Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν - Brexit: Αποκλείεται η επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου για τη Β. Ιρλανδία

Κομισιόν - Brexit: Αποκλείεται η επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου για τη Β. Ιρλανδία

Το πρωτόκολλο προέβλεπε ελέγχους στη διακίνηση προϊόντων μεταξύ της βρετανικής νήσου και της Βόρειας Ιρλανδίας

Σχετικά Άρθρα

Απέκλεισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οποιαδήποτε «επαναδιαπραγμάτευση» του συμφωνηθέντος πρωτοκόλλου με τη Βρετανία για τους τελωνειακούς κανόνες μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία, όπως ζήτησε η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Maroš Šefčovič , την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021.

Καινοτόμες λύσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο και να «βρει καινοτόμες λύσεις» με το Λονδίνο, αλλά μόνο «στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου», καθώς, όπως προειδοποίησε ο Šefčovič , «δεν θα δεχτούμε επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου», υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις είχαν επικυρωθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Ο Šefčovič δήλωσε επίσης έτοιμος να συναντήσει μόλις καταστεί δυνατόν τον David Frost, τον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, για να συζητήσει το θέμα.

Νέα συμφωνία

Η Βρετανία ζήτησε σήμερα μια νέα συμφωνία από την Ε.Ε. που θα διέπει το μετά το Brexit εμπόριο και περιλαμβάνει τη Βόρεια Ιρλανδία, χωρίς βεβαίως να φθάσει στο σημείο να εγκαταλείψει μονομερώς τμήμα της συμφωνίας «διαζυγίου», παρά το γεγονός ότι υποστηρίζει πως οι όροι της έχουν παραβιαστεί.
Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας συμφωνήθηκε από τη Βρετανία και την Ε.Ε. στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit του 2020 και επικυρώθηκε τέσσερα χρόνια αφότου οι Βρετανοί ψηφοφόροι τάχθηκαν σε δημοψήφισμα υπέρ του διαζυγίου.

Ο γρίφος του «διαζυγίου»

Στόχος του ήταν να επιλυθεί ο μεγαλύτερος γρίφος του «διαζυγίου»: το πώς να προστατευθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ αλλά επίσης και αποφευχθούν τα χερσαία σύνορα μεταξύ της βρετανικής επαρχίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η παρουσία των οποίων πολιτικοί όλων των παρατάξεων φοβούνται ότι μπορεί να τροφοδοτήσει τη βία που εν πολλοίς τερματίστηκε από την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.
Το πρωτόκολλο ουσιαστικά προέβλεπε ελέγχους σε προϊόντα μεταξύ της βρετανικής νήσου και της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά αυτοί οι έλεγχοι αποδείχθηκαν δύσκολοι για τις επιχειρήσεις και ανάθεμα για τους ‘ενωτικούς’ που υποστηρίζουν ένθερμα να παραμείνει η επαρχία τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης