Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθιά ανησυχία από τις μεταλλάξεις Delta, Beta, Lamda - Μονόδρομος ένα νέο lockdown για Ισραήλ, Ευρώπη;

Βαθιά ανησυχία από τις μεταλλάξεις Delta, Beta, Lamda - Μονόδρομος ένα νέο lockdown για Ισραήλ, Ευρώπη;
Σίγουρη θεωρείται η τρίτη δόση – Σε lockdown η μισή Αυστραλία - CDC: Έρχεται «η πανδημία των ανεμβολίαστων»
Σχετικά Άρθρα

Στον αέρα κινδυνεύει να τινάξει η επιθετική δυναμική των μεταλλάξεων Delta, Beta, Lamda την πρόοδο που έχει συντελεστεί ως ώρας στην πορεία της πανδημίας, παρά τους περισσότερους από 3,5 δισεκατομμύρια εμβολιασμούς, και την «εμπειρία» που έχει αποκτηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο από τη μάχη με την πανδημία.
Ο κορωνοϊός SARS-Covid-19 επανακάμπτει φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το δίλημμα ενός lockdown, ακόμη και για κράτη πρότυπα στον εμβολιασμό όπως το Ισραήλ, την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις να θέλουν να αποφύγουν τον μονόδρομο αυτό, για χάρη των οικονομιών τους και λόγω κούρασης των κοινωνιών.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καταγράφεται εκθετική αύξηση της παράλλαξης Δέλτα στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική με τους ειδικούς να αναμένουν περαιτέρω επιδείνωση τις επόμενες εβδομάδες, η οποία όπως εκτιμούν, μπορεί να πυροδοτήσει «καταστροφικές συνέπειες».
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ επανέρχεται από αυτό το Σαββατοκύριακο το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στην κομητεία του Λος Άντζελες λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων ενώ στην Αυστραλία, σχεδόν ο μισός πληθυσμός τελεί υπό lockdown.
Στην Ευρώπη, οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές καθώς εκτιμάται ότι έως την 1η Αυγούστου θα έχουν πενταπλασιαστεί τα κρούσματα covid λόγω της παράλλαξης Δέλτα, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι στην πρώτη θέση των εμβολιασμών παγκοσμίως.
Σε δίλημμα είναι η Μεγάλη Βρετανία που αναμένεται να ανοίξει από την ερχόμενη Δευτέρα 19/7 αίροντας όλους τους έως σήμερα περιορισμούς.
Την ίδια στιγμή, ηχηρή έκκληση στους Αμερικανούς να εμβολιαστούν για την Covid-19 απηύθυναν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας ότι τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι στις περιοχές των ΗΠΑ όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά. 

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 190.133.153 και οι νεκροί σε 4.084.818
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 34.070.286 κρούσματα και 608.898 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.106.065 και τρίτη σε νεκρούς με 413.609
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 541.266 και τρίτη σε κρούσματα με 19.342.448
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.917.397
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.906.448 και έκτη η Τουρκία με 5.522.039
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 5.407.437 και όγδοη η Αργεντινή με 4.749.443
• Ένατη η Κολομβία με 4.621.260 και δέκατη η Ιταλία με 4.284.332
Capture_75.JPG
Η αγωνία για την αναχαίτιση ενός νέου κύματος πανδημίας, φέρνει πολλαπλασιασμό των μέτρων στην Ευρώπη


Αναμένοντας μια ισχυρή επάνοδο της πανδημίας της Covid-19 μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να συγκρατήσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, με την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αυστηροποιούν τους κανόνες ταξιδιωτικών μετακινήσεων.
Με την ελπίδα ότι η πρόσφατη αυστηροποίηση των υγειονομικών μέτρων σε ορισμένα κράτη μέλη της, θα αποφέρει καρπούς απέναντι στην εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Δέλτα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί τουλάχιστον να χαίρεται ως ένα σημείο: Ξεπέρασε τις ΗΠΑ στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19.
Αν και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αρχή της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού του ευρωπαϊκού μπλοκ προκάλεσαν τριβές, «η ΕΕ έχει σήμερα εμβολιάσει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της με μια πρώτη δόση συγκριτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (55,5% έναντι 55,4%)», δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clement Beaune, με ανάρτησή του στο twitter.
«Συνεχίζουμε, επιταχύνουμε!», πρόσθεσε, κοινοποιώντας στατιστικά δεδομένα από τον ιστότοπο Our World in Data.

Τo πιο εμβολιασμένο κράτος το Ισραήλ προειδοποιεί: Ορατό ένα νέο καθολικό lockdown

Το πιο εμβολιασμένο κράτος στον κόσμο το Ισραήλ, προειδοποιεί ότι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων… θα μπορούσε να επιβάλλει ένα καθολικό lockdown…
Αν και ακόμη δεν υπάρχει σαφές σχέδιο, ωστόσο μόνο το γεγονός ότι είναι ένα από τα εναλλακτικά σενάρια αυτό αποδεικνύει
1)ότι οι εμβολιασμοί δεν αποδίδουν και η ανοσία της αγέλης δεν μπορεί να επιτευχθεί
2)Οι παραλλάξεις του covid 19 για ορισμένους επιστήμονες είναι απόρροια των εμβολίων, ο ιός αντιμετωπίζοντας τα εμβόλια αλλάζει μεταμορφώνεται και αυτό μπορεί να αποδειχθεί φαύλη κατάσταση.
Προφανώς και ο εμβολιασμός για ορισμένους ανθρώπους έχει αποτέλεσμα αλλά με ρεαλιστικά κριτήρια, το 99,5% του πληθυσμού παγκοσμίως δεν κινδυνεύει…

Η πιθανότητα νέου lockdown εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση δεν το εξετάζει από τώρα και ο στόχος είναι να το αποφύγει, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Nitzan Horowitz στις 18 Ιουλίου 2021, καθώς το Ισραήλ κατέγραψε περίπου 430 νέα κρούσματα καθώς και αύξηση του αριθμού των σοβαρών ασθενών, που ανήλθαν σε 63.
«Φυσικά είναι πιθανό να υπάρξει ένα νέο lockdown, αλλά δεν το συζητάμε τώρα», είπε ο Nitzan Horowitz σε συνέντευξή του στο Army Radio.
«Όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι εάν υπάρχει μια τεράστια επιδημία εδώ, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής νοσηρότητας, θα φτάσουμε εκεί.
Λαμβάνουμε μέτρα έτσι ώστε να αποφύγουμε το lockdown».

Απειλητική μετάλλαξη Beta του Covid, μπορεί να παρακάμψει τα εμβόλια


Η μετάλλαξη Beta του Covid, που εξαπλώνεται στη Γαλλία, μπορεί να παρακάμψει τα εμβόλια, προειδοποιεί Βρετανός επιστήμονας που συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Boris Johnson σε μία εξέλιξη που έρχεται να προκαλέσει ανησυχία τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, πως οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Γαλλία - σε αντίθεση με άλλους πορτοκαλί προορισμούς - πρέπει να συνεχίσουν να μένουν σε καραντίνα ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ο καθηγητής John Edmunds, της Σχολής Υγείας του Λονδίνου και μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Έκτακτες Ανάγκες (Sage), τόνισε, πως δικαίως η κυβέρνηση είναι ανήσυχη με τη νέα παράλλαξη, όπως γράφει ο Guardian.
«Η μετάλλαξη Beta είναι απειλή.
Είναι πιθανώς λιγότερο μολυσματική από την παραλλαγή Delta που εξαπλώνεται εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον Covid, μπορεί να ξεφύγει από την ανοσοαπόκριση σε καλύτερο βαθμό.
Καθώς ο πληθυσμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκτά ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό ανοσία, οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να αποκτήσει ένα πλεονέκτημα η παραλλαγή Beta.
Σύμφωνα με στοιχεία από τα Νότια Αφρική, η εν λόγω μετάλλαξη αποφεύγει την ανοσολογική απάντηση, που δημιουργείται με το εμβόλιο, όπως αυτό της AstraZeneca», είπε ο Βρετανός επιστήμονας στο ραδιόφωνο του BBC.

ΗΠΑ: Τα CDC προειδοποιούν ότι έρχεται «η πανδημία των ανεμβολίαστων»


Ηχηρή έκκληση στους Αμερικανούς να εμβολιαστούν για την Covid-19 απηύθυναν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας ότι τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι στις περιοχές των ΗΠΑ όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά.
«Το μήνυμα είναι σαφές: αρχίζουμε να παρακολουθούμε μια πανδημία των ανεμβολίαστων» είπε η Ροσέλ Ουαλένσκι, η διευθύντρια των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), της μεγαλύτερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας.
Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά κατά μέσο όρο 23.300 νέα κρούσματα (αύξηση 70% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα), 2.790 εισαγωγές σε νοσοκομεία (+36%) και 211 θάνατοι (+26%).
«Οι μη εμβολιασμένοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο των νοσηλευομένων και των θανάτων», τόνισε ο Τζεφ Ζίεντς, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την πανδημία, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η αναζωπύρωση συνδέεται με την παραλλαγή Δέλτα, αφού αυτό το στέλεχος του νέου κορωνοϊού ευθύνεται για πάνω από το 80% των νέων κρουσμάτων.
Ο στόχος που είχε θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, να εμβολιαστεί μέχρι τις 4 Ιουλίου το 70% των ενηλίκων, δεν έχει επιτευχθεί. Μέχρι σήμερα, δέκα ημέρες αργότερα μετά την καταληκτική ημερομηνία, το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται στο 67,9%.
Σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, όπως στο Μισούρι, το Άρκανσο και τη Λουιζιάνα, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι ακόμη χαμηλό. Αυτές οι Πολιτείες αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την αναζωπύρωση.
Οι αρχές επισημαίνουν πάντως ότι το 80% των ατόμων άνω των 65 ετών, δηλαδή οι πιο ευάλωτοι, έχουν εμβολιαστεί και κατά συνέπεια θα αποφευχθούν οι σοβαρές νοσηλείες και οι θάνατοι.


Εφιαλτική πρόβλεψη ECDC: Πενταπλασιασμός κρουσμάτων στην Ευρώπη έως την 1η Αυγούστου 

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες καθώς προβλέπει ότι τα κρούσματα covid θα πενταπλασιαστούν έως τις αρχές Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, το ECDC προβλέπει ότι θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19 μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ότι μέχρι την 1η Αυγούστου θα καταγραφούν σχεδόν πενταπλάσια νέα κρούσματα σε σύγκριση με το επίπεδο της περασμένης εβδομάδας.
Το ECDC προβλέπει επίπτωση άνω των 420 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους για την εβδομάδα που τελειώνει την 1η Αυγούστου, έναντι λιγότερων των 90 την περασμένη εβδομάδα.
Για την εβδομάδα που τελειώνει στις 8 Αυγούστου, το ECDC προβλέπει νέα αύξηση σε περισσότερα από 620 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Αυξητικός ο αριθμός νοσηλειών, θανάτων

Παράλληλα, το ECDC επισημαίνει ότι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων αναμένεται ότι θα αυξηθεί λιγότερο γρήγορα κυρίως χάρη στην εμβολιαστική εκστρατεία.
Ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 αναμένεται να περάσει ξανά το όριο των 10 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 6,8 την περασμένη εβδομάδα.
Αυτή τη στιγμή η τάση είναι ανοδική στα δύο τρίτα των 30 χωρών, τις οποίες παρακολουθεί το ECDC, «και στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, οι πιο μεγάλες αυξήσεις των κρουσμάτων και τα υψηλότερα επίπεδα μολύνσεων αφορούν τις ηλικίες 15-24 ετών, ενώ οι αυξήσεις είναι περιορισμένες μεταξύ των άνω των 65 ετών».

Άλμα 60%

Την περασμένη εβδομάδα (5-11 Ιουλίου), ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ΕΕ έκανε άλμα κατά 60%, αυξανόμενος για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, σύμφωνα με το ECDC, λόγω «της χαλάρωσης των μέτρων και της διάδοσης της παραλλαγής Δέλτα», που είχε ταυτοποιηθεί αρχικά στην Ινδία.
Τον περασμένο μήνα η υπηρεσία αυτή, που έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη, είχε προειδοποιήσει πως, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η παραλλαγή Δέλτα θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων.

ΗΠΑ: Επανέρχεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε Λος Άντζελες

Στην επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προχωρούν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 17/7 οι αρχές του Λος Άντζελες λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων εξαιτίας της παράλλαξης Δέλτα.
«Απαιτούμε τη χρήση μάσκας για όλους, όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους και σε δημόσιες εκδηλώσεις και επιχειρήσεις, άσχετα από την κατάσταση εμβολιασμού τους, ώστε να μπορούμε να σταματήσουμε το υψηλό επίπεδο μετάδοσης των κρουσμάτων που βλέπουμε» ανέφερε σε ανάρτηση της στο twitter η τοπική υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της κομητείας του Λος Άντζελες.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες έξι συνεχόμενες ημέρες αναφέρθηκαν περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα μόλυνσης, με περίπου 400 νοσηλείες μέχρι την Τετάρτη, αυξημένες κατά 275 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Αλλά και η Κομητεία του Σακραμέντο στην Καλιφόρνια συνέστησε στους κατοίκους της να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και όσοι έχουν εμβολιαστεί ενώ το Όστιν στο Τέξας συνέστησε στους μη εμβολιασμένους να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν τα ταξίδια, τις συναντήσεις σε εσωτερικούς χώρους, τα γεύματα σε εστιατόρια, αλλά και τα ψώνια στα μαγαζιά, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσής τους στην COVID-19.
Αντίστοιχες συστάσεις για τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους απηύθυνε η Κομητεία Γιόλο στην Καλιφόρνια ενώ και στο Σπρίνγκφιλτ του Μισούρι, μαθητές και δάσκαλοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες στη διάρκεια των καλοκαιρινών προγραμμάτων διδασκαλίας.

Μειώνεται η διάθεση για εμβολιασμό

Αν και οι ΗΠΑ έχουν πληθώρα διαθέσιμων εμβολίων, αλλά δεν υπάρχει πλέον η διάθεση στους πολίτες να εμβολιαστούν, παρά το γεγονός ότι εκτιμάται πως τα εμβόλια έσωσαν τη ζωή περίπου 280.000 Αμερικάνων και απέτρεψαν πάνω από 1,25 εκατομμύρια νοσηλείες.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσο οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν, τόσο δίνεται χώρος για νέες παραλλάξεις και τόσο υπάρχει ο κίνδυνος για νέες μορφές του ιού που ενδεχομένως να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα εμβόλια.
Σήμερα εκτιμάται πως σχεδόν το 59% των Αμερικάνων έχει κάνει μια δόση εμβολίου, ενώ πλήρως ανοσοποιημένο είναι το 48% του πληθυσμού.
Παρόλο αυτά υπάρχουν Πολιτείες που καταγράφουν ποσοστά εμβολιασμένων πολιτών που κινούνται πάνω από το 60% αλλά υπάρχουν και Πολιτείες που έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 36% του πληθυσμού τους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι Πολιτείες που έχουν εμβολιάσει πάνω από το μισό πληθυσμό τους να αναφέρουν 2,8 κρούσματα ανά 100.000 πολίτες έναντι 7,8 κρουσμάτων ανά 100.000 στις Πολιτείες εκείνες που έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το μισό πληθυσμό τους.
Συνεπώς οι Πολιτείες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αναφέρουν τριπλάσια κρούσματα σε σχέση με τις καλύτερα εμβολιασμένες Πολιτείες.

Έξαρση σε Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική

Έξαρση καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού σε Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι τις επόμενες εβδομάδες η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται σε Λιβύη, Ιράν, Ιράκ και Τυνησία, με όλη την περιοχή να τείνει να εξελιχθεί σε μια κρίσιμη κατάσταση.
Σημειώνεται πως στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 11 εκατομμύρια κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.
Η πλέον πληττόμενη χώρα είναι η Τυνησία, η οποία έχει επιβάλλει lockdown ενώ έχει ζητήσει από τις χώρες του Κόλπου να συνδράμει με ιατροφαρμακευτικό προσωπικό καθώς το σύστημα υγείας της είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση.
Η Σαουδική Αραβία πρόκειται να στείλει 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων στην Τυνησία ενώ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αποστείλει ήδη 500.000 δόσεις εμβολίων.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Τυνησία έχει τον υψηλότερο αριθμό θνησιμότητας σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.
643634634634653634634636.JPG
Γαλλία: Ανοίγει ο Πύργος του Άιφελ – Διαδηλώσεις κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων

Ανοίγει σήμερα και ύστερα από 9 μήνες ο Πύργος του Άιφελ, ο οποίος πάντως θα μπορεί να δέχεται το 50% των επισκεπτών που δεχόταν πριν την έκρηξη της πανδημίας ενώ οι επίδοξοι επισκέπτες από την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να δείχνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ για covid συμβαδίζοντας έτσι με τα πρόσφατα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση.
Και ενώ το σύμβολο της Γαλλίας και του Παρισιού ξανανοίγει ύστερα από το μεγαλύτερο διάστημα που έμεινε κλειστό στην ιστορία του, χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων και των υγειονομικών μέτρων για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ από τον Αύγουστο με αποτέλεσμα μάλιστα να ξεσπάσουν επεισόδια με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ανοίγει στις 19/7 η Αγγλία

Στο άνοιγμα της Αγγλίας και στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιουλίου προχωρά η βρετανική κυβέρνηση του Boris Johnson, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες επιστήμονες εκφράζουν ενστάσεις για την κίνηση αυτή, καθώς αναμένεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.
Με απόφαση του δημάρχου του Λονδίνου Sadiq Khan, ο οποίος προέρχεται από τους Εργατικούς, η χρήση μάσκας θα παραμένει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης.
Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένο να φορούν μάσκες σε λεωφορεία, τρένα, μετρό και σε όλα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σημειώνεται πως η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να άρει όλους τους περιορισμούς στις 19 Ιουλίου, με το επιχείρημα ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει προκαλέσει σοβαρές ενστάσεις από επιστήμονες και ειδικούς.
Μάλιστα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει να προσθέσει τη Γαλλία στη βρετανική «κόκκινη λίστα» ταξιδιών λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με την παραλλαγή Βήτα του νέου κορωνοϊού.
Υπενθυμίζεται πως οι ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες οι οποίες βρίσκονται στην κόκκινη λίστα είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, με δικά τους έξοδα, κατά την άφιξη τους στην Βρετανία.
Η πρόταση συζητήθηκε την Τετάρτη στο πλαίσιο της επισκόπησης των διεθνών ταξιδιών, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί συμφώνησαν να παρακολουθούν την κατάσταση.
Η παραλλαγή Βήτα του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.
Η Γαλλία βρίσκεται επί του παρόντος στην βρετανική «πορτοκαλί λίστα» χωρών μεσαίου κινδύνου.

Τρίτη δόση εμβολίου από την 1η Αυγούστου στην Ουγγαρία

Έτοιμη να προχωρήσει στην χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου είναι η Ουγγαρία.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban είπε πως η Ουγγαρία θα προσφέρει την επιλογή εμβολιασμού κατά της COVID-19 με μια τρίτη δόση από την 1η Αυγούστου και θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας.
Όπως είπε, οι γιατροί θα αποφασίζουν ποιό σκεύασμα θα πρέπει να χορηγείται στους πολίτες ως τρίτη δόση, η οποία και θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση εκτός και αν οι γιατροί κρίνουν διαφορετικά.
86786855685685685.JPG
Αυστραλία: Σε lockdown η μισή χώρα

Οι αρχές στο Σίδνεϊ έδωσαν εντολή να ανασταλεί η λειτουργία των εργοταξίων, απαγόρευσαν τις μη απαραίτητες λιανικές αγορές και απείλησαν με πρόστιμα εργοδότες που αναγκάζουν υπαλλήλους να εργαστούν από το γραφείο καθώς τα νέα κρούσματα COVID-19 συνέχισαν να αυξάνονται ενώ η πόλη βρίσκεται ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες σε lockdown.
Αξιωματούχοι στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Σίδνεϊ, απαγόρευσαν επίσης σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους των δυτικών προαστίων της πόλης --της πλέον πληγείσας περιοχής-- να απομακρύνονται από τις γειτονιές τους για λόγους εργασίας, καθώς κατέγραψαν 111 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες έναντι 97 μία ημέρα νωρίτερα.
Η πολιτεία κατέγραψε επίσης έναν ακόμα θάνατο λόγω του κορονοϊού, ανεβάζοντας σε τρεις τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή του έτους και τον πανεθνικό απολογισμό σε 913 από την έναρξη της πανδημίας.
«Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη περίοδο κατά την οποία η πολιτεία μας αντιμετώπισε δυσκολίες σε τέτοια έκταση», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Glandis Beregillian σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Η πόλη των 5 εκατ. κατοίκων, η μεγαλύτερη της Αυστραλίας, βρίσκεται σε lockdown από τις 26 Ιουνίου, το οποίο προγραμματίζεται να λήξει στις 30 Ιουλίου, αφού οδηγός οχήματος που πραγματοποιούσε μεταφορές προσωπικού σε αεροδρόμιο έφερε τον ιό στην κοινότητα και προκάλεσε έξαρση του ιδιαιτέρως μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους, σύμφωνα με τις αρχές.
Πάνω από 1.000 άνθρωποι και τις γειτονικές περιοχές έχουν έκτοτε βρεθεί θετικοί.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις υγειονομικές αρχές είναι ο αριθμός των μολυσμένων που ήταν ενεργοί στην κοινότητα πριν βρεθούν θετικοί.

«Περισσότερη συνεργασία» ζητά από την Κίνα ο ΠΟΥ ώστε να διευρυνθούν οι έλεγχοι

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε την Παρασκευή «ελέγχους στα εργαστήρια» της Κίνας όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της Covid-19, στο πλαίσιο της συνέχισης της έρευνάς του για την προέλευση της πανδημίας.
Τον Ιανουάριο, η αποστολή των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα δεν κατάφερε να ρίξει φως στην προέλευση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
Ο ΠΟΥ δεχόταν εδώ και μήνες έντονες πιέσεις για να οργανώσει μια νέα, εις βάθος έρευνα.
Ο Οργανισμός εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν μελέτες ή ενέργειες σε πέντε κύριους τομείς.
Μεταξύ αυτών είναι «οι έλεγχοι σε εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα, τον Δεκέμβριο του 2019», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των κρατών μελών του.
«Αναμένουμε από την Κίνα να στηρίξει αυτή τη νέα φάση της επιστημονικής διαδικασίας, μοιραζόμενη όλα τα σχετικά δεδομένα, με πνεύμα διαφάνειας.
Παρομοίως, αναμένουμε ότι όλες οι χώρες μέλη θα στηρίξουν την επιστημονική διαδικασία και θα αποφύγουν την πολιτικοποίησή της», πρόσθεσε.
Εκτός από τους ελέγχους στα κινεζικά εργαστήρια, ο ΠΟΥ επιθυμεί να κάνει «ολοκληρωμένες μελέτες σε ανθρώπους, σε άγρια ζώα, σε ζώα σε αιχμαλωσία και σε ζώα εκτροφής, καθώς και στο περιβάλλον». Στόχος του είναι επίσης να γίνουν «μελέτες που θα επικεντρώνονται στις γεωγραφικές περιοχές όπου πρωτοεντοπίστηκε ο SARS-CoV-2».
Ο ΠΟΥ θέλει εξάλλου να γίνουν «μελέτες που θα σχετίζονται με τις αγορές ζώων της Ουχάν και των περιχώρων της, όπως και έρευνες για τα ζώα που πωλούνται στην αγορά χονδρικής Χουανάν».
Η νέα φάση της έρευνας του ΠΟΥ αναμένεται ότι θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων.
Το Πεκίνο απέρριψε νωρίτερα την κριτική που του άσκησε ο Tedros για έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους των κινεζικών αρχών.
Η Κίνα πρέπει «να συνεργασθεί περισσότερο» στην έρευνα για την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα πρώτα κρούσματα της οποίας εντοπίσθηκαν στην πόλη Γουχάν τον Δεκέμβριο 2019, δήλωσε την Πέμπτη 15/7 ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει περισσότερη συνεργασία για να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη», είπε συγκεκριμένα ο Tentros κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Οργανισμού στην Γενεύη, ζητώντας πρόσβαση στα πρωτογενή στοιχεία, πρόσβαση η οποία μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκής, σύμφωνα με το AFP

Ισραήλ: Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για να αναχαιτιστεί η πανδημία

Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει νέους περιορισμούς ώστε να αναχαιτιστεί η πανδημία, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται λόγω της παραλλαγής Δέλτα.
Σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνουν ο πρωθυπουργός και τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών –και το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση - οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει από την Covid-19 θα είναι οι μόνοι που θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε συναθροίσεις άνω των 100 ανθρώπων σε κλειστούς χώρους.
Όλοι θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα, εκτός αν τρώνε ή πίνουν.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η υποχρεωτική καραντίνα για όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσματα και για τους μη εμβολιασμένους κατοίκους που επιστρέφουν από το εξωτερικό θα διαρκεί πλέον μόνο επτά ημέρες, αντί για δέκα, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν τεστ και θα βγει αρνητικό.
Το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησε, στα μέσα Δεκεμβρίου 2020, μια εκστρατεία εμβολιασμού.
Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί δύο δόσεις του εμβολίου σε περισσότερους από τους μισούς κατοίκους (55%) και στο 85% του ενήλικου πληθυσμού.
Έτσι ξανάνοιξαν οι καφετέριες, τα μπαρ και τα εμπορικά καταστήματα ενώ μειώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων σε λιγότερα από 100 ημερησίως, από 10.000 που ήταν στην κορύφωση της πανδημίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο τα κρούσματα αυξάνονται και το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 600, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν περίπου 200 την ημέρα.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε του Ισραηλινούς να φορούν μάσκα στους κλειστούς δημόσιους χώρους και να αποφεύγουν τα ταξίδια.
Προέτρεψε επίσης τους εφήβους ηλικίας 12-16 ετών να εμβολιαστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης