Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Biden – Merkel: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για τον Nord Stream 2 - Ενιαίο μέτωπο κατά Ρωσίας, Κίνας

Συνάντηση Biden – Merkel: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για τον Nord Stream 2 - Ενιαίο μέτωπο κατά Ρωσίας, Κίνας
Είμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε τους συμμάχους ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα είπε ο Joe Biden
Σχετικά Άρθρα

Αν και συμφώνησαν σε ένα κοινό και ενιαίο μέτωπο κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας και των αντιδημοκρατικών ενεργειών της Κίνας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden και η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel διατήρησαν τις διαφορές τους σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, στον οποίο αντιτίθεται σφόδρα η αμερικανική πλευρά.
Με τη Merkel να πραγματοποιεί το τελευταίο της ταξίδι στις ΗΠΑ και στο Λευκό Οίκο ως καγκελάριος της Γερμανίας (ύστερα από 16 χρόνια θα αποχωρήσει μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου) και να γίνεται η πρώτη Ευρωπαία ηγέτης που επισκέπτεται το Λεύκο Οίκο με τον Biden πρόεδρο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις των δύο χωρών μετά τη θητεία του Donald Trump.
Ο Biden εξήρε τη Merkel για το ρόλο της στη Γερμανία όσο και παγκοσμίως ενώ η καγκελάριος ανέφερε από την πλευρά της ότι «εκτιμά τη φιλία με τις ΗΠΑ» και το ρόλο τους στο να δημιουργηθεί μια ελεύθερη και δημοκρατική Γερμανία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι διαφωνίες

Παρόλο αυτά ο Biden επαναδιατύπωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, o οποίος θα κατασκευαστεί υπογείως της Βαλτικής Θάλασσας και θα μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από κοιτάσματα της Ρωσίας στη Γερμανία και κατόπιν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο αγωγός αυτός θα αυξήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και παράλληλα θα χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» από τη Μόσχα για την υλοποίηση των επιδιώξεων της έναντι της Ουκρανίας.
Το έργο αξίας 11 δις δολαρίων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, θα παρακάμπτει την Ουκρανία στερώντας της έσοδα από τις προμήθειες για τη διέλευση του αερίου από το έδαφός της.

Όχι στη ρωσική επιθετικότητα

«Είμαστε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι, για να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», υποστήριξε ο Biden, προσθέτοντας: «Και ενώ διατύπωσα ξανά τις ανησυχίες μου για τον Nord Stream 2, η καγκελάριος Merkel και εγώ είμαστε απολύτως ενωμένοι στην πεποίθησή μας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ρωσία να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να εξαναγκάζει ή να απειλεί τους γείτονές της».
Από την πλευρά της η Merkel υποστήριξε ότι η Γερμανία έχει διαφορετικές απόψεις από τις ΗΠΑ για τον αγωγό, τονίζοντας ότι το Βερολίνο θεωρεί την Ουκρανία ως μια χώρα διαμετακόμισης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιστεύει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου θα πρέπει να συνεχίσει να διέρχεται από την Ουκρανία, ακόμη και αν η κατασκευή του αγωγού ολοκληρωθεί.
Όπως είπε, υπάρχει ένας «αριθμός εργαλείων» που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, εάν η Ρωσία δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την Ουκρανία αναφορικά με τον αγωγό.
Πάντως, ο Biden επεσήμανε ότι «οι καλοί φίλοι μπορούν να διαφωνούν» για ένα έργο όπως ο Nord Stream 2 και ότι και οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τις ομάδες τους να εξετάσουν πρακτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι χώρες στον αγωγό εάν αποδυναμωθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας.

Μέτωπο και κατά Κίνας

Επιπλέον, ο Biden υποστήριξε ότι και οι δύο χώρες θα υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αρχές και τα οικουμενικά δικαιώματα όταν βλέπουν την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να εργάζεται για να υπονομεύσει μια ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία.
«Υπάρχει κοινή αντίληψη ότι η Κίνα σε πολλά ζητήματα είναι ανταγωνιστής μας» είπε η Merkel, αν και επεσήμανε μαζί με τον Biden ότι θα υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αξίες εάν η Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα επιχειρήσει να τις υποσκάψει.
Πάντως, Γερμανία και ΗΠΑ διαφωνούν για τη φιλοσοφία της συνεργασίας με την Κίνα σε ό,τι έχει να κάνει με επιχειρηματικά σχέδια, με την προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19 που έχει στόχο την επιτάχυνση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και με τους συνεχιζόμενους περιορισμούς των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης