Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγει σήμερα 19/7 η Αγγλία – Αίρονται όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά της covid

Ανοίγει σήμερα 19/7 η Αγγλία – Αίρονται όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά της covid
Σε επαφή με κρούσμα και ο πρωθυπουργός Boris Johnson
Σχετικά Άρθρα

Ανοίγει σήμερα 19 Ιουλίου η Αγγλία καθώς η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά της επιδημίας της covid, τη στιγμή πάντως που κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούν για την κίνηση αυτή και για τον κίνδυνο μιας νέας ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και εβδομάδες αυξάνεται ραγδαία και πάλι ο αριθμός των κρουσμάτων, τα οποία ξεπέρασαν τα 50.000 τα τελευταία 24ωρα, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο ακόμα και για 200.000 μολύνσεις την ημέρα μέσα στο καλοκαίρι.
Σημειώνεται πως θετικός στον ιό βρέθηκε ο υπουργός Υγείας Sajid Javid ενώ ο πρωθυπουργός Boris Johnson και ο υπουργός Οικονομικών που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, δεν θα μπουν σε απομόνωση αλλά θα συμμετάσχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με καθημερινά τεστ.
Πάντως και παρά τους προβληματισμούς αυτούς, οι Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν πως με το 68% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, οι σοβαρές νοσηλείες και οι θάνατοι θα είναι σε πολύ χαμηλότερο σημείο σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της επιδημίας.

Σύνεση ζητά ο Johnson

Παρόλο αυτά ο Boris Johnson ζητά από τους Βρετανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επιδείξουν σύνεση
Υπενθυμίζεται πως ήταν προγραμματισμένο η Αγγλία να ανοίξει την 21η Ιουνίου, ωστόσο το άνοιγμα αναβλήθηκε για τέσσερις εβδομάδες, ώστε να εμβολιαστούν πλήρως αρκετά εκατομμύρια πολίτες ακόμη και να κερδηθεί χρόνος μπροστά στην επέλαση του ιού.

Τι αλλάζει

Από τα μεσάνυχτα, χώροι θεάματος και στάδια μπορούν να λειτουργούν και πάλι με χωρητικότητα 100%, οι ντισκοτέκ μπορούν να υποδέχονται και πάλι το κοινό, μπαρ και παμπ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όποιον βρίσκει θέση και δεν ισχύουν περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις.
Η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική, αλλά η χρήση της παραμένει συνιστώμενη στα μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα.
Σκοτία και Ουαλία, που απολαύουν αυτονομία σε ζητήματα δημόσιας υγείας, διατηρούν από την πλευρά τους σε ισχύ την υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκες σε κλειστούς δημόσιους χώρους και στα μέσα μεταφοράς.

Προβληματισμός ειδικών

Βρετανοί και ξένοι επιστήμονες κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της, η οποία «διακινδυνεύει να υπονομεύσει τις προσπάθειες να ελεγχθεί η πανδημία όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλες χώρες».
Σημειώνεται πως στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Ηνωμένου Βασιλείου νοσηλεύονται επί του παρόντος 550 ασθενείς με την COVID-19.
Ήταν πάνω από 4.000 στην κορύφωση του λεγόμενου δεύτερου κύματος, τον Ιανουάριο.
Πέραν των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εκατομμύρια άνθρωποι, που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα, καλούνται να μείνουν σπίτια τους για δέκα ημέρες.
Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι υπηρεσίες υγείας να βρεθούν αντιμέτωπες με έλλειψη προσωπικού, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην Αγγλία, τα μέλη του προσωπικού που έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους, όπου θα υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, δεν θα υποχρεούνται να παραμένουν σε αυστηρή απομόνωση στα σπίτια τους.

Χαλάρωση και στα σύνορα

Άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο ΗΒ, ακόμα κι αν φθάνουν από χώρες που κατατάσσονται στις «πορτοκαλί» – ανάμεσά τους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ιταλία ή η Ισπανία – δεν θα υποχρεούνται πλέον να τίθενται σε καραντίνα με την άφιξή τους.
Η Γαλλία ωστόσο εξαιρείται λόγω της παραλλαγής Βήτα, η οποία ανησυχεί το Λονδίνο εξαιτίας του ότι παρουσιάζει ανθεκτικότητα έναντι του εμβολίου της AstraZeneca, που χρησιμοποιείται μαζικά στο Ηνωμένο Βασίλειο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης