Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η EKT αναπροσαρμόζει την υποστηρικτική πολιτική μετά την αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό

Η EKT αναπροσαρμόζει την υποστηρικτική πολιτική μετά την αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό

Ξενικά την διήμερη συνεδρίαση 21 και 22 Ιουλίου 2021 για την προσαρμογή της βραχυπρόθεσμης πολιτικής της ΕΚΤ εν όψει των νέων κατευθύνσεων για τον πληθωρισμό 

Σχετικά Άρθρα

Ξεκινά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 21 Ιουλίου μία διήμερη συνεδρίαση που πιθανότατα θα λάβει χώρα σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με τους διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής να πρέπει να αποφανθούν για τον τρόπο με τον οποίο η νέα νομισματική στρατηγική της τράπεζας επηρεάζει τη βραχυπρόθεσμη πολιτική της καθώς θα αναμένουν πώς αυτή η απάντηση θα γίνει αποδεκτή απο τις αγορές, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg 21 Ιουλίου 2021.

Η προσέγγιση των αγορών

Η πρόκληση για τους διαμορφωτές πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης είναι πώς θα καταστήσουν σαφές προς τις αγορές ποια θα είναι η προσέγγιση για τα επιτόκια και τις αγορές ομολόγων στον απόηχο της αλλαγής του στόχου για τον πληθωρισμό στις αρχές του μήνα και της δέσμευσης ότι η ΕΚΤ θα είναι ισχυρή και επίμονη στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Οι διαφωνίες πάνω σ’ αυτό έγιναν αμέσως γνωστές με τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης την προηγούμενη εβδομάδα.

H γλώσσα της ανακοίνωσης

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών με την υπόσχεση ότι θα υπάρχουν ενδιαφέρουσες παραλλαγές και ανατροπές στα όσα θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την Πέμπτη 22 Ιουλίου.
Επίσης αναγνώρισε ότι η ομοφωνία που επετεύχθη στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την αναθεώρηση της στρατηγικής θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί.
Η μελλοντική καθοδήγηση ή κατευθυντήρια γραμμή (guidance), η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι κεντρικές τράπεζες για να περιγράψουν την μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής, έχει εξελιχθεί σε σημαντικό εργαλείο σε περιόδους αβεβαιότητας, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg
Ο στόχος είναι να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη κερδοσκοπία στις αγορές που θα αυξήσει τη μεταβλητότητα και υπονομεύει την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Η αποκωδικοποίηση

Παρότι οι επενδυτές δεν περιμένουν αλλαγές στα επιτόκια ή στο πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού άμεσα, αναζητούν στοιχεία για το πώς αυτά τα μέτρα, η διάρκειά τους και η ένταση μπορούν να αλλάξουν.
Η κεντρική τράπεζα πρέπει να πείσει τους επενδυτές και το κοινό ότι δεν πρόκειται να αλλάξει νομισματική πολιτική πρόωρα – στραγγαλίζοντας την ανάκαμψη - ούτε να αφήσει τις αυξήσεις των τιμών να ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Επιτόκια

Τα επιτόκια –που βρίσκονται σήμερα ιδιαιτέρα χαμηλά επίπεδα, με το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%- αποτελούν βασικό εργαλείο της ΕΚΤ για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολτικής και η στρατηγική της κεντρικής τράπεζας για το ύψος του συνδέεται στενά με την πρόοδο στον πληθωρισμό.
Παρότι σίγουρα η quidance θα αλλάξει για να αντανακλά το νέο στόχο, ορισμένοι οικονομολόγοι αναζητούν πιο συγκεκριμένες ενδείξεις διατήρησης σταθερής της νομισματικής πολιτικής.
Ο Νικ Κουρής, της ABN Amro, εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα πει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι οι επενδυτές σήμερα πιστεύουν. Οι αγορές εκτιμούν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης θα γίνει στα τέλη του 2023.
Ο Marchel Alexandrovich της Jefferies προβλέπει μια δέσμευση ότι τα κόστη δανεισμού δεν πρόκειται να αυξηθούν πριν το 2023, ενώ ο Jules Μοets της AXA Investment Managers θεωρεί ότι η νέα κατευθυντήρια γραμμή της ΕΚΤ θα πρέπει να συνδέεται με τον πραγματικό πληθωρισμό και όχι με την προοπτική της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών.

Πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού

Το αρχικό πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού ΑΡΡ της ΕΚΤ βρέθηκε στη σκιά του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ (Pandemic Emergency Purchase Program), ύψους 1,85 τρισ. ευρώ.
Και τα δύο έχουν στο επίκεντρό τους την ίδια στρατηγική, καθώς αγοράζουν δημόσιο χρέος για να κρατήσουν το κόστος δανεισμού χαμηλά και να διασφαλίσουν ότι το κενό ανάμεσα στις αποδόσεις των ισχυρότερων και ασθενέστερων οικονομιών –τα spreads- δεν θα διευρυνθούν υπερβολικά.
Οι κατευθυντήριες γραμμές για το ΑΡΡ είναι σχετικά θολές γιαυτό και υπάρχει αρκετός χώρος για αλλαγή.
Η πιθανότερη επιλογή θα ήταν να μεταφερθεί μέρος της ευελιξίας του ΡΕΡΡ στο ΑΡΡ σε συνδυασμό με την επέκταση της υπόσχεσης της ΕΚΤ να διατηρήσει ευνοϊκές τις συνθήκες χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον Luigi Speranza | της BNP Paribas.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει δέσμευση για επιτάχυνση των αγορών, που σήμερα ανέρχεται στα 20 δις ευρώ μηνιαίως για μια προκαθορισμένη περίοδο.
Η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να επανεξετάσει τη σειρά με την οποία σκοπεύει τελικά να αλλάξει πολιτική.
Ο Giovanni Zanni της NatWest Markets υποστηρίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων ενώ συνεχίζεται το QE μπορεί να είναι «λογική και δημοφιλής» πολιτική.

ΡΕΡΡ

Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού –που συνδέεται με τη σημερινή κρίση- είναι ξεκάθαρο λόγω του προσωρινού χαρακτήρα του με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετοί τρόποι προσαρμογής της καθοδήγησης μεσοπρόθεσμα.
Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι «ο φάκελος πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο έπακρο”, που σημαίνει πλήρη χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων.
H ING, εκτιμά ότι σημαντικό σημείο θα ήταν ο καθορισμός από την ΕΚΤ του τέλους της πανδημικής κρίσης.
Θα είναι όταν η Ευρωζώνη πετύχει την ανοσία αγέλης ή όταν η οικονομία φτάσει στα προ-πανδημίας επίπεδα, ή όταν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν στα τέλη του 2019;

Εναλλακτικά εργαλεία

Η ΕΚΤ δεσμεύθηκε στην παροχή «άφθονης ρευστότητας» στις τράπεζες μέσω του Ευρωσυστήματος και να επανεπενδύσει τα έσοδα από την ωρίμαση των ομολόγων.
Μια πιο λεπτομερής, με χρονικό ορίζοντα, δέσμευση για αυτά τα στοιχεία μπορεί να στείλει σήμα για διατήρηση της πολιτικής στήριξης.
Ένα εργαλείο που η ΕΚΤ δεν φαίνεται να διαθέτει είναι η δέσμευση για σκόπιμη υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό ώστε να αντισταθμιστούν χρόνια υπο-απόδοσης.
Τέτοια κατευθυντήρια γραμμή έχει υιοθετήσει πλέον η αμερικανική Federal Reserve, στρατηγική την οποία η Lagarde και οι συνάδελφοί της απορρίπτουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης