Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fauci εναντίον Pfizer για την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου

Fauci εναντίον Pfizer για την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου

«Δεδομένων των στοιχείων και των πληροφοριών που διαθέτουμε δεν χρειάζεται να χορηγήσουμε μια τρίτη ενισχυτική δόση», δήλωσε στο CNN o επικεφαλής στο ιατρικό συμβούλιο του Λευκού Οίκου Dr Antony Fauci

Σχετικά Άρθρα
Ένας δημόσιος διάλογος με ιδιαίτερα θεσμικά και επιστημονικά χαρακτηριστικά και με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις αναφορικά με το αν είναι απαραίτητη η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ή όχι, εκτυλίσσεται από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Market Watch την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021.
Από τη μία πλευρά η Pfizer η οποία όχι μόνο υποστηρίζει ότι χρειάζεται η τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά επανέλαβε τη πρόθεσή της να ζητήσει τον Αύγουστο έκτακτη ειδική αδειοδότηση από τον FDA για την χορήγηση ενισχυτικής δόσης.
Στην άλλη πλευρά οι αξιωματούχοι των υγειονομικών αρχών, με προεξέχοντα τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, dr. Antony Fauci ο οποίος δήλωσε στο CNN πώς «δεδομένων των στοιχείων και των πληροφοριών που διαθέτουμε δεν χρειάζεται να χορηγήσουμε μια τρίτη ενισχυτική δόση».

Τα στοιχεία από το Ισραήλ

Η φαρμακοβιομηχανία, από τη μεριά της, επικαλείται στοιχεία από το Ισραήλ, σύμφωνα με τα οποίο το τείχος προστασίας από το εμβόλιο εξασθενεί από τη μετάλλαξη Δέλτα και δήλωσε ότι αναπτύσσει ένα ενισχυτικό εμβόλιο αποκλειστικά για τη μετάλλαξη αυτή, η οποία σήμερα θεωρείται ότι είναι το κυρίαρχο στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ όπως και διάφορές άλλες χώρες στον κόσμο.

Αντιρρήσεις

Οι αξιωματούχοι των υγειονομικών αρχών και οι επιστήμονες από τη δική τους πλευρά, επιμένουν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη που να υποστηρίζει τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης.
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι διστάζουν να υποστηρίξουν την ενισχυτική δόση, γιατί τουλάχιστον προς το παρόν δεν είναι απαραίτητη», δηλώνει ο Dr. Paul Offit, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια.

Κοινή δήλωση

Την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσαν από κοινού δήλωση με την οποία υποστηρίζουν την άποψη του Fauci.
Σε email που στάλθηκε την περασμένη Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, ο διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, Dr. Francis Collins ανέφερε στο προσωπικό ότι «η Pfizer φαίνεται να έχει ξεφύγει από την πορεία της», υπονοώντας ότι η εταιρεία μπορεί βιάζεται σχετικά με την τρίτη δόση.

Η διάρκεια της ανοσίας: Τα ερωτήματα

Η Pfizer δήλωσε πρόσφατα ότι η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι πιθανόν να εξασθενίσει σε 6 έως 12 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, ενώ οι αξιωματούχοι τυο αμερικανικού συστήματος υγείας υποστηρίζουν τη θέση ότι η διάρκεια της ανοσίας είναι πιο κοντά στους δώδεκα μήνες.
Πολλοί ειδικοί στη δημόσια υγεία έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται οι ενισχυτικές δόσεις, καθώς η ανοσία υποχωρεί και εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις της νόσου.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της ανάγκης θα βασίζεται στο πότε η ανοσία υποχωρεί και σε ποιο άτομο, ενώ ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ενισχυτικές δόσεις θα συνιστώνται μόνο σε ορισμένες ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι.

Η επιστολή των Γάλλων - Βρετανία

Μια ομάδα Γάλλων γιατρών δημοσίευσε επιστολή στο «The New England Journal of Medicine» τον Ιούνιο, σύμφωνα με την οποία η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer «βελτίωσε σημαντικά» την προστασία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε αυτό το μήνα ένα «πιθανό» πρόγραμμα ενίσχυσης, όπου περιγράφει ποιος μπορεί να κάνει τρίτη δόση ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και το επάγγελμα, ενώ το Ισραήλ χορηγεί πλέον τρίτη δόση.

Η άλλη διάσταση

Η δρ. Leana Wen δίνει μια άλλη διάσταση στην αντιπαράθεση αυτή.
«Φαίνεται ότι η φαρμακευτική εταιρεία (Pfizer) διαφωνεί με τους αξιωματούχους μας, όταν στην πραγματικότητα οι εταιρείες θέλουν να προετοιμαστούν, θέλουν να έχουν διαθέσιμες τις επιπλέον δόσεις, εάν και όποτε χρειαστεί».

Και η Moderna

Η φαρμακοβιομηχανία Moderna μελετά επίσης να θέσει σε λιετουργία πρόγραμμα παραγωγής ενισχυτικών δόσεων.
Ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία τον Ιούνιο με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 200 εκατομμυρίων δόσεων, « που  θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον πρωτογενή εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, ή πιθανώς ως αναμνηστική, εάν αυτό είναι απαραίτητο για να συνεχίσει να νικήσει την πανδημίᨻ, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Stéphane Bancel.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνίες που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ενισχυτικές λήψεις με την Αργεντινή, την Ευρώπη, τη Σαουδική Αραβία και την Ελβετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης