανδία, είναι απολύτως σαφές ότι το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων ήταν που τροφοδότησε αυτά τα ποσοστά μόλυνσης.
Είναι σαφές ότι το άνοιγμα, με τον τρόπο που έγινε, ιδίως με την οικονομία της νύχτας, υπήρξε ο πραγματικός καταλύτης για τα τεράστια επίπεδα μόλυνσης.
Μάλιστα, παρατηρήθηκε οκταπλάσια αύξηση [σε κρούσματα] σε μια εβδομάδα και το μεγαλύτερο μέρος ηταν σε άτομα 18-29 ετών», σημείωσε.

Ο ιός «δεν ξεπεραστεί»

Παρόμοια με την Ολλανδία, η Ισπανία ήταν αισιόδοξη ότι θα μπορούσε επίσης να ανοίξει εκ νέου τα νυχτερινά κέντρα, βασικό στοιχείο της οικονομίας και του τουρισμού.
Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια να επιτρέψει σε όλες τις 17 περιφέρειες της Ισπανίας να ανοίξουν ξανά τους χώρους για τη θερινή περίοδο.
Αλλά με αυστηρούς κανόνες τα κλαμπ θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτά μόνο μέχρι τις 3 το πρωί, θα υπήρχαν όρια στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στους χώρους (ανάλογα με την κατάσταση του Covid στην περιοχή) και οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου η Ισπανία φτάσει το ποσοστό εμβολιασμού 70%.
Μερικές περιφέρειες αντιτάχθηκαν στην κίνηση εκείνη την εποχή, αλλά άλλες προχώρησαν, ανοίγοντας ξανά τα κλαμπ τους γύρω από το Σαββατοκύριακο του 26 Ιουνίου.
Ακριβώς όπως και στην Ολλανδία, ωστόσο, τα κρούσματα αυξήθηκαν μεταξύ των νέων και οι αρχές αρκετών περιοχών πήραν τη μονομερή απόφαση να κλείσουν ξανά τους χώρους.

Οι γιατροί ανησυχούν

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν για τα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των νέων.
Ο Chris Lutterodt, γιατρός και εκπρόσωπος του φιλανθρωπικού ιδρύματος Healthcare Workers Foundation, δήλωσε ότι ο σύνδεσμος μεταξύ της νυχτερινής ζωής και των Covid λοιμώξεων ήταν προφανής, δεδομένου ότι είναι «πιο δύσκολο να διατηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση και να επιβληθούν κανόνες σε αυτό το περιβάλλον, ειδικά όταν το αλκοόλ μπαίνει στο μείγμα».
«Ως ιατρός έχω δει πολλούς κυρίως νέους να παρουσιάζονται για συμβουλές και υποστήριξη.
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρόσφατα με την πρώτη δόση μπορεί να μην έχουν επαρκή ανοσία για να τα προστατεύσουν από την Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης