Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ προς Κούβα: Απελευθερώστε τους δεκάδες πολίτες που συλλάβατε στις διαδηλώσεις

ΗΠΑ προς Κούβα: Απελευθερώστε τους δεκάδες πολίτες που συλλάβατε στις διαδηλώσεις
Εκτιμάται ότι περίπου 130 πολίτες συνελήφθησαν ή αγνοούνται κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων
Σχετικά Άρθρα

Να απελευθερωθούν άμεσα όσοι Κουβανοί πολίτες κρατούνται επειδή συμμετείχαν στις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις καλούν την Κούβα οι ΗΠΑ.
«Ο κόσμος παρακολουθεί καθώς οι κουβανικές αρχές συλλαμβάνουν και ξυλοκοπούν δεκάδες Κουβανούς πολίτες, ανάμεσά τους δημοσιογράφους και ανεξάρτητες φωνές.
Γνωρίζουμε ότι πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται» ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του State Department, Ned Price.

Διαδηλώσεις

Χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους το προηγούμενο διήμερο συμμετέχοντας στις μεγαλύτερες από τη δεκαετία του ’50 διαδηλώσεις, διαμαρτυρόμενοι για τη βαθιά οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις σε βασικά αγαθά (π.χ. ενέργεια) και τρόφιμα αλλά και για τη διαχείριση της πανδημίας και τους περιορισμούς στα δικαιώματα και στις ελευθερίες των πολιτών.
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι οργανώθηκαν κυρίως μέσω των social media - παρά το γεγονός ότι αυτά μετρούν μόλις 2 χρόνια ζωής στην Κούβα – τόσο στην Αβάνα και στο Σαντιάγο όσο και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, ζητούν ελευθερία και ζητούν από τον πρόεδρο Miguel Diaz – Canel να παραιτηθεί.
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ένας 36χρονος έχασε τη ζωή του ενώ γίνεται λόγο για πάνω από 130 συλλήψεις και αγνοούμενους.
Πάντως, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καμία κοινωνική έκρηξη στην Κούβα, ότι οι ταραχές ήταν πολύ περιορισμένες και ότι η χώρα τελεί υπό ομαλές και κανονικές συνθήκες.

Καμία κοινωνική έκρηξη

«Στις 11 Ιουλίου, δεν υπήρξε κοινωνική έκρηξη στην Κούβα και δεν υπήρξε λόγω της θέλησης του λαού μας και της υποστήριξης του λαού μας προς την Επανάσταση και την κυβέρνησή του» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Bruno Rodriguez, ο οποίος έκανε λόγο για «ταραχές πολύ περιορισμένης κλίμακας».
Μάλιστα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι ευθύνεται, μέσω της πολιτικής των κυρώσεων και μίας εκστρατείας στο Ίντερνετ, για τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις που ξέσπασαν την Κυριακή στο νησί, σε μια σαρανταριά πόλεις και χωριά με συνθήματα «Πεινάμε» και «Κάτω η δικτατορία».

Οι ΗΠΑ φταίνε

Αυτό είχε υποστηρίξει νωρίτερα και ο πρόεδρος της Κούβας, Miguel Diaz Canel, ο οποιός είχε αναφέρει ότι οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από «αντεπαναστάτες» που χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ, τις οποίες μάλιστα κατηγορεί ότι επιχειρούν να χειραγωγήσουν την απογοήτευση των πολιτών λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο εμπάργκο που έχουν επιβάλλει εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ.
Μάλιστα η κυβέρνηση κάλεσε την περασμένη Κυριακή, όταν ήταν και σε εξέλιξη οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τους υποστηρικτές της να βγουν στους δρόμους και να υπερασπίσουν την επανάσταση, τη στιγμή που στους δρόμους είχαν βγει και οι δυνάμεις καταστολής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης