Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Φώτα, Κάμερα, Σουβλάκι!... Το Χόλυγουντ εγκαθίσταται στην Ελλάδα

Bloomberg: Φώτα, Κάμερα, Σουβλάκι!... Το Χόλυγουντ εγκαθίσταται στην Ελλάδα

Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί το πρώτο στούντιο του Χόλυγουντ στην Ελλάδα

Το Χόλυγουντ έρχεται στην Ελλάδα, αναφέρει το Bloomberg, καθώς μεγάλες εταιρείες παραγωγής δημιουργούν ολοένα και περισσότερες ταινίες μέσα στο διάσημο φυσικό τοπίο της Ελλάδας.

Επίσης εξασφαλίζουν σημαντικές εξοικονομήσεις κεφαλαίων, εκμεταλλευόμενες τα φορολογικά κίνητρα για να φέρουν στην Ελλάδα έργα όπως το "GO", η συνέχεια του "Knives Out" του Rian Johnson.
Η Ελλάδα έχει συνολικά 140 προγραμματισμένες ταινίες από όλο τον κόσμο από το 2018, ήτοι επενδύσεις αξίας περίπου 170 εκατ. ευρώ (200 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το EKOME, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνιών.

Στο επίκεντρο η Θεσσαλονίκη

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων έργων: το θρίλερ noir "The Enforcer" με πρωταγωνιστή τον Antonio Banderas, όπου η Θεσσαλονίκη θα χρησιμεύσει ως σκηνικό για πολλές από τις σκηνές στο Μαϊάμι.
Ο παραγωγός της ταινίας Millennium Media αγόρασε μια περιοχή στη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσει το πρώτο στούντιο που θα ανήκει στο Χόλυγουντ της Ελλάδας, όταν ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, ενώ τμήματα του "The Enforcer" θα γυριστούν στην περιοχή.
«Η Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική ως τοποθεσία και προσφέρει διαφορετικά τοπία που δεν έχουν εκτεθεί υπερβολικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Millennium, Jeffrey Greenstein σε συνέντευξή του.
"Η προσθήκη της έκπτωσης φόρου πάνω από αυτό κάνει την Ελλάδα ακόμη πιο ελκυστική", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα έξοδα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα μπορούν να επιστραφούν στο 40% της αξίας τους.
Το σχέδιο μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως εγγύηση, επιτρέποντας στους παραγωγούς να το χρησιμοποιήσουν όταν αναζητούν χρηματοδότηση μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η Ελλάδα προσθέτει πρόσθετη φορολογική ελάφρυνση 30% για επιλέξιμες δαπάνες.

Εικόνα

Τα οφέλη για την Ελλάδα

Η χρηματοδότηση των φορολογικών εκπτώσεων είναι εγγυημένη μέσω του Ελληνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 75 εκατομμύρια ευρώ για το 2018 έως το 2022.
Οι κινηματογραφιστές είναι ενθουσιώδεις, αλλά θα ήθελαν να δουν το πρόγραμμα να επεκτείνεται κι άλλο.
«Έχουμε τουλάχιστον τρεις ταινίες που είναι τέλειες για γυρίσματα στην Ελλάδα και έτοιμες να ξεκινήσουν», δήλωσε ο Greenstein.
«Πριν μπορέσουμε να τους δώσουμε το πράσινο φως, χρειαζόμαστε κυβερνητική υποστήριξη για την έκπτωση ή ένα ιδιωτικό τραπεζικό ίδρυμα για να δανειστούμε», πρόσθεσε.

Στο σετ της ταινίας «The Enforcer» στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι περισσότερες από 35.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από τις νέες παραγωγές, μια σημαντική ώθηση για μια χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, άνω του 15%.
Οι υποστηρικτές του προγράμματος αναφέρουν επίσης σημαντικά οφέλη για εστιατόρια, ξενοδοχεία και κατασκευαστικές.
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, οι παραγωγές δεν αφορούν μόνο ταινίες αλλά και παραγωγές βιντεοπαιχνιδιών.
Επιπλέον, κάνει λόγο για ταινίες και σειρές που ήδη έχουν γυριστεί στη χώρα μας όπως είναι η Ισραηλινή παραγωγή «Τεχεράνη» που γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα αλλά και η ταινία “The Good Place”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης