Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ - ΗΠΑ: Μομφές κατά της Κίνας για την κυβερνο-επίθεση στο Microsoft Exchange

ΕΕ - ΗΠΑ: Μομφές κατά της Κίνας για την κυβερνο-επίθεση στο Microsoft Exchange
H EE ζητεί από τηn Κίνα να αναλάβει δράση κατά των κακοβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο
Σχετικά Άρθρα

Τη μομφή προς την κινεζική κυβέρνηση ότι συνεργάστηκε με εγκληματικές συμμορίες του διαδικτύου με στόχο τη διάπραξη εκτεταμένων κυβερνοεπιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας κατά της Microsoft φέτος που επηρέασε δεκάδες χιλιάδες κυβερνητικούς και μη οργανισμούς απηύθυνε η κυβέρνηση Biden, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021.
Την ίδια ώρα, «να «αναλάβει δράση κατά των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο που πραγματοποιούνται από την επικράτειά της», καλεί την Κίνα με ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ειδοποίηση

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν τη Δευτέρα 19 Ιουλίου ειδοποίηση προς κυβερνητικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες με τις οποίες κατηγορούν το Πεκίνο για ένα σχέδιο επιθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα εκβιασμούς και κλοπή.
Σε αυτήν επισημαίνεται ότι τα άτομα που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση είχαν πραγματοποιήσει επιθέσεις τύπου ransomware σε ιδιωτικές εταιρείες που περιελάμβαναν αιτήματα για εκατομμύρια δολάρια.
Με τη θέση των ΗΠΑ όπως η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και το ΝΑΤΟ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε τη Δευτέρα (19/3) ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν την εκτίμηση της Ουάσιγκτον ότι η Κίνα ήταν υπεύθυνη για την παραβίαση του Microsoft Exchange.
 

Εντοπισμός κακόβουλων ενεργειών

«Αυτή η και επιβλαβής συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα κινδύνους ασφαλείας και σημαντική οικονομική ζημία για τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις ιδιωτικές εταιρείες, και έχει σημαντικές επιπτώσεις και συστηματικές επιπτώσεις στην ασφάλεια, την οικονομία και την κοινωνία μας γενικά», ανέφερε το συμβούλιο σε δήλωση.
Σύμφωνα με την εν λόγω δήλωση το συμβούλιο εντόπισε «κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο» από τις κινεζικές ομάδες hackers APT40 και APT31 που στοχεύουν κυβερνητικά ιδρύματα και οργανισμούς στην ΕΕ καθώς και ευρωπαϊκές βιομηχανίες «με σκοπό την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και την κατασκοπεία».

Σαμποτάζ

Ο Dominic Raab, υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτήρισε την εισβολή του Microsoft Exchange ως «απερίσκεπτη αλλά συνήθη συμπεριφορά».
«Η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να τερματίσει αυτό το συστηματικό σαμποτάζ στον κυβερνοχώρο και μπορεί να περιμένει να λογοδοτήσει εάν δεν το κάνει», είπε.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε επίσης από την Κίνα να επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της κατά τη διάρκεια της G20 να μην "διεξαγάγει ή να υποστηρίξει" κλοπή στον κυβερνοχώρο πνευματικής ιδιοκτησίας ή εμπορικών μυστικών.
Η κίνηση των ΗΠΑ σηματοδότησε ένα νέο μέτωπο στη μάχη της Ουάσινγκτον ενάντια στο κύμα κυβερνοεπιθέσεων τύπου ransomware, οι οποίες κατηγορήθηκαν σε μεγάλο βαθμό συμμορίες hackers που πιστεύεται ότι λειτουργούσαν εντός της Ρωσίας.

Επιθέσεις ransomwere

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης είπε: «Το MSS - Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας - της Κίνας χρησιμοποιεί hackers για τη διεξαγωγή κυβερνοεπιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της εγκληματικη΄ς δραστηριότητας για ίδιον όφελος.
«Οι δραστηριότητές τους περιλαμβάνουν εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς κρυπτογραφούνται τα δεδομένα στα αυστήματα των θυμάτων με στόχο την απόσπαση λύτρων ».

Ασφάλεια

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είχαν «υψηλό βαθμό βεβαιότητας» ότι οι επιτιθέμενοι που μισθοδοτούνται από το MSS είχαν πραγματοποιήσει την επίθεση στην εφαρμογή Microsoft Exchange, η οποία αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο.
Ένας ειδικός για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ισχυρίστηκε ότι έπληξε τουλάχιστον 30.000 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και συστημάτων σε πολιτειακό επίπεδο.

Ένταση της πίεσης

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν πολλαπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς οι hackers εκμεταλλεύτηκαν ευπάθειες των συστημάτων από υπαλλήλους που εργάζονται από απόσταση.
Οι ΗΠΑ έχουν υποστεί αυξανόμενη πίεση να αναλάβουν δράση.
Η προειδοποίηση της Δευτέρας 19 Ιουλίου 2021 ήταν η αυστηρότερη προειδοποίηση από την Ουάσινγκτον προς το Πεκίνο με αφορμή την εκτεταμένη κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο.

Josep Borrell: Η Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της

«Να «αναλάβει δράση κατά των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο που πραγματοποιούνται από την επικράτειά της», καλεί την Κίνα με ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021.
«Η παραβίαση και η εκμετάλλευση του διακομιστή Microsoft Exchange υπονόμευαν την ασφάλεια και την ακεραιότητα χιλιάδων υπολογιστών και δικτύων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ», αναφέρει ο Josep Borrell, υπογραμμίζοντας ότι «επιτρέπει την πρόσβαση σε σημαντικό αριθμό hackers που συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την παραβίαση μέχρι σήμερα.
Αυτή η ανεύθυνη και επιβλαβής συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα κινδύνους ασφαλείας και σημαντική οικονομική απώλεια για τα κυβερνητικά μας ιδρύματα και τις ιδιωτικές εταιρείες μας, και έχει δείξει σημαντικές διαρροές και συστημικές επιπτώσεις για την ασφάλεια, την οικονομία και την κοινωνία μας γενικά».

Αποφασιστικότητα

«Εντοπίσαμε επίσης κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο με σημαντικές επιπτώσεις που στοχεύουν κυβερνητικά όργανα και πολιτικούς οργανισμούς στην ΕΕ και τα κράτη μέλη, καθώς και βασικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες», επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Επιπροσθέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα να συνεχίσει την αντιμετώπιση κακόβουλης συμπεριφοράς στον κυβερνοχώρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης