Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα κατεχόμενα ο Erdogan: Λύση δύο κρατών στην Κύπρο - Να αδράξουμε την ιστορική ευκαιρία - Τα σενάρια για τα ... καλά νέα

Στα κατεχόμενα ο Erdogan: Λύση δύο κρατών στην Κύπρο - Να αδράξουμε την ιστορική ευκαιρία - Τα σενάρια για τα ... καλά νέα
Σύσσωμη η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση θα απέχει από την ομιλία Erdogan - Στις 21 Ιουλίου θα μεταβεί στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Να αδράξουμε την ιστορική ευκαιρία και να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan λίγο πριν την αναχώρηση του για τα κατεχόμενα της Κύπρου, όπου και αναμένεται να βρεθεί σήμερα Δευτέρα 19/7 λίγο μετά τις 15:00 το απόγευμα.
Ο Erdogan
, ο οποίος ετοιμάζει show και προκλήσεις με αφορμή την επέτειο της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου του 1974, επανέλαβε την θέση της Άγκυρας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, τόνισε πως η πλευρά των Τουρκοκυπρίων έχει δείξει στον κόσμο ποιος είναι υπέρ της λύσης και ποιος «κερδίζει» από αυτό το αδιέξοδο στην Κύπρο, ενώ απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέρη που επιθυμούν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το μέλλον της Κύπρου να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία.
«Οι Τουρκοκύπριοι πολεμούν για την ισότητα και τη δικαιοσύνη στο νησί για περισσότερο από μισό αιώνα» υποστήριξε ο Erdogan, ο οποίος υποστήριξε πως θα ανακοινώσει στη λεγόμενη «Βουλή» των Τουρκοκυπρίων, τα «καλά νέα» που έχει προναγγείλει εδώ και ημέρες.
Πρόκειται για μια δήλωση που έχει φουντώσει τα «σενάρια» για το τι προτίθεται να ανακοινώσει, τη στιγμή πάντως που τα τουρκικά ΜΜΕ στιγματίζουν στην απουσία των κομμάτων ΡΤΚ (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα) και ΚΚΔ (Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας) από την ομιλία Erdogan στη «Βουλή».
Τα τουρκικά ΜΜΕ τους χαρακτηρίζουν προδότες, ενώ και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ersin Tatar κάνει λόγο για ιστορική προδοσία κατηγορώντας τα μέλη και τους βουλευτές των κομμάτων αυτών ότι είναι σε συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Σημειώνεται ότι δεν έχει προηγούμενο η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση να στηλιτεύει την παρουσία Erdogan και να τον καλεί να κάνει την προπαγάνδα του στην Τουρκία.

Τα σενάρια

Τα σενάρια για το ποια είναι τα «καλά νέα» που θα ανακοινώσει ο Erdogan είναι πολλά.
Είτε να ανακοινώσει το άνοιγμα των Βαρωσίων, της πιο τουριστικής περιοχής της Αμμοχώστου, που βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ πρέπει να επιστρέψει από τον τουρκικό στρατό στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου τα εδάφη αυτά να αποδοθούν στους νόμιμους κατοίκους της είτε να ανακοινώσει τη δημιουργία μιας νέας βάσης στο κατοχικό αεροδρόμιο της Τύμπου.
Εάν ο πρόεδρος Erdogan προχωρήσει σε κάποια από αυτές τις δύο κινήσεις, είναι προφανές πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρές διεθνείς αντιδράσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.
Για αυτό και δεν θεωρούνται ιδιαίτερα πιθανά, από τη στιγμή μάλιστα που ο Τούρκος πρόεδρος άλλαξε το πρόγραμμα του και δεν θα πάει τελικά στην Αμμόχωστο.
Αντιθέτως πιο πιθανό είναι το σενάριο να ανακοινώσει πως κάποια άλλη, τρίτη χώρα π.χ. το Αζερμπαϊτζάν ή το Καζακστάν, θα αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και θα αρχίσει διπλωματικές σχέσεις μαζί της.

Η στόχευση

Η στόχευση του Erdogan είναι να καταστήσει την Τουρκία μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη με παραπομπές στην άλλοτε Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Δεδομένου μάλιστα ότι οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023 (χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να γίνουν και νωρίτερα), ο Erdogan θέλει να δείξει στην τουρκική κοινωνία, η οποία βλέπει τα εισοδήματα της να μειώνονται διαρκώς, ότι υλοποιεί το στρατηγικό του αφήγημα ότι «η Τουρκία μεγαλώνει».
Και η Κύπρος και η ανατολική Μεσόγειος είναι ένα από τα πεδία δράσης του για το όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας και της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ονειρεύεται.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στους σχεδιασμούς του είναι να δημιουργήσει και βάσεις drones στα κατεχόμενα εδάφη προκειμένου να έχει καλύτερο έλεγχο όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, την οποία επιθυμεί να μετατρέψει σε μια τεράστια τουρκική λίμνη.

Η λύση των δύο κρατών

Η παρουσία Erdogan στα κατεχόμενα αναμφίβολα θα συνδεθεί και με την λύση που προωθεί η Τουρκία για το Κυπριακό.
O Erdogan θέλει να βάλει τέλος στην προοπτική της ομοσπονδίας που υιοθετούσε μέχρι πρότινος η Άγκυρα και θα επαναδιατυπώσει την τουρκική θέση για τη λύση των δύο κρατών, την οποία απορρίπτουν κατηγορηματικά Ελλάδα και Κύπρος, όπως και η ΕΕ και ο ΟΗΕ.
Πάντως, εντύπωση προκαλεί ότι σύσσωμη η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση θα είναι απούσα από την ομιλία του Erdogan, με αρκετά μάλιστα στελέχη να τον προτρέπουν... να κάνει την προπαγάνδα του στην Τουρκία.

Τετελεσμένα στην Αμμόχωστο

Ανάμεσα στα σενάρια που συνοδεύουν την επίσκεψη Erdogan στα κατεχόμενα, είναι ότι θα θελήσει – ενδεχομένως – να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Erdogan δεν αποκλείεται να ανοίξει ένα μικρό μέρος της πόλης και να καλέσει τους Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν υπό τη νομοθεσία και τις εξουσίες του ψευδοκράτους.
Όσοι Ελληνοκύπριοι κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας θα πρέπει να προσφύγουν στις επιτροπές αποζημιώσεων και αν δεν ικανοποιηθούν στο λεγόμενο Ανώτατο Δικαστήριο του ψευδοκράτους, τότε θα είναι δυνατό να αποταθούν στο Διεθνές Δικαστήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σημειώνεται πως το δικαστήριο αποζημιώσεων είναι δικαστήριο της κατοχικής δύναμης, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.
Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα επιθυμεί να επιτύχει μια μορφή αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τους ίδιους τους Κύπριους, εφόσον υπάρξουν πολίτες που θα θελήσουν να προσφύγουν στις επιτροπές αποζημιώσεων και άρα να δεχθούν να τεθούν υπό τους νόμους του ψευδοκράτους.
Παρόλο αυτά η αλλαγή σχεδίων και η μη παρουσία του στην Αμμόχωστο αλλά και οι αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την Άγκυρα ότι δεν υπολογίζει το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων και ότι οι μεθοδεύσεις στην Αμμόχωστο παίζουν με τα νεύρα του ΟΗΕ, μάλλον φαίνεται να ανατρέπει αυτόν τον σχεδιασμό.

Το πρόγραμμα Erdogan

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται στα κατεχόμενα λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι.
Θα συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης και μια ώρα αργότερα θα δώσει το παρών στην ειδική συνεδρίαση της λεγόμενης «Βουλής», την οποία θα προσφωνήσει ανακοινώνοντας «τα καλά νέα», όπως ο ίδιος είχε δηλώσει εδώ και μερικές ημέρες.
Την ώρα της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου στη «Βουλή», το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Κόμμα Αναγέννησης έχουν καλέσει τους οπαδούς τους σε συγκέντρωση έξω από αυτήν.
Για τον κόσμο που θα συγκεντρωθεί θα τοποθετηθούν γιγαντοοθόνες, μέσω των οποίων η ομιλία Ερντογάν θα μεταδίδεται απευθείας.
Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά από τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο Erdogan, μετά την ομιλία του στη «Βουλή», προβλέπεται να παρακαθίσει σε σύντομη σύσκεψη στο «Προεδρικό» και ακολούθως, το απόγευμα, να μεταβεί στο Μπουγιούκ Χαν όπου θα έχει συνάντηση με νέους.

Συνάντηση με Ersin Tatar

Στη συνάντηση του Erdogan με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ersin Tatar, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και όλο το φάσμα των σχέσεων Τουρκίας-ψευδοκράτους.
Ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα παρευρεθούν σε μαζική τελετή για τα εγκαίνια έργων υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί στα Κατεχόμενα.
Το βράδυ ο Erdogan θα κηρύξει, μαζί με τον Tatar, την έναρξη του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα «διασημοτήτων» στο πλαίσιο του «διεθνούς φεστιβάλ πολιτισμού και αθλητισμού βόρειας Κύπρου».

Στην Κύπρο στις 21 Ιουλίου ο Δένδιας

Ενδεικτικό της αγωνίας που επικρατεί σε Αθήνα και Λευκωσία για την επίσκεψη Erdogan στα κατεχόμενα, είναι πως στις 21 Ιουλίου θα μεταβεί στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά τις οποίες αναμένεται και να απαντήσει στα όσα θα έχει πει νωρίτερα ο Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης