Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντέχουν οι πόλεις τις ακραίες καιρικές συνθήκες; - Εάν δεν αλλάξουν, θα βουλιάξουν...

Αντέχουν οι πόλεις τις ακραίες καιρικές συνθήκες; - Εάν δεν αλλάξουν, θα βουλιάξουν...
Τι δείχνουν οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές σε Γερμανία, Βέλγιο και Κίνα
Σχετικά Άρθρα

Οι πρόσφατες πλημμύρες σε Γερμανία, Βέλγιο και Κίνα που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 200 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές, έρχονται να δείξουν τις τεράστιες προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η ανθρωπότητα τις επόμενες δεκαετίες.
Με τις καιρικές συνθήκες να αποκτούν ολοένα και πιο ακραία μορφή, το ερώτημα είναι εάν οι σύγχρονες πόλεις μπορούν να αντέξουν ή εάν θα πρέπει να επανασχεδιαστούν.
Αναμφίβολα το κόστος του επανασχεδιασμού ολόκληρων αστικών κέντρων είναι απαγορευτικό αλλά είναι προφανές πως το τίμημα θα είναι υψηλότερο εάν δεν ληφθούν από τώρα μέτρα.
15.jpg
14.jpg
13.jpg
12_3.jpg
Οι εικόνες από τους εκατοντάδες πολίτες της Zhengzhou στην επαρχία Henan της Κίνας, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε συρμούς του μετρό με το νερό να τους φτάνει μέχρι το λαιμό γιατί είχε πλημμυρίσει όλο το δίκτυο του μετρό όπως και οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης είναι ενδεικτικές.

 


Από τους 33 νεκρούς στην Κίνα, οι 12 ήταν πολίτες που ανασύρθηκαν από το μετρό.
Είχαν προηγηθεί οι τουλάχιστον 160 νεκροί στην αν μη τι άλλο «οργανωμένη» και «τακτοποιημένη» Γερμανία, όπου δεκάδες πολίτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα υπόγεια των σπιτιών τους ή στα οχήματα τους, την ώρα που άλλοι παρασύρονταν από τα ορμητικά νερά που είχαν καταλάβει τους δρόμους των πόλεων στη Βαυαρία ή στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία.
11_7.jpg
10_4.jpg

Είναι μόνο η αρχή

Η Γερμανία έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 60 ετών.
Η Κίνα μίλησε για τις χειρότερες καταιγίδες των τελευταίων 1.000 ετών, με την επαρχία Henan να δέχεται μέσα σε τρεις ημέρες ύψη βροχής που πέφτουν μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο.

 


Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 30/6 στο περιοδικό Geophysical Research Letters αναφέρεται ότι στην Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να αυξήσει τον αριθμό των μεγάλων και αργά κινούμενων καταιγίδων, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να παραμείνουν περισσότερο σε μια περιοχή και να προκαλέσουν καταστροφές που δεν έχουν προηγούμενο.
Αυτό άλλωστε συνέβη σε Γερμανία και Βέλγιο.9_3.jpg
8_5.jpg

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το τέλος του αιώνα, τέτοιες καταιγίδες θα μπορούσαν να είναι έως και 14 φορές πιο συχνές από ότι είναι σήμερα.

 

Δεν αρκούν οι υποδομές

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιληφθούν ότι οι υποδομές που κατασκευάστηκαν στο παρελθόν ή και πιο πρόσφατα είναι ευάλωτες σε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα» επισημαίνει ο Eduardo Araral καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικής για το Νερό της Σιγκαπούρης.
Οι πλημμύρες στη Γερμανία και στην Κίνα ήρθαν να αναδείξουν το πόσο ευάλωτες είναι πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές στις φυσικές καταστροφές.
«Χρειάζονται τεχνικά μέτρα, ενίσχυση των φραγμάτων, φράγματα για πλημμύρες.
Πρέπει να επανασχεδιάσουμε τις πόλεις μας» λέει ο Fred Hattermann από το Ινστιτούτο Potsdam για την έρευνα της κλιματικής αλλαγής, αν και τονίζει ότι όσα μέτρα και αν ληφθούν, δεν θα μπορεί να ανακοπεί το «μένος» μιας πολύ ισχυρής καταιγίδας.
«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό» επισημαίνει.
54.jpg
4_30.jpg
3_38.jpg
2_44.jpg
1_29.jpg

Κόστος δισεκατομμυρίων

Η ενίσχυση των αναχωμάτων και των φραγμάτων και η ανακατασκευή δρόμων, κατοικιών και άλλων αστικών υποδομών έτσι ώστε να αντέχουν σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, συνεπάγεται ένα τεράστιο κόστος.
Παράλληλα θα πρέπει να γίνει μια συνολική αξιολόγηση των ποταμών και των υδάτινων συστημάτων σε περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στις καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών περιοχών.
Αλλά είναι εξίσου αντιληπτό ότι το να μην γίνει τίποτα, θα έχει ακόμα μεγαλύτερο κόστος.
Το πιστοποιούν οι περισσότεροι από 200 νεκροί αλλά και οι πρωτόγνωρες εικόνες καταστροφής.
Η συζήτηση έχει πάλι ανοίξει για το τι μπορεί να γίνει.
Μια πρώτη κίνηση είναι να βελτιωθούν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων μιας περιοχής που είναι σε κίνδυνο.
«Εάν δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε το νερό, εάν δεν μπορούμε να σώσουμε τα κτήρια μας, τότε τουλάχιστον ας διασφαλίσουμε ότι οι όλοι οι ευάλωτοι άνθρωποι θα έχουν μετακινηθεί από αυτές τις περιοχές» επισημαίνει ο Christian Kuhlicke από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας του Helmholtz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης