Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι αντιεμβολιαστές κάνουν λάθος με το Ισραήλ - Οι ψευδείς ισχυρισμοί και τα πραγματικά στοιχεία

Γιατί οι αντιεμβολιαστές κάνουν λάθος με το Ισραήλ - Οι ψευδείς ισχυρισμοί και τα πραγματικά στοιχεία
Η Jerusalem Post εξηγεί γιατί οι αντιεμβολιαστές ερμηνεύουν με λάθος τρόπο τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα

Γιατί οι αντιεμβολιαστές ερμηνεύουν με λάθος τρόπο τα στοιχεία που προκύπτουν από την πορεία της πανδημίας στο Ισραήλ, εξηγεί σε δημοσίευμά της η Jerusalem Post.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε μία σειρά ισχυρισμών που αφορούν τους λόγους για τους οποίους αυξάνονται τα κρούσματα μεταξύ των εμβολιασμένων, αλλά και της εμφάνισης της μετάλλαξης Delta.
«Οι αντιεμβολιαστές μπορεί να ακούγονται δυνατά, ωστόσο οι ισχυρισμοί τους συνορεύουν με την παράνοια», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Τα εμβόλια προστατεύουν λιγότερο από τη μετάλλαξη Delta, ωστόσο διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της υγειονομικής ασφάλειας των Ισραηλινών, σημειώνει η εφημερίδα.

Τι ισχυρίζονται οι αντιεμβολιαστές

«Οι αντιεμβολιαστές πανηγυρίζουν για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στο Ισραήλ.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - ακόμη και κάποια mainstream μέσα ενημέρωσης - τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πλημμυρίσει από ισχυρισμούς ότι η αύξηση των κρουσμάτων στο Ισραήλ είναι απόδειξη ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν ή - ακόμη χειρότερα - ότι ίσως τα εμβόλια είναι ο καταλύτης πίσω από την εμφάνιση της μετάλλαξης Delta αναφέρει η Jerusalem Post.
«Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα covid-19 στο Ισραήλ, αφορούν άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, γεγονός που αποδίδεται στη μετάλλαξη Delta.
Κι αν το εμβόλιο δημιουργήθηκε ή ενεργοποίησε με κάποιο τρόπο τη νέα μετάλλαξη;
Δεν θα εξηγούσε αυτή τη νέα πραγματικότητα;», έγραψε στο Facebook, δημσιογράφος σε εναλλακτικό μέσο ενημέρωσης.
«Τα στοιχεία και η λογική είναι πολύ επιτακτικά για να τα αγνοήσουμε», πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα, ένας γιατρός που παραχώρησε συνέντευξη στο Fox, ανέφερε στον παρουσιαστή ότι «δεν υπάρχει κανένας κλινικός λόγος να εμβολιαστεί», επικαλούμενος τα στοιχεία του Ισραήλ.
Την κατάσταση περιέπλεξε ακόμη περισσότερο η δήλωση του πρωθυπουργού Naftali Bennett, ότι το Ισραήλ «δεν γνωρίζει ακριβώς σε ποιο βαθμό βοηθά το εμβόλιο, αλλά είναι σημαντικά μειωμένος».

Τι δείχνουν πραγματικά τα στοιχεία

Ο Bennett, ο οποίος έχει πιέσει σκληρά για να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες στο Ισραήλ, δεν αναφερόταν ευρέως στα εμβόλια, αλλά συνέκρινε την αποτελεσματικότητα κατά της μετάλλαξης Delta με προηγούμενες μεταλλάξεις.
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ είχε αναφέρει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το εμβόλιο της Pfizer ήταν περίπου 64% αποτελεσματικό στη μετάλλαξη Delta, σε σύγκριση με το 95% έναντι του αρχικού στελέχους - και ίσως ακόμη λιγότερο.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πλησιάζει το 90% - σε αντίθεση με το 97% αρχικά - όσον αφορά την αποτροπή σοβαρής νόσησης.
Ως εκ τούτου, είναι αλήθεια ότι τα καθημερινά κρούσματα και οι νοσηλείες από τον ιό έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας την Τρίτη, περίπου 124 άτομα νοσηλεύτηκαν, μεταξύ των οποίων 62 σε σοβαρή κατάσταση. Περισσότερο από το 65% των ατόμων που υποβάλλονται σε θεραπεία στο νοσοκομείο εμβολιάστηκαν πλήρως, ποσοστό που πλησιάζει το 70% του συνόλου των ασθενών που νοσούν βαριά.
Ωστόσο, η εξέταση του συνολικού αριθμού των νέων κρουσμάτων ή του συνολικού ποσοστού των εμβολιασμένων ατόμων που νοσηλεύονται είναι «εντελώς παραπλανητική», σύμφωνα με τον καθηγητή Eyal Leshem, διευθυντή του Κέντρου Ταξιδιωτικής Ιατρικής και Τροπικών Νόσων του Sheba Medical Center.
Όπως εξηγεί, ο αριθμός που πρέπει να εξεταστεί δεν είναι ο απόλυτος αριθμός εμβολιασμένων ασθενών που έχουν μολυνθεί με covid, αλλά το ποσοστό.
Μειώνει το εμβόλιο τον κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρής νόσου; Η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι ναι - το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσησης», δήλωσε ο Leshem.
Τα δεδομένα που κοινοποιήθηκαν από τον καθηγητή Eran Segal, έδειξαν ότι σε αυτό το κύμα έναντι του προηγούμενου κύματος, ποσοστό μόλις 1,2% και 1,6% των ατόμων που νοσούν από κορωνοϊό αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια, σε σύγκριση με ποσοστό 3,9% και 4,3%, στο προηγούμενο κύμα.
Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, στο τρέχον κύμα το ποσοστό κυμαίνεται από 4,8% έως 6,8% για άτομα άνω των 60 ετών, σε σύγκριση με 28,1% και 31% στο πρώτο κύμα.
Για να γίνει πιο κατανοητό, ας υποθέσουμε ότι ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί είναι εμβολιασμένοι και 100 εξ αυτών νοσούν σοβαρά.
Την ίδια ώρα, νοσούν σοβαρά 100 πολίτες από τους 100.000 ανεμβολίαστους.
Μόλις το 0,01% των εμβολιασμένων κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά, έναντι 0,1% για τους ανεμβολίαστους.
Όπως παραδέχεται ο Leshem, πρόκειται για στοιχεία τα οποία πραγματικά προκαλούν σύγχυση.
«Μπορείτε να εμβολιάσετε τα δύο τρίτα των ασθενών και το ένα τρίτο να μην έχει εμβολιαστεί, και με ένα εμβόλιο που είναι 90% αποτελεσματικό να προκύπτουν ακόμα περισσότεροι ασθενείς οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί.
Κανείς δεν παίρνει το χρόνο να μιλήσει για αυτό και να το εξηγήσει. Απλώς δείχνουν τους πίνακες και οι άνθρωποι φρικάρουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί το 88% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών, ήτοι 2 εκατομμύρια, σε σύγκριση με περίπου 230.000 άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα.
Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν σοβαρές περιπτώσεις της νόσου είναι άνω των 60 ετών, μεταξύ των οποίων υπάρχει ήδη μεγαλύτερη τάση να είναι ανοσοκατεσταλμένοι και ως εκ τούτου επιρρεπείς σε σημαντική λοίμωξη.
Επίσης, τα άτομα άνω των 60 γενικά έχουν την τάση να υποφέρουν από σοβαρότερες ασθένειες, σε αντίθεση με τους νεότερους ανθρώπους που σε όλα τα προηγούμενα κύματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ήπια ή ασυμπτωματικά κρούσματα.
Τέλος, διεξάγεται έρευνα σχετικά με το πόσο μειώνεται η προστασία του εμβολίου μετά από έξι μήνες ή περισσότερο.
Και θα μπορούσε να καταδείξει ότι οι ηλικιωμένοι Ισραηλινοί έχουν χαμηλότερη ανοσία, καθώς ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν.

Η μετάλλαξη Delta δεν εμφανίστηκε στο Ισραήλ

Η μετάλλαξη Delta δεν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ισραήλ, αλλά στην Ινδία, όπου η πλειονότητα των πολιτών δεν είναι εμβολιασμένοι, ενώ οι περισσότεροι από όσους εμβολιάστηκαν, δεν είχαν πρόσβαση στο εμβόλιο της Pfizer.
«Στη μάχη ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, τα στοιχεία πάντα θα επικρατούν», καταλήγει το δημοσίευμα.
JP.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης