Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bullard (Fed St. Louis): Ήρθε η ώρα σταδιακής άρσης των μέτρων νομισματικής στήριξης της οικονομίας

Bullard (Fed St. Louis): Ήρθε η ώρα σταδιακής άρσης των μέτρων νομισματικής στήριξης της οικονομίας

Ο επικεφαλής της Fed St. Louis James Bullarad επισημαίνει ότι έχουν ήδη επιτευχθεί οι στόχοι τόσο όσον αφορά τον πληθωρισμό όσο και την απασχόληση

Η Federal Reserve έχει επιτύχει τον στόχο της για «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» τόσο όσον αφορά τόσο τον πληθωρισμό όσο και στην απασχόληση, προτρέποντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προχωρήσουν άμεσα στη σταδιακή άρση των νομισματικών μέτρων στήριξης της οικονομίας, δηλώνει ο επικεφαλής της Fed St. Louis James Bullarad  σύμφωνα δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021.
«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να προχωρήσουμε σταδιακά σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Bullard την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης του Bloomberg Television
«Δεν θέλουμε να κατευνάσουμε τις αγορές ή οτιδήποτε άλλο - αλλά θεωρώ ότι είναι καιρός να τερματίσουμε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης».

Πληθωρισμός

Οι αξιωματούχοι της Fed εξετάζουν την ταχύτητα με την οποία θα προχωρίσουν σε άρση των έκτακτων μέτρων νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας, την ώρα που αυτή πλέον ανοίγει.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε κατακόρυφη άνοδο εν μέσω δυσλειτουργιών στην προσφορά εξαιτίας των προβλημάτων στη εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά η κεντρική τράπεζα έχει υποστηρίξει ότι θα πρέπει να τηρηθεί στάση αναμονής.

Αγορά εργασίας

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη προχωρήσει ικανό βαθμό ώστε να αρχίσει να μειώνει το μηνιαίο ρυθμό των 120 δισεκατομμυρίων δολ. στις αγορές ομολόγων
«Στην αγορά εργασίας νομίζω ότι έχουμε καταγράψει σημαντική πρόοδο», δήλωσε ο Bullard, χρησιμοποιώντας τη φράση που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υιοθετήσει ως σημείο αναφοράς για τη μείωση.
Όσο για το αν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, «η επιτροπή πρόκειται να το συζητήσει σοβαρά τώρα στη συνεδρίαση του Ιουλίου», υπογράμμισε με νόημα.

Συνεδρίαση στις 27 - 28 Ιουλίου

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα συνεδριάσει στις 27 - 28 Ιουλίου για να συζητήσει τις οικονομικές προοπτικές και τα σχέδιά της σχετικά με τον κατάλληλο χρόνο για μείωση στις αφορές ομολόγων.
Η επιτροπή θέλει να επιτύχει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» όσον αφορά τον πληθωρισμό και την απασχόληση προτού περιορίσει τις αγορές ομολόγων 80 δισ. δολ. το μήνα σε κρατικά ομόλογα και 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενυπόθηκους τίτλους.

Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ελλείψεις

«Η πανδημία βρίσκεται κάτω από πολύ έντονο έλεγχο εδώ», είπε ο Bullard.
"Εχουμε προβληματικά σημεία όσον αφορά τη ζήτησ και ελλείψεις παντού (σ.σ. σε αγαθά)»
Ακόμα κι αν η επιτροπή συμφωνήσει να μειώσει το ρυθμό αγορά περιουσιακών στοιχείων, υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, σημείωσε ο Bullard, συμπεριλαμβανομένου του πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία, εάν θα μειωθεί η αγορά των ενυποθηκων τίτλων έναντι των ομολόγων, ποιος θα είναι ιο ρυθμός μείωσης και η δυνατότητα προσαρμογής αυτού του ρυθμού στη νέα οικονομική πραγματικότητα.

Απασχόληση και μεταλλάξεις

Ο Bullard δήλωσε ότι αναμένει ότι η πρόοδος στην απασχόληση θα συνεχιστεί με ταχύ ρυθμό.
Επισήμανε ότι οι νέες μεταλλάξεις του ιού, ενώ παρακολουθούνται ως προς τον κίνδυνο που προκαλούν στην ανάκαμψη, δεν τροποποιούν την προοπτική για συνεχιζόμενη μείωση των θανάτων από το Covid-19.
Οι εργοδότες πρόσθεσαν 850.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, στη μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο.
Ταυτόχρονα, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού συνεχίζουν να προβληματίζουν ορισμένους εργοδότες και οι μισθωτές θέσεις εργασίας των ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι σχεδόν 7 εκατομμύρια κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρέθηκαν πριν από την πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης